Бързи здравословни въпроси и отговори – 52

• 26 508
  • 736
  •   1
Отговори
# 15
Цитат
че ми се мотае главата, имам леко главоболие от три дни и все едно нещо ми е заседнало в трахеята
mommy22, атаракса е много добро лекарство и не води до привикване. Пила съм го като приспивателно вечер по 1 таблетка,  1/2 таблетка е много малко. Не мисля,че са странични ефекти от него.
Чела съм, че има следродилна депресия, но не зная дали се проявява толкова късно. Намирам решението ти да се обърнеш към психиатър, като много правилно. Продължавай известно време да ходиш на консултации при него, за да не се появят отново тези проблеми, докато се оправи положението.  

И аз предлагам да изследваш първо В12, фолиева киселина, вит. Д. Особено сега е периода на т.нар. пролетна умора, което си е авитаминоза. След това, ако имаш дефицити, е добре да приемаш витамини, може допълнително комбинирани с всичко в тях като допълнение, примерно A-Z.

Също консултирай се с ендокриног, заради усещането за нещо в трахеята. Щитовиднта може да даде такова усещане. За витамините също с ендокринолог.

За виенето на свят и главоболие, аз също съм замаяна от няколко дни и ме боли глава. Такива неща могат да се случат при по-чувствителни организми при промяна на времето,  нялягането. Но ако не мине, може да се консултираш и с невролог.
Може също от недоспиване, от умора, което е често при гледане на бебе.

# 16
Благодаря много за бързите отговори. Още утре планирам да пусна щитовидни хормони и витамини, за да проверя там как стоят нещата. Досега не съм имала проблеми с щитовидната, но като излязат хормоните ще отида на преглед при ендокринолог.

Именно, защото се уплаших, че е следродилна депресия или тревожност, отидох на психиатър. А и беше много зле, не се издържаше. Но след като овладях тревожността, симптомите ми си остават, затова ще трябва да търся първопричината.

# 17
Пусни всички щитовидни + ТАТ и МАТ. Също може и пролактин, щом вече не кърмиш, продполагам, че се е нормализирал, но все пак питай лекар/лаборантите дали има смисъл да го пускаш в този период.

Преди няколко години, като се разболях и в спешните кабинети ми казваха, че е паник атака, аз също отидох при психиатър. Точно той много ми помогна, като ми изреди всички заболявания, които първо да се изключат, защото  могат да имат такава симптоматика и ме насочи къде да търся проблема. И така постепенно се откриха проблемите - алергията, астма, тромби. Добър и мислещ психиатър, може да бъде много полезен.

# 18
От няколко месеца съм с постоянно течащ нос - особено през втората част на деня- със бистър секрет и сълзящи очи. Алергичен ринит имам, но той обикновено е през лятото. Даже като съм навън сякаш има подобрение. От всякакъв грим или кремове започва да ми пари на очите. Ходя като умита чиния и пак си сълзя ли сълзя. Скапва ми се и настроение, и всичко. Някаква идея какъв може да е проблема и с какъв спрей за нос или капки за очи да пробвам да се лекувам?

# 19
  • Бургас
Именно, защото се уплаших, че е следродилна депресия или тревожност, отидох на психиатър. А и беше много зле, не се издържаше. Но след като овладях тревожността, симптомите ми си остават, затова ще трябва да търся първопричината.

Ами то при много жени се оказва, че следродилната депресия няма нищо общо с психичното здраве, а с физическото - проблеми с хормони, витамини, минерали и др. Но хората още си го водят психичен проблем.
Аз трябваше да го науча по трудния начин, защото "едно време нямаше такива работи".

# 20
Точно така е, както казва Ирене. Поради дефицит на много микроелементи и минерали, които бебето е взело, се получават подобни оплаквания - умора, нервна слабост и раздразнителност, черни мисли. Като се добави и недоспиването - нервната система е пред тотален срив. Най-лесно е да се замажат симптомите с психотропни лекарства, които не отстраняват причините - различните дефицити.
На всички с подобни оплаквания препоръчвам първо да опитат с магнезий, жизнено важен за нервната система.
По 400 мг дневно, минимум. Плюс да се пуснат изследвания на ЩЖ, витамин Д и В12. Ако има качени много кг, да се пусне и инсулин, защото той обърква още повече хормоните.

# 21
Непослушна готвачка, прилича си на алергичен проблем, вероятно още алергени. Вземи си десибел да пиеш малко, да тушира. Освен това можеш да пръскаш алергодил спрей в носа. Това са най-невинните антихистамини.
Предполагам ще ти успокоят и сълзенето на очите, но може да питаш и за антихистаминови капки за очи.
Щом те сърби от гримовете, най-вероятно някой от тях, някоя от съставките в тях, са ти станали алерген.

# 22
Благодаря, Diorela. Пия Рупафин от няколко дни. Не помага. Затова ми се струва, че няма да е точно алергия.

# 23
Определено си приличат на алергия тези симптоми. Може би е добре да отидеш на алерголог, да прецени от какво се нуждаеш.  Само с таблетки не винаги става. А понякога си трябват и по-силни.
Опитай да добавиш и спрей, капки.
Ноември, в алергологията ми изписаха риностад спрей за нос, което е същия антихистамин, както алергодила, но + кортикостероид.

Очна лекарка ми беше предписвала антиалергични капки за очи, но не мога да си спомня как се казваха.

Последна редакция: пт, 11 апр 2025, 16:42 от Diorela

# 24
  • Бургас
Много е трудно това с откриването на съответния алерген.
Една година аз и детето хванахме алергичен ринит по никое време, не по време ва цъфтежа. Като пием антихистамин всичко отшумяваше, като го спрем се връщаха симптомите. Какво беше това чудо не зная. Повече не се появи, но ни държа доста дълго време. Но при нас в Бургас не ни прави вречатление вече, защото си имаме много замърсители.

Непослушна готвачка, пробвахте ли някакво противоалергично вътрешно?

# 25
Нали пише, че пие Рупафин.
Ако са повече алергени, почти няма смисъл да се търят конкретните, особено ако не можеш да се опазиш от тях. Има смисъл при храните, поне да знаеш от какво да се пазиш.
Аз съм с алергия откакто съм се родила. Не зная какво е живот без алергия. А алергичният ринит и астмата са целогодишно. Преди половин година се оказа, че реагирам и на собствените  протеини в кръвта ми. Няма спасение.

# 26
Преди един месец след маникюр, забелязах, че ми е излязла бенка на пръста. Стоеше там поне три седмици и днес случайно се загледах и няма абсолютно нищо. Нормално ли е да изчезват бенки?

# 27
  • пустинята Гоби
Едва ли е било бенка.

# 28
  • Burgas, Bulgaria
Момичета,  акъл ми трябва , някой със сходна болежка и какво му помогна : нищо ми нямаше до преди  два часа .  В един момент започна да ме боли гърба високо в ляво под лопатката . Пипам не боли ,давам назад не боли, напред като изпъна  като костенурка има нещо и при извишване има болка .

Плексит съм имала ама той не се търпи и боли при допир . Това като натъртено.
Накарах детето да ме намаже с един гел , загряващ.
Не ме боли като мърдам както е като при плексит. Отива  на моменти  напред към ребрата под гърдата ,изцяло от ляво е ..
Хич не ми се пият хапчета.  Тия дни главата ме тормозеше и пих що има в къщи .
Замислих се ,че е зад сърцето ама късно ,намазахаме вече 🤭🤭🤭

# 29
Междуребрена невралгия. Безобидно е. Витамин В комплекс.

Общи условия

Активация на акаунт