Работа на едно място с половинката?

• 3 494
  • 93
  •   1
Отговори
Здравейте! Съкратиха ме от работа преди няколко месеца и си търся нова такава от известно време, но нищо не ме грабва или просто не ми се обаждат след кандидатстване. В екипа на приятеля ми се отвори възможност и той ми предлага да опитам, но още се чудя. Какъв е вашият опит, какви могат да са подводните камъни? С него се запознахме на предишната ни работа, но не работихме пряко заедно, а сега евентуално ще сме в един и същ екип. Май взех много да го премислям - "дали от учтивост ми предлага да пробвам, дали няма да му дойде в повече пак да споделяме и едно работно място," и такива разни вайкания Grinning Но пък има възможност за хоум офис, та идеята ни е да се въртим с дните, за да успяваме междувременно да движим наша странична дейност. Какво мислите за работата на едно място с половинката?

Последна редакция: вт, 08 апр 2025, 10:27 от Lilia_92

# 1
  • София
Ако не е собствен общ бизнес, по- скоро не.
Ще започнете да си се дразните един на друг, ако някой нещо сгафи или се мотае работно. Ще ви обсъждат, вероятността за развитите при жената, т.е. теб, е минимална, може и да изхвърчиш, ако има конфликт на интереси.

# 2
В добавка няма да имате лично време разделени един от друг, ще се преситите от компанията си, няма да имат странични впечатления, които да обсъждате, няма да можете да погледнете другия отстрани и да го оцените... Абе, не е добре "на работа" и "вкъщи" да се сливат в едно цяло. 

# 3
Моят опит е положителен. Над 15 г. съм работила с мъжа ми на едно място - и в чужда фирма, и в наш бизнес.
Но много зависи от характера и навиците ви. Ние сме заедно от млади, компанията ни е една, въобще свикнали сме да сме заедно и не ни пречи.

# 4
Също честно казано имаме идея и скоро да действаме за бебе, ще ми се още малко да поработя преди този момент, а вече 4 месеца съм без работа и малко започвам да лудвам, та затова съм и склонна да опитам навсякъде

# 5
Не, не се отразява добре на отношенията непрекъснато заедно.Предпоставка е и за задкулисни игрички от "доброжелателни "колеги.

# 6
Моят опит е положителен. Работила съм общо около 8 години на две места с мъжа ми, но не сме били непрекъснато заедно, а с допирни точки и комуникация. Няколко златни правила:
* Никакви лични разговори, лично отношение, интимности в никакъв случай.
* Професионално отношение като към всеки друг колега.
* Никакви служебни разговори вкъщи и обсъждане на неща.
Ние и двамата умеем да делим личните от служебни отношения и не сме имали никога проблеми с това.
Проблемът е по-скоро за шефовете дали ще искат/допускат това нещо и също за колегите, защото понякога им се иска да кажат нещо за единия или другия, да изкоментират, дори смъмрят, но не смеят пред другия.
Ако не можете да държите тази хигиена дълго време не го прави.

# 7
  • София
В една фирма - да. В един екип по-скоро не. Ние с мъжът ми също се запознахме като работихме на едно място и сега сме обсъждали вариант пак да сме в една фирма, но различно екипи. За нас е работещ вариант, но не за всички двойки е ок. Трябва да може да разделяте лично и професионално, да не се отразява, ако сте се скарали нещо вкъщи върху работата ви или обратното. Като цяло е малко 50/50 и си зависи от вас.

А това за все да сте заедно, че си писвате, отразява се зле на отношенията и т.н. Ами пак си е до вас. Не е казано, че на работа сте лепнати 8 часа. Няколко семейни двойки имаше в едната ми фирма. Дори на обяд не излизаха заедно, а всеки си беше с колеги и като цяло ги виждаш сутрин да идват заедно и вечер да тръгват заедно.

# 8
Като временен вариант ако нищо не изскочи да, опитайте, щом искате и бебе скоро.
Моят опит е отрицателен.

# 9
  • Банско
Моя опит е положителен. Със съпругът ми работихме заедно в една игрална зала за детски игри с жатони и билярд като по-млади. Не сме имали проблеми, но пък колегите ни злобееха и ни мразеха малко, защото се подкрепяхме.

# 10
Може би има значение възрастта също.Като си млад ти е готино да си със своя човек постоянно.При вече по-осъзнати хора, напрежението се натрупва и възникват дразнения.
Но човек без да опита няма как да знае:

# 11
  • София
Нямам такъв опит, но съм мислила по въпроса и не ми се струва добра идея. Особено в зависимост кой какъв ще се пада на другия, може да има много подводни камъни. Отделно от работни конфликти, през неоснователна ревност, до нагнетяване поради много време заедно. Отделно, не знам как се гледа на майчинството в работата на мъжа ти, но ако те уреди там и след 2 месеца забременееш, работодателят му може да не остане очарован и да пострада мъжа ти (понеже ти ще си защитена). Та го обмислете добре и от всички страни.

# 12
  • София
Винаги сме работили заедно със съпруга ми. И като наети служители, и като съдружници.
Заедно сме от над 30 години.
Не ни се е отразило отрицателно, точно обратното, но зависи и от това какъв тип хора сте. Ние имаме и други допирни точки - общи хобита, общи интереси. Имаме и индивидуални. Обичаме да сме заедно максимално много време. Не ни е скучно. Винаги има какво да си кажем и да споделим.
Най-същественото е да не бъркате семейните и професионалните задължения. На работа се работи, извън работа животът е всичко останало, но не и работа. Умеете ли да правите разлика, няма проблем.

# 13
Преди години съм управлявала екипи, в които е имало семейни двойки, и основното, което ми правеше впечатление е, че това създава напрежение вътре в самия екип. Приема се като някакво предимство - всички са сами, а пък те са двама, един вид и ще си помагат, и ще се покриват, и ще са "екип в екипа"... Не съм се интересувала какво се е случвало вътре в самите двойки, но на отдела не се отразяваше добре, и отношението към двойките винаги е било негативно.

С мъжа ми имаме различни професии, така че подобен казус не ми е стоял на дневен ред. Движим заедно разни лични инвестиции, и се сработваме доста добре. Но това са неща за доброто на семейството, и е нормално да сме на една вълна. Предполагам, че при съдружията също това е водещо. Но като наемни работници, да има предпоставки за създаване на конфликти и напрежение в името на нечии чужд интерес - не ми звучи никак примамливо. А колеги, които никога и по никакъв повод да не са се конфронтирали, аз просто не знам дали съществуват.

# 14
  • Melmak
В един екип по-скоро не е добра идея. Възможно е да имате търкания и с колеги.

Аз съм работила 3 г с мъжа ми в една фирма, но фирмата е огромна и съприкосновение не сме имали. Той си работеше нещо съвсем различно от моето и просто ходехме заедно на работа, дори не всеки път успявахме, защото и работното ни време не съвпадаше.

Общи условия

Активация на акаунт