Бързи здравословни въпроси и отговори – 52

• 28 488
  • 736
  •   1
Отговори
# 105
Ами възможно е, защото са чуждо тяло, което така или иначе дразни уретера, но не са достатъчно големи явно, че да предизвикват болка.

# 106
Може. Не съм имала проблеми с бъбреците и не знам.

# 107
Пенева, доста пъти съм пускала урина и сякаш нямаше друго. А тези песъчинки не се ли виждат на ехограф? Само с изследване на урина ли може да се хванат? Нито един от тримата уролози не посочи това за вероятно причина. А ако се събира урина 24 часа става ли? Още не съм си записала час, защото ме е страх... При мен не е от цвекло или от храна, защото е така от няколко години.
Ами не се виждаха...
И зависи от размера и концентрацията...
Виждали са ми малки камъчета на ехограф и на "цветна снимка", т.е. с контраст, но тогава с кръвта в урината, не се виждаха.
И не, нямах кръв при забърсване, преди уриниране, а само осветена урина и забърсване след... Т.е. не беше като (пред) менструални зацапване.

За цвеклото, беше коментар докато носех чашката, лаборантките взеха веднага за изследване, без "отлежаване" на первазчето. Бяха се притеснили някак, нефролога беше слязъл с мен, на път за ехографа. 26-7 годишна бях...
И цвета не е различен, баш такъв "кървав" си е...

# 108
И аз съм имала червена урина от песъчинки, без болки. Дори като бременна.

# 109
  • Пловдив
Червена урина може да има и от/поради прием на някое лекарство. Не е кръв, а оцветяване, странична реакция.

# 110
Мъжът ми има проблем с единия крак, за който не намираме решение. Единия ахилес някога без да разбере се е прекъснал и на мястото има топче и явно възпалителен процес. На ЯМР се видя горе споделеното. Изписаха му лекарства за регулиране на пикочната киселина, която играела роля за възпалението и това е всичко. Моля, ако някой може да ме посъветва какво да предприемем , да ми сподели. Мъжът е висок със килограми 100 и особено сутрин след като явно тялото е било в покой има сериозни болки. Някаква процедура или нещо? С масажи не се разнася, пробвахме и това. То и няма как да се разнесе, защото си е същинско топче

# 111
  • Бургас
И никой ли не каза това топче какво е?

# 112
Когато се е прекъснало е самозарастнало и се е образувала на мястото съединителна тъкан. Не дадоха и дума да става за оперативно лечение. Забравих да спомена, че е физиотерапия пробвахме. Нищо

# 113
Полина@ Пробвайте с Ортези за глезен и със Стелки с добра опора на петата

# 114
Има ортеза специално за ахилесово сухожилие. Малко несериозно така никой нищо да не казва и така да си ходи. Потърсете добър лекар ортопед за още едно мнение. Това е истинско мъчение, особено за тежък човек...

# 115
Не намирам явно правилния доктор. Във ВМА в София се предполага, че са уж добри...

# 116
Ами един от най-популярните ортопеди в София е д-р Асьов. Аз съм доволна от отношението на д-р Гьорев от СофияМед, а колеги от д-р Захаринов пак от там.

# 117
  • Пловдив
Здравейте, имам питане за моята девойка, много съм притеснена! Тя е на 15, със вече повтарящ се няколкократно обрив във вид на ситни червеникави точици, никога по - голям от 1-1.5 см в диаметър, седи като охлузено. Случва се няколко години вече, но не повече от 2-3 пъти в годината, и не му обърнах кой знае какво внимание, обаче  преди нова година се появи и преди седмица пак, тъкмо изчезна в неделя и вчера отново:head_band: Иначе не я сърби, изчезва за 3-4 дена. Винаги на брадичката, никъде другаде. Тя е много тъничка и грацилна и досега мислех, че е от претриване или нещо подобно. По стечение на обстоятелствата последните 3 години махаме бенки оперативно , което значи пълни ПКК и урина веднъж в годината , с малки завишения понякога, но никой не е казал да има някакъв проблем. На своя глава миналата седмица й пуснах пак ПКК, ДКК и урина, и с изключение на едни съвсем леко завишени еозинофили, няма отклонение в нищо. Взеха да чета, че ако не е натъртено, а тя няма спомен, все пак е лично място, или не е от подпиране на брадичката (а тя бая седи пред лаптопа, за съжаление) , не ми се мисли накъде отиват нещата, все страхотии! 😳😳😳
Та исках да питам ако ПКК и ДКК са в норма трябва ли да се тревожа за анемия или Недай си Боже левкемия и прочее патологии? Иначе няма нощни изпотявания, температура или лесна уморяемост, само чат пат имала сърцебиене за минута - две, което не ми е казала досега, ама мислела че като е слаба и с ниско кръвно е нормално, и не бил повече от веднъж в месеца, че и по-рядко.

Извинявайте за дългия пост, много ми е притеснено. Прилагам снимка от вчера

Последна редакция: чт, 24 апр 2025, 18:52 от Mainatowngirl

# 118
  • Be realistic - plan for a miracle.
Здравейте,
Имам малко тежък въпрос. Свекър ми е в последна фаза на цироза, на легло, с отказали бъбреци - остава му малко. Не се храни от над месец вече.
Понеже е с дементни симптоми и непрекъснато крещи и си издърпва устройството за хемодиализа, а има опасност от тежък кръвоизлив (на кръворазреждащи е от 10 години), варианта е да се държи упоен.
Към момента ползваме Хедонин - това му бяха предписали. Обаче това не му действа достатъчно - буди се и вика непрекъснато.

Въпросът ми е: има ли нещо което можем да му даваме друго в това състояние така, че да спи?
Питам както за неща с рецепта, така и без.
Съжалявам ако не е подходяща темата, но не откривам тема за лежащо болни Sad

# 119
Винаги на брадичката, никъде другаде.
Не виждам никакъв повод за притеснение само след това изречение. Прилича на хематомче от натиск. Според описаното от вас, така се и разнася съвсем типично за такъв вид хематом. Нещо неволно и несъзнателно го причинява. Може да се случва дори когато спи, ако гушка някаква играчка или подпира брадичката с ръка с продължителен в съня ѝ натиск. От къде изобщо ви хрумват такива неща като левкимия?! Моля ви се, хора, много сте черногледи! Не бива да мислите винаги най-лошото.

Общи условия

Активация на акаунт