Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 89

• 33 143
  • 749
  •   1
Отговори
# 645

2015-2019 пък на мен ми беше супер евтино. А сега не. Програмистките заплати и наемите не са мръднали много от тогава (почти).

На нас и тогава ни беше скъпо, но добре че сме купили, каквото сме могли в този период, защото вече е изключено. А сме (или по-скоро бяхме) с прилични приходи. Но вече всичко поскъпна ужасно много. Прегледите оттогава досега скочиха от 50 на 100 лева. Днес оставихме 120 лв за 5 минути. Само миналия месец сме дали 1500 лв за прегледи, изследвания, лекарства. Заплатата на приятел в IT сферата не е мръднала за последните 3 години и определено си прави сметката още преди края на месеца, вече с дете в картинката.

# 646
Е щом за програмистите е скъпо, тогава кой ще купува? Това се пробва да Ви обясни Крис с всички точни примери и графика, а насреща почти сектантско нежелание да се приемат фактите.

И като не се приемат какво? Това да не е концерт по желание? Ти като громиш цените да си успял нещо?

# 647
Не громя цени, обективен съм. Не съм емоционално инвестиран в имоти и избягвам логическите грешки.

# 648
И аз съм обективна - цените са такива, каквито са.

# 649
Цените никой не може сам да ги промени, може само да взема инвестиционни решения.
На мен или Донев ни се вижда скъпо - не купуваме. На някой му се вижда евтино - купува. На трети също му се вижда скъпо, но въпреки това купува, защото очаква да стане още по-скъпо - негова си работа, парите са си негови.
Четвърти пък пита ще се качват ли още, ще падат ли, какво мислите - аз към него предимно си насочвам постовете.
Иначе хора, убедени в това, което мислят, не мога да разубедя, нито те мен ще разубедят в това, което мисля. Аз гледам да си базирам решенията предимно на данни (доколкото ги виждам), не на хорски мнения.
След време ще видим кой е бил прав. Никой не трябва да смята себе си за непогрешим, всички сме човеци, не 'имотни оракули' с кристална топка.

# 650
Aз също не купувам. Но, както и ти, смятам, че имам обективен поглед. Що се отнася до това кой е прав, ако вземем предвид факта, че срив се чака от петилетка и за това време цените са скочили 100 - 200%, то е ясно, че биковете са били прави. От сега нататък какво ще стане тепърва ще се види, но който е заложил преди въпросната петилетка е спечелил със сигурност. Според мен някаква сериозна корекция надолу обаче е малко вероятна (безпристрастен поглед на страничен наблюдател) поради инфлацията основно. Малко или много, ако един апартамент е струвал 100 000 хляба, той трябва да продължи да струва токова, а хлябът поскъпва.

# 651
От сега нататък какво ще стане тепърва ще се види, но който е заложил преди въпросната петилетка е спечелил със сигурност. Според мен някаква сериозна корекция надолу обаче е малко вероятна (безпристрастен поглед на страничен наблюдател) поради инфлацията основно.
Да, така е - с числата не се спори. Поради инфлацията и надуването на паричната маса последните години (което не вярвах политиците да направят, но го направиха заради Ковид - или направиха Ковид за да имат повод да го направят - но това е друг въпрос). Та поради това цените на имотите се качиха, както се качи и златото, и акциите, и биткойните, и общо взето всички активи, които не могат "да се печатат от въздуха". Така че някой е спечелил от имот, друг от финансови инструменти докато си е лежал на дивана, а обикновеният човек, който разчита на доход от труда си и трябва да се бори всяка година с работодателя си да му го индексира поне с инфлацията, губи.
Ако мислиш, че това може да продължава още 5 години както предишните 5 - ОК. Аз не мисля. И ако все пак стане, ще е лошо - за икономиката и за гражданите, за мен лично не толкова, защото все пак имам 2 имота, макар и не 20 като Дани.

# 652
Какво значи "да продължава"? Ако имаш предвид същия ръст, вероятно не. Но ако имаш предвид запазване на цените, вероятно да.
Що се отнася до разликата между тези, разчитащи само на труда си, и разчитащите на доходи от инвестиции, вторите някога също са били от първите, но са инвестирали (или родителите им).  Това го има по цял свят - някои изплуват нагоре, други са в стагнация. И винаги е било така.

# 653
Aз също не купувам. Но, както и ти, смятам, че имам обективен поглед. Що се отнася до това кой е прав, ако вземем предвид факта, че срив се чака от петилетка и за това време цените са скочили 100 - 200%, то е ясно, че биковете са били прави. От сега нататък какво ще стане тепърва ще се види, но който е заложил преди въпросната петилетка е спечелил със сигурност. Според мен някаква сериозна корекция надолу обаче е малко вероятна (безпристрастен поглед на страничен наблюдател) поради инфлацията основно. Малко или много, ако един апартамент е струвал 100 000 хляба, той трябва да продължи да струва токова, а хлябът поскъпва.

Защо измерваш един апартамент в брой хляба? Измери в брой наема и ще достигнеш до съвсем друг извод.

# 654
Аз го бях мерил преди време в коли Simple Smile
Преди 10-15 год. една кола среден клас - ФВ Пасат например - струваше 25к евро, а за толкова имаше и панелки или даже гарсониери НС.
Сега нов пасат е 50к, но за толкова няма никаква панелка вече в София.
Ако го измериш в барели петрол пък, един барел и преди 10-15 години пак си беше към $70 (даже и над 100 беше минал) като сега, а апартамент, измерен в петрол, е скочил многократно.

# 655
По принцип имотите няма как да са надолу, ако следваме световния тренд.
Инфлация има навсякъде в Европа-та, но има едни локални балкански фактори, които могат да повлияят, все пак зависи от и от политиката на правителството ни - настоящо и бъдещи. Влезнем ли в дългова спирала след еврото пазара ще е разрушен като в Гърция, при нас не знам  ще има ли кой да ни опрощава заеми от ЕЦБ - дано оплетат кошницата и се застраховат предварително я с някоя тръба, я с нещо друго стратегическо.

# 656
Инфлация има навсякъде в Европа-та, но има едни локални балкански фактори, които могат да повлияят, все пак зависи от и от политиката на правителството ни - настоящо и бъдещи. Влезнем ли в дългова спирала след еврото пазара ще е разрушен като в Гърция, при нас не знам  ще има ли кой да ни опрощава заеми от ЕЦБ - дано оплетат кошницата и се застраховат предварително я с някоя тръба, я с нещо друго стратегическо.

То и в щатите нямаше как да паднат цените, ама в момента има щати където цените са в free fall при рекорден брой обяви за продажба.
Едно нещо което е вероятно да се случи в Бг е да увеличат пенсионната възраст. И така някои хора които са се вкопчили в един апартамент и оживено агитират за постоянен скок на цените, ще им се наложи да поработят няколко години екстра за да платят за този ръст.

# 657

Защо измерваш един апартамент в брой хляба? Измери в брой наема и ще достигнеш до съвсем друг извод.

Защото у нас имотите са особен бизнес, не рационален. И хората ще отделят от хляба си за да си ги изплатят.
А иначе наемите и да изостават, ще догонят.

Пенсионната възраст неизбежно ще расте, докато накрая системата изгърми въпреки това. Но това няма общо с имотите. Ако някой е планирал да изплати до 65 години ако работи още пет отгоре каква е разликата?

Последна редакция: пн, 28 апр 2025, 19:57 от Черна станция

# 658

То и в щатите нямаше как да паднат цените, ама в момента има щати където цените са в free fall при рекорден брой обяви за продажба.
Едно нещо което е вероятно да се случи в Бг е да увеличат пенсионната възраст. И така някои хора които са се вкопчили в един апартамент и оживено агитират за постоянен скок на цените, ще им се наложи да поработят няколко години екстра за да платят за този ръст.
айда да сравняваме круши с круши, а не круши с джанки. И б България в някои областни градове има спад или села. За Монтана някой да знае колко сделки има или село до областен град например в Пловдив в което са се настанили ромеи и вече никой не иска и да погледне имот там, въпреки, че до вчера е било супер желано сателитно селище.
София не е България, както и Ню Йорк (:Вашингтон) не е САЩ.

# 659

айда да сравняваме круши с круши, а не круши с джанки. И б България в някои областни градове има спад или села. За Монтана някой да знае колко сделки има или село до областен град например в Пловдив в което са се настанили ромеи и вече никой не иска и да погледне имот там, въпреки, че до вчера е било супер желано сателитно селище.
София не е България, както и Ню Йорк (:Вашингтон) не е САЩ.

Ами аз не говоря за села, ами за големи градове като например Остин където има работодатели с пазарна капитализация по- голяма от БВП на България и където съотношението доход/цена на имот е доста по- благоприятно. По принцип София е по- уместно да се сравнява с отделните щатски столици а не с Ню Йорк (както тук често се опитват въпреки че не е столица)

Общи условия

Активация на акаунт