Работа на едно място с половинката?

• 3 505
  • 93
  •   1
Отговори
# 60
Нищо не казвам за случая. Но има много законни начини да се изгони нежелан служител. Имам пряк опит и знам, че когато добра и съвестна служителка излиза в майчинство всички в офиса (и началници, и колеги) са солидарни. Но когато използвачка се опитва да е тарикат, тогава каквото повикало, такова се обадило.

# 61
Вие нещо… ще мисли за работодателя. Ако работодателят фалира и остави хората на улицата без работа и пари, ще му пука ли на работодателя, че някой не може да се нахрани в този момент. Това са някакви смешки. Всеки мисли за близките си. Те деца експлоатират без да им мигне окото, ще мислим за работодателите. Щом плановете са за бебе и трябва работа, за да си получава майчинство и това е най-нормалното мислене. Целта на работодателите е с минимум средства, максимум печалба, на всяка цена. Целта на работника е да не бъде роб, а да живее, да има стабилен личен живот, любов и семейство, за което да има време, защото да работиш само за чуждото щастие не е никак адекватно. Едните и другите са с различни цели, интересите са различни.

Последна редакция: ср, 09 апр 2025, 21:34 от Rumi11111

# 62
Писала съм и преди, след 11 години работа в една фирма, забременях като се преместих на ново място и то в изпитателния срок. Близо 3 години правехме бебе и то не ставаше, родих на 35, може би трябваше да стане на 40, за да се утвърдя? И да ме бяха съкратили ми беше все тая, щях да ида на 1 година борса, имахме и спестявания. Изкарах си две години майчинство, 6 месеца по-късно ме преназначиха на по-интересна работа и общо след майчинство изкарах още 13 години във фирмата. Сега ще започвам работа по заместване на майка, никой не говори негативно за жената, хората обикновено се радват на бебетата. Като излезе една жена в майчинство, ще работи заместника, какъв е точно проблема на работодателя?

# 63
  • София
Че то не е мислене за работодателя. Нали майката и след майчинството е добре да има работа и доходи, а за целта е добре да иска работодателят да продължава да я цени.

Последна редакция: ср, 09 апр 2025, 22:00 от Fever Ray

# 64
Това дали майката ще има работа след майчинството не зависи само от факта колко ценен кадър е за фирмата и дали е работила едва ли не до деня преди раждането. Ето мен ме оставиха след майчинството на работа и ми дадоха шанс за развитие, хем забременях още преди да ми изтече изпитателния срок, че и болничен ползвах, защото имах контракции от четвъртия месец. А 13 години след като се върнах от майчинство ме поканиха да напусна, хем за тези години имам общо 18 дни болничен през които също съм си работила от лаптопа, от телефона. Но като фирмата няма пазар и свива до минимум дейността си какво да ме правят, за украса ли да ме държат? Животът е непредвидим, преди да се планира дете, хората трябва да имат и план Б и да не приключват месеца финансово на 0, да се засичат някакви пари. Стига да са здрави и трудолюбиви, ще се оправят.                                                      По отношение на работата с половинката на едно и също място, зависи си от човека и от конкретната фирмена политика и култура. За омръзване, на мен не би ми омръзнало, много ми беше приятно да работя от вкъщи, когато мъжа ми си беше у нас, десет минути почивка да имам, ще си пием заедно кафето през това време или ще си говорим. По-скоро зависи от това каква е фирмата и дали евентуални негативи от работата на единия е възможно да се пренесат и върху другия. А не е за пренебрегване и опасността след евентуален фалит и двамата да останат без работа.

# 65
  • София
Когато фирмата фалира или си прекратява дейността, няма как да те задържат завинаги и до пенсия, но да те задържат 13 години след майчинство и то през изпитателния срок, говори много.
Бъркаш двете неща.
Когато човек започва работа, никой не му я обещава като в брака, "докато смъртта ни раздели". Пък закриването на дейност си е фирмена смърт.

# 66
Че то не е мислене за работодателя. Нали майката и след майчинството е добре да има работа и доходи, а за целта е добре да иска работодателят да продължава да я цени.
Да, но може точно преди да реши да забременява или да е бременна в първи месец и да не знае фирмата да фалира. Ако е работила 15 г някъде възрастта й също вероятно е подходяща, и не е ок да чака още години в нова фирма преди да го направи.

# 67
  • София
Всичко е възможно. Предполагам всеки може да прецени как се развива фирмата, за която работи.
Може и обратния вариант. Фирмата да просперира, а тя да не може да забременее с години.
Някъде написах 15 години ли да чака?
Къде е 1, къде са 15?
Хората сме разумни същества и можем да предвидим поне в краткосрочен план. Сериозните хора обичайно търсят сигурност.

# 68
Не да чака 15, а да е работила 15, да е на 35 едва сега да е срещнала сериозен партньор. Може да я съкратят фирмата да не фалира.. и после се оказва на нова работа, няма какво да чака години. Не казвам след 2 месеца, но някой беше писал как е недопустимо веднага след изпитателния срок, защото било планирано! Ами да, хората имат право да ги планират тези неща, въпреки работодателя си.

# 69
  • София
Да, аз затова писах, че като работодател ще задържа такава служителка само при показани извънредни и неповторими от нея качества.
Иначе всеки има право да прави и да планира каквото си иска.

# 70
Всеки си прави сметката, и работодателят, и работникът. Ако работодателят назначи 32-годишна жена, която няма деца и е в партньорски отношения с техен служител, те със сигурност ще имат едно наум, че тази жена ще иска да стане майка в съсвем близко обозримо бъдеще, тоест те поемат риска  да останат след няколко месеца без тази новоназначена жена.
От друга страна, когато се планира бебе, никога няма гаранция колко време ще отнеме, докато бебето стане факт.
Така че ми се струва излишно чак толкова прецизно планиране, защото докато ние си планираме, животът минава.

# 71
Да речем че почва пре вас и чака колкото години вие смятате за нужно, само че точно тогава вие я съкращавате или тя вече е на 40 и не може да забременее..
Затова вероятно е по-добре да не работи при вас, а в някоя голяма фирма, където не гонят майките само защото са забременели преди да минат 5 години... въпреки че това не им дава никаква сигурност в живота, нито за работа, нито за възможност за забременяване.

# 72
  • София
Чак прецизно планиране не е нужно, но поне предвиждане от типа да не останеш на улицата, да има какво да сложиш на масата и подобни е добре да има.
Особено при двама работещи на едно място, където и двамата могат да го отнесат при погрешно планиране на единия.
Иначе всичко се случва.
Таня, нямала съм такъв случай. Подбираме си хората, а и те явно имат достатъчно разум, че в голяма фирма няма да получават такива пари и няма да имат такава свобода.
Къде видя 5 години?
Написах да изчака поне да мине изпитателния срок и после да бебе прави. 6 месеца изпитателен и 9 месеца бременност, стига да забременее от раз, са достатъчен срок един кадърен служител да се докаже.
Повечето не работят в каменната кариера.

# 73
Е да, нормално е да изчака изпитателния срок. Но някой написа как ако забременее веднага след изпитателния срок то значи е планирано и това не е морално спрямо работодател.
И за мен е нормално след изпитателния , а не преди него да се забременява. Но никога нямаш гаранция, че ще е лека бременността и няма да вземеш болничен, самото майчинство даже почва 45 дни преди термина. Тоест дори при лека бременност не са 9 месеца още на работа.

# 74
  • София
Зависи от работата.
При нас конкретно може изобщо да не идва в кантората. Не сме имали случай някой да предпочете да си вземе болничен, когато може да си работи изцяло от дома и да си получава пълна заплата или заплата + 1/2 майчинство.
Затова всеки преценява докъде са му силите и какво иска, както и какво може да даде насреща.

Общи условия

Активация на акаунт