Козунаци 2025

• 29 449
  • 462
  •   1
Отговори
# 255
Морена, снощи късно правих козунака ти за начинаещи, но нещо явно не беше както трябва, защото много лепнеше и след 2с.л. брашно. Сложих 3 домашни яйца, нямам идея какъв размер са, но се стараех да са по-големи. Добавих максимума захар от 160гр. Оставих и тестото да втасва в хладилника.
Според теб къде ми е грешката и дали ще се получи нещо накрая?

# 256
  • Sofia
Морена, снощи късно правих козунака ти за начинаещи, но нещо явно не беше както трябва, защото много лепнеше и след 2с.л. брашно. Сложих 3 домашни яйца, нямам идея какъв размер са, но се стараех да са по-големи. Добавих максимума захар от 160гр. Оставих и тестото да втасва в хладилника.
На ръка ли меси? Какво брашно ползва и тези 2с.л. добавка от общото брашно ли са или допълнително? Отсипа ли от яйцата (аз също съм с домашни и нямат размер) за мазането?

# 257
Месих на ръка. Брашното беше Софиямел класик. Забравих да отсипя от яйцата обаче.
На ръка ли меси? Какво брашно ползва и тези 2с.л. добавка от общото брашно ли са или допълнително? Отсипа ли от яйцата (аз също съм с домашни и нямат размер) за мазането?

# 258
  • Sofia
Щом не е премесено на машина, има вероятност да не е добре измесено, когато е добре измесено (развил се е глутенът),  спира да лепне.
Брашното Класик е с по-малко протеин и поема по малко течности.  
Ползвай (в този случай) по смело брашно (не мазнина, която се брои към течностите)  при обработката след първото втасване.

# 259
Благодаря, сега го изчаквам още малко и ще добавя плънка. А колко козунака излизат от това тесто?

# 260
Назад в темата видях, че сте коментирали киселото мляко в козунак. Месила съм и само с кисело мляко и само с кефир. Разликите с козунак омесен с прясно мляко са минимални и само човек с тънко небце и набито око може да ги отчете. На вид стават перфектни, на вкус също. Аз долавям една лека и приятна киселнка като послевкус, а текстурата е леко по-влажна и по-дълго време остават свежи и не изсъхват. Никой освен мен обаче не забеляза разликата. Grinning

# 261
  • Sofia
Благодаря, сега го изчаквам още малко и ще добавя плънка. А колко козунака излизат от това тесто?
Колкото решиш излизат. Simple Smile

# 262
Здравей, Фаталина! Simple Smile
Напротив, има, има... Simple Smile  Точно в хладилника стои и козуначенето тесто.  Не го оставяй в стая, освен ако имаш таква със 7-10градуса.  След замесването вечерта, оставяш за час и тогава вкарваш в хладилника. Сутринта ако има нужа довтасва на стайна Т, тъкмо да се поотпусне за работа.  Ако може, настрой хладилника на  максималните му градуси за тази нощ.
А дали  с мая са работили бабите ти,  да не е било квас?!
[/quote]
Благодаря Морена за консултацията! За съжаление не мога да вкарам тестото в хладилник, защото го оставям да втасва в голям съд, който не се побира там, а не ми се разделя на два или три по-малки, но имам помещения с по-ниска температура(ще проверя точно колко е) и ако е до 10 градуса ще го оставя там. Ако се получи ще дам отзив.
Морена, бабите ми(прабаба и баба) поне по времето, когато аз бях вече осъзнато дете,  70-те години на 20-ти век замесваха с прясна мая, която купуваха на големи калъпи. Напълно е възможно в предходен период да са замесвали с квас, както много други семейства.
Благодаря и на Rosheen! Много сте полезни.

# 263
Fatalina, можеш да го оставиш на терасата през нощта и за всеки случай да намалиш малко количеството на маята.
Така ще втасва бавно за по-дълго време и няма опасност да превтаса.

# 264
  • софия
Първите ми козунаци по рецепта на морена с 3 втасвания.

Грешки: стартерът ми се получи по-гъст, оставих тестото цяла нощ на балкона и беше превтасало. Като резултат козунаците се получиха това, което морена пише: разпука се като кекс. "Плетка" няма, избяга ми.
Иначе спазвах всички полезни съвети: брашното е манитоба и екстра на Евамел 60:40.
Иначе рецептата, както всички нейни рецепти, е лесна, ясно описана и можех да замеся сутринта и да ги направя следобед, с което щях да избегна превтасването.
Надявам се да съм докарала поне вкус. Дано съм ги изпекла добре. Ще ги опитваме в неделя.

Доп. За да ги съхраня до неделя, да ги извадя ли от формите и завия с фолио или да ги завия с фолиото, както са във формите?
Знам, че задавам малоумни въпроси, но от козунак и сладкиши имам уплах 😱

Последна редакция: ср, 16 апр 2025, 14:54 от zvаnchе

# 265
Има ли някоя рецепта без много много месене Grinning

# 266
Здравейте, момичета,
как да добавя шоколад така, че да не изчезне при печенето? Confused
Минали години мажа обилно с течен шоколад, но след изваждане е някак съсухрен и ронлив, а за количеството, което е останало да не говоря…все едно се е изпарил.

# 267
Сетих се аз, за козунак с шипков мармалад и орехи. Това си беше класика преди трийсетина години. Направо ме е яд, че не се сетих в Лидл да погледна за шипков мармалад, а бях в магазина преди няма и час. Взех от лимоните с ядлива кора.

# 268
  • Sofia
Има ли някоя рецепта без много много месене Grinning
Има, но ще трябва да работиш (оформяш) с тесто с по висока хидратация. Simple Smile Което за начинаещи например, може да се окаже по предизвикателно от месенето. Simple Smile

Бриз, да не те е яд, почти съм сигурна, че нямат шипков мармалад.  Обаче и сладкото им от сини сливи би ти свършило много добра работа. Simple Smile

Здравейте, момичета,
Шоколадовите капки от Лидл.  Simple Smile

# 269
Здравейте, момичета,
Минали години мажа обилно с течен шоколад, но след изваждане е някак съсухрен и ронлив, а за количеството, което е останало да не говоря…все едно се е изпарил.
Аз грабвам някой любим шоколад, обикновено черен. Държа го в хладилника да е твърд, както си е в опаковката го натрошавам хубаво с чука за пържоли и го посипвам във фитилите заедно със стафиди. Така ми е по-лесно, че с течния шоколад аз се омазвам повече от самия козунак. И домашните хора го харесват повече.

Общи условия

Активация на акаунт