Козунаци 2025

• 29 434
  • 462
  •   1
Отговори
# 240
Момичета, как изглежда превтасало тесто и каква може да е причината козунака да не стане на конци? Работих с брашното на софия мел за баница с 13гр протеин. Суха мая, масло, захар - уж всичко по 'изпитана' рецепта на някаква блогърка.Месих на силна скорост в планетарния миксер.  Оставих да втасва във фурната, след 2-3 часа тестото ме 'търсеше', беше станало четворно, имаше леки шупли (ако правилно го описвам) , даже като оформях беше с балони в него и се късаше на конци. Сложих да пека на 180 градуса с тавичка с вода, по нейн съвет, за да станат още по-меки. Пекох в хартиена форма.  Понеже пекох по нощите, оставих на плота да се охлаждат до сутринта и като ги разчупих за проба бяха като хляб...... Имах мераци, признавам си исках да пробвам миксера, но след този злощастен 'опит' ми се отщя...
Къде ми беше грешката според вас?

Съжалявам ако не съм обяснила добре, но козунак не съм правила в живота си, а и като цяло нямам опит с тесто.

# 241
Много добре се получава и ако се замеси тестото без твърдата мазнина и след това тя се вкара твърда. Даже ако има и едно втасване между това става душица просто.

# 242
Много дълго печене по принцип също може да доведе до това да ти изчезнат конците, та не се знае и дали не е от това.

# 243
45 минути май откараха , ама така бяха бухнали по време на печенето, че ми се струваше, че за 20 няма да са готови....

# 244
  • Sofia
Момичета, как изглежда превтасало тесто и каква може да е причината козунака да не стане на конци? Работих с брашното на софия мел за баница с 13гр протеин. Суха мая, масло, захар - уж всичко по 'изпитана' рецепта на някаква блогърка.Месих на силна скорост в планетарния миксер.  Оставих да втасва във фурната, след 2-3 часа тестото ме 'търсеше', беше станало четворно, имаше леки шупли (ако правилно го описвам) , даже като оформях беше с балони в него и се късаше на конци. Сложих да пека на 180 градуса с тавичка с вода, по нейн съвет, за да станат още по-меки. Пекох в хартиена форма.  Понеже пекох по нощите, оставих на плота да се охлаждат до сутринта и като ги разчупих за проба бяха като хляб...... Имах мераци, признавам си исках да пробвам миксера, но след този злощастен 'опит' ми се отщя...

Съжалявам ако не съм обяснила добре, но козунак не съм правила в живота си, а и като цяло нямам опит с тесто.
Изглежда, печенето да е проблемът, допреди това по описание е добре тестото.
Козунак не се пече с вода.  Тя пречи на образуването на кора.
А превтасалото тесто губи обем, спихва.

Последна редакция: вт, 15 апр 2025, 21:27 от Morena

# 245
# 246
  • In transit
Момичета, как изглежда превтасало тесто и каква може да е причината козунака да не стане на конци? Работих с брашното на софия мел за баница с 13гр протеин. Суха мая, масло, захар - уж всичко по 'изпитана' рецепта на някаква блогърка.Месих на силна скорост в планетарния миксер.  Оставих да втасва във фурната след 2-3 часа тестото ме 'търсеше', беше станало четворно, имаше леки шупли (ако правилно го описвам) , даже като оформях беше с балони в него и се късаше на конци. Сложих да пека на 180 градуса с тавичка с вода, по нейн съвет, за да станат още по-меки. Пекох в хартиена форма.  Понеже пекох по нощите, оставих на плота да се охлаждат до сутринта и като ги разчупих за проба бяха като хляб...... Имах мераци, признавам си исках да пробвам миксера, но след този злощастен 'опит' ми се отщя...

Подчертала съм проблемните моменти. Колко захар сложи по рецепта, на какво количество брашно? Тесто за козунак, бриош и други квасни продукти не се меси на силна скорост...нужно е време на тестото да се омеси и да се образува глутеновата мрежа. Колко мая сложи? Ако е повече и тестото ти е втасвало във фурната, много лесно може да го изтървеш и да превтаса. Щом се е късало, докато си го оформяла със сигурност е било превтасало. Тавичка с вода, лед или каквото е там друго за да се образува пара във фурната не е приложимо при козунаци и бриоши, т.е при богати теста. За мен това са грешките ти, освен тях е напълно възможно да си случила на кофти партида брашно, на София мел, като цяло брашната не са уау, така, така, че е възможно и това да е допринесло.

Фортуна, Pupsi, много ви благодаря за чудесните отзиви и за доверието! Heart Eyes

Да ви покажа с какво се заиграх днес, Великденски пиленца Joy Много са лесни и ефектни.

и малко от козуначената фабрика през последните дни:
Козунак с лешников крем, парченца шоколад и печени лешници

Кръфини с крем от шамфъстък, които избухнаха във фурната Joy

Последна редакция: ср, 16 апр 2025, 19:35 от Mikkey

# 247
Пропуснала съм това за тавичката с вода... съгласна съм с Морена, на козунака такова нещо не му трябва.
От печенето ще да е станал така, козунакът се проверява че това тежко тесто лъже наистина, не се решава на око да се пече съществено по-дълго. Като съм пекла във фурна която не познавам, съм го ръчкала не само с клечка ами и с термометър някой път Grinning

Мики, пиленцата са страшно сладки, много идейно е за празника Simple Smile

# 248

Магни с колко брашно направи 4 козунака?

Формичките са малки. Аз сложих малко повече брашно, защото не премерих точно мазнината. И яйцата ми бяха големи. В рецептата е 500 грама, да съм добавила още 100. От дозата излиза един голям козунак, но с моята газова фурна не искам да рискувам. Затова правя винаги няколко по-малки. В петък ще съм прецизна с кантар кухненски. Убедена съм, че 500 грама брашно е достатъчно. Но тя и Морена е споделила в рецептата си, че може да се варира леко с брашното. Просто аз съм свикнала и често работя на око.

# 249
Мики, имаш ли снимка на кондензираното мляко, което ползваш за козунак? Решила съм за празника да направя и него.
Свалих си книгата и я изпринтих, благодаря!

# 250
  • Sofia
Даре, лидълското с 9%, е споделяла Мики.
Ето снимка, с избелял етикет. Wink

Скрит текст:

# 251
И аз за това си помислих, но да съм сигурна. Благодаря!  Flowers Hibiscus

# 252
Привет майсторки!  Дали ако замеся тестото за кузунаци късно вечерта в петък и го оставя на стайна температура(статята се отоплява до 20 - 21 градуса) и чак сутринта в събота(към 7.30 часа) ги премеся и продължа с оформяне и печене има шанс да си прецакам тестото? Бабите ми навремете така замесваха към 12 часа вечерта в петък, но оставяха тестото в дървени нощви и към 4 - 5 часа сутринта го премесваха. На сутринта почваха с оформането и печенето.  Не смятам да ставам по нощите и да премесвам, затова се чудя дали до сутранта тестото няма да е превтасало и после кузунаците да не се получат. Пробвала съм такъв способ с тесто за погача, но оставено в хладилник и нямах проблем, но кузуначеното няма как да стои на студено. Ако някоя от вас има опит с такова вечерно заместване и продължаване на процедерата на сутринта ще съм благодарна да сподели какъв е бил резултатът.

# 253
  • Sofia
Привет майсторки!  Дали ако замеся тестото за кузунаци късно вечерта в петък и го оставя на стайна температура(статята се отоплява до 20 - 21 градуса) и чак сутринта в събота(към 7.30 часа) ги премеся и продължа с оформяне и печене има шанс да си прецакам тестото? Бабите ми навремете така замесваха към 12 часа вечерта в петък, но оставяха тестото в дървени нощви и към 4 - 5 часа сутринта го премесваха. На сутринта почваха с оформането и печенето.  Не смятам да ставам по нощите и да премесвам, затова се чудя дали до сутранта тестото няма да е превтасало и после кузунаците да не се получат. Пробвала съм такъв способ с тесто за погача, но оставено в хладилник и нямах проблем, но кузуначеното няма как да стои на студено. Ако някоя от вас има опит с такова вечерно заместване и продължаване на процедерата на сутринта ще съм благодарна да сподели какъв е бил резултатът.
Здравей, Фаталина! Simple Smile
Напротив, има, има... Simple Smile  Точно в хладилника стои и козуначенето тесто.  Не го оставяй в стая, освен ако имаш таква със 7-10градуса.  След замесването вечерта, оставяш за час и тогава вкарваш в хладилника. Сутринта ако има нужа довтасва на стайна Т, тъкмо да се поотпусне за работа.  Ако може, настрой хладилника на  максималните му градуси за тази нощ.
А дали  с мая са работили бабите ти,  да не е било квас?!

# 254
Според мен ще е превтасало и само ще се похаби труд и продукти.
Аз го замесих вечерта, оставих за около час в стая с температура 23 градуса, после в хладилника цяла нощ и на сутринта за час да се отпусне, оформих, втаса за около 40 мин във формите и пекох.
Козуначеното тесто втасва в хладилника.

Общи условия

Активация на акаунт