КГБ = Клуб на Готините Баби - 231

• 23 241
  • 722
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Привет, дружки!
Поработих, предремах и сега при вас.
Започва да ухае на козунаци в къщичката ни, хубаво е.
Говорих с момчето на ГЪБКАТА. " Едно оправим, друго се появи". Така ми каза. Все повече думички използва. За сега не проявява интерес към компа. Крампите още я мъчат, но поне са по-нарядко. Кръвното са овладяли, но от няколко дни е имала много ускорен пулс, над 100 - 108, та са й дали лекарства, от които почти по цял ден е спала. Нормализирал се е пулса, но пък рехабилитаторката все още не може да работи пълноценно, защото тя е в полубудно състояние. През седмицата са й правили ЕЕГ - електроенцефалограма. Резултатите са сравнително добри, няма сериозни поражения в мозъка. Дано се кротнат всички показатели, та да започнат раздвижването. Павката геройски понася всички тегоби. Семейството е задружно, но оснавната грижа за нея е негова - миене, хранене, тоалет, лекарства, мерене на кръвно, принеси, отнеси...Не случайно народът казва - болен ли си лежал или болен си гледАл. Чакат да мине април и в началото на май ще дойдат на контролен преглед. Казах му да я поздрави от нас, да я целуне и да й каже, че има книга със стихове. Ще си я получат, когато дойдат в София.
Имам покана за следобеден чай - отивам. Grinning
Сблъскахме се  с ЕНИСА. Поздрави на Филибето. Много го харесвам. Може би там съм зачената, та затова. Grinning

# 76
Ехааа, колко много за четене! Браво на вас!  Но всичко прочетох от до. Но как да коментирам повече от 30  поста! Затова на едро. Радвам се, че всички сте добре и си гоните задачите.  Мъдри мисли и поуки, ядове с институции, очакване на внучета,  абитуриентът е обзаведен, кандидатката за студентка се оглежда за чуждоземски университети, , ухае на козунаци, спомени за първа целувка на фона на Альоша, уроци по целуване, априлско стихотворение, мирише вкусно  на боб и  зеле, споделени ядове и радости!
Милата Гъбка! Дано! Дано се оправи!
Но няма болни дечица! Е, това е най- хубавото!
А аз си ваканцувам свободно и безработно! Днес ходих да походя. Навих почти 15 хил. крачки и съм доволна от себе си в тази насока. Вчера  бяха 12 хил .  
Нищо запланувано  не успях да направя през тази седмица, за която имах надежда.
Етажът в Белия дом е пооправен, остава стълбището, но е дъждовито, студено и не мога да пера  пътеките. Ще разчитам  на прахосмукачата.  При мен само е започнато, но до Великден има време. От "работещото" ми  битие ми е останал навик априлската ваканция да е за основно чистене, пране на килими и пътеки, пердета, кувертюри и т.н. Преди започване на  нова учебна година същото. През другото време по-козметично.  
Сготвих си лападова супа. Ще добавя таратор и ще имам вкусна и полезна вечеря. За син 2 има от вчерашната  мусака.
И на вас да ви е вкусна вечерята и приятна вечерта!

Последна редакция: пт, 04 апр 2025, 18:17 от К.А.Г.

# 77
  • в сърцата на любимите ми хора
КАГ, спомена за вечеря и веднага звъннах на китайците и подсигурих хапването. Мързелешката, от диванаТа 😉.
ФЛО, и аз мисля да се класирам за срещата. До обяд съм на доктор, дано не се забавя много.

# 78
Писах аз сутринта, но нещо не си намирам писаното. Чудя се аз ли съм забравила да публикувам или нещо се е бъгнало.
               Та - Привет, момичета и от мен!
               Ениса, моите девойки също са в Пловдив. Заведоха белгийчето да го разгледат и ще спят там. И те се радваха на доброто време, защото тук вали от обяд и е гадно навън.
               На мен пък ми е гадно пред ТВ-то. За въоръжаване милиони, а за пътища нито стотинка. Преди няколко дни протести за кучета, а сега княжевци протестират вече 5-ти петък срещу безхаберието на пътя и никой не се трогва. Преди няколко седмици на зелен светофар на пешеходна пътека в Княжево блъснаха две 13-годишни момиченца и пернишката шофьорка рече, че не ги е видяла. За щастие са живи. Днес чак са отишли от две телевизии и от радиото. Дъщерите са активни участнички в тези протести. Днес беше само голямата, защото малката е в Пловдив с девойките. Аз не успях да отида, но следващия петък съм там. Това безобразие трябва да се озапти най-после.
               Фло, тежко е на бат Павли и дано Гъбче се възстанови, че е трудно за близките. И най-лошото в случая е че, не може с нищо да се помогне. Гледахме мама почти 8 години , като последните три бях само аз. Още не мога да преживея този период и знам как съм изпадала в отчаяние и добре,че ММ и децата бяха до мен, че щях да съм полудяла.
               Кассс, преди време жените все по нощите месеха козунаците. Така ли е било прието или тогава са имали време не знам, но до нас имаше фурна и сутрин носеха готовите козунаци за печене. Сега фурната работи само по Великден и правят козунаци, но нямат нищо общо с предишните. Майсторът не е същия и резултатите различни. Преди от цяла София идваха в тази фурна за хляб. Помня я още от времето когато бях малка и живеех на другия край на София. Нашите ни водеха на Витоша и винаги купувахме топъл хляб. Когато дойдохме да живеем тук станахме приятели със собственика и всяка сутрин купувах топъл хляб. Едвам го донасях до в къщи, че пареше. Сега читав хляб няма. Дори предишния заводски беше по хубав от този, който се предлага сега.

# 79
  • София
В нашия ХИТ в Младост правят ръчен хляб като от едно време. Не мога да му се наситя!
На концерта на Стефан Димов съм, чакам майка ми да влизаме.

# 80
За хляба ,сега карат от Севлиево хляб с квас, то видях ,че и мая  има, но държи цяла седмица мек и не мухлясва,  три пъти седмично и си го търся.
 Хляб  е.
 Насадихме оранжерията с домати малко,  нарядко, хем въздух да имат, хем не ми трябват много и уж бях свекърва да мрънкам, но се изморих. Пипнах, то не трае душата.
  Ще пуснем духалка двете студени вечери , синът е още тук да отговаря по въпроса.
 Щях да им правя вътре тунел и да завивам с черги , отмени се.
  Спах до 13 часа и пак ми се спи ,явно съм мечка.
  Починал е  бивш колега, от времето де работех, на 56 години. Кофти. Преживява се тежко като си отиват млади хора , особено познати, шегуваше се с мен , отворко беше  и симпатяга ,мъж-канара. светла му памет.

# 81
  • София
Мариянка, весело изкарване на концерта. Ще трябва да проуча хляба в Хит, но много рядко ходя в магазина.
КАГ, браво за крачките и не спирай да ходиш.
Сега и Янка ако те последва постепенно, по малко докато свикне ще е много добре.
Борянка, в оранжерията ли ще топлите с духалка или в къщи? У нас климатичо не се спира. Май февруари беше по-топъл от март и април. Природа ...
Пипи, ще пробвам вечерния козунак, но с по-малка доза.
Дидиа, все се ядосвам - протести за помиярите гърмят по всички медии. А при вас е страшно, хора си заминават. Минавала съм с кола и ГТ, ужасих се.
Дано се подобрява Габката и дъщерите да отменят бат Павли поне в почивните дни - и той да почине малко.
Ние се сдобихме с мрънчоци след обяд. От сутринта им правя пълнени чушки - по поръчка на Мрънч от миналия път. Ега ти чушките - 10 лв излязоха, за разлика от каймата на прИмоция от Лидл. Да, ама не - човека реши, че искат бъркани яйца със сирене. ОК, направих им по негова рецепта -с по 3 яйца на чиния и да е меко, яйцата като сос - цитирам. Той си ги омаа бързо, тя половината и реши как и се ядат кюфтета с бял сос. После наблегнаха на луканкови пръчици, саламчета и детски кренвирши. Естествено от Лидл, без  консерванти уж.

# 82
В оранжерията, Айша ,дават студ.

# 83
Мериан, ами не е точно, като от онова време, защото начинът на печене е различен. Сега всичко се пече на ток. Нашата фурна се палеше и след това се слагаше хляб да се пече. Сега правя често такъв хляб!
Скрит текст:
Пека го в керамична тенджера с капак. Слагам го в загрята на 240 градуса тенджера и пека 10-15 мин с капак, след това свалям капака и допичам. Т е 240 през цялото време. Става, като онзи от спомените ми.

# 84
  • Кубрат/ Пишурка
Каси, Пипи то не че беше за чужди хора... 3 оставяше на пекарите, 2 за майкини, други 3 за зълвата, за братовчеди, гости... Абе... И печенето в 6, 30 си имаше причина. До тогава се печеше хляба за цялото село. Същият този пухкав хляб с хрупкава коричка, дето го няма вече. Та до 6, 30 го вадеха от пещите и на негово място слагаха тавите с козунаци ( не само нашите). Нооо, за да станат до този час трябваше да се замесят посред нощите. И това години наред. За това дори миризмата на козунак вече не ми е приятна.
Айша, разсмя ме на глас! Всъщност днес ходих до магазина. Вече излизане - в понеделник за пенсията. С кола!

Последна редакция: пт, 04 апр 2025, 21:10 от Янче-то

# 85
  • някъде другаде
И аз успях да се разходя и то в родния Правец.
Много е трудно да се гледат болни. Гледах и майка и татко. Майка само 2 седмици , но татко 4 месеца. При татко сестра ми идваше събота и неделя та ви помагаше. Татко беше и с деменция , беше като малко дете , не винаги ме познаваше. Всеки следобед му купувах  сладолед  , и той все ме питаше за теб има ли. Един ден му казвам , че на другия ден има рожден ден. Той ми вика " ще си купим голяма кутия сладолед и ще си я разделим двамата'

# 86
  • София
Хора, концерта беше уникален. Ванеса, внучката на Ваня Костова пее досущт като баба си!

Последна редакция: пт, 04 апр 2025, 22:43 от merian64

# 87
За истинския хляб мога да ви разказвам спомени.
Скрит текст:
Моят баща беше майстор- хлебар, а фурната беше точно срещу нашата къща. Татко беше отговорник и с   другите хлебари. работеха на 2 смени. Първа смяна през нощта, за да има хляб сутринта в магазина до фурната, а втора за следобедно зареждане. До нашата къща имаше огромен храст хмел и помня как го варяха в един голям казан. Тестото месеха в един огромен миксер, после го късаха и мереха във везна. Чудех се как татко толкова бързо го правеше и винаги познаваше точното тегло. Толкова му беше свикнало окото. Оформяха хляба и го слагаха на дъски с бели месали, за да втаса.  Хлябът беше кръгъл. Фурната се палеше с огън и после се изгребваха въглените встрани. Хлябът се мяташе вътре с едни дълги лопати. По-късно започнаха да загряват фурната с газ, а хлябът стана продълговат. По едно време татко напусна и стана домакин на училищния стол. Но селото закъса за хляб, защото останаха по-малко хлебари и с кандърми върнаха татко пак във фурната. Там се и пенсионира. Но той никога не ядеше врял хляб. Гледаше да е от първото, а не от последното зареждане. Казваше, че врял хляб е вреден за стомаха.  Но аз помня мириса във фурната, защото почти там отраснах. Майка ми работеше на полето от ранна пролет, до късна есен. Затова, докато тръгнах на 6 г. на  детска градина,  повече ме гледаше татко, защото беше на смени, а фурната срещу нас. Помня вкуса на  комата хляб от татко, сиренето направено от майка и домата от домашната градина. Или пък филията намазана с масло и отгоре парче от любимия ми салам "Камчия", но онзи от онова време, не сегашния, или пък с лютеница и отгоре сирене.
 Имам снимка на татко как мята хляб във фурната. Скъп, много скъп спомен от онези години. И вече плача.

Последна редакция: пт, 04 апр 2025, 22:44 от К.А.Г.

# 88
  • София
Болнна съм.Тресе ме,висока температува и висока кр.захар.Цял ден не съм яла,от какво се вдигна не знам.Гърло,сополи....всички екстри.Цял ден спя.Пия Терафлу.

# 89
  • Вила Великула
Яжка, пий хапове и чайове и спи, колкото можеш. Бързо оздравяване.
КАГ, много хубав спомен. Аз имам лоши спомени от соцвреме в Столичния хлебозавод 1.
Бях там на стаж и видях причината хляба да е пълен с боклуци. Така се бях отвратила  че дълго време не хапвах хляб. Иначе от 70те години имам спомен от селската фурна. Не знам как са пекли хляба, но помня, че беше много вкусен. Хлябовете бяха слепени един за друг и много обичах като ги разделя, тънкото парченце между тях.

Общи условия

Активация на акаунт