Бързи здравословни въпроси и отговори – 52

• 28 749
  • 736
  •   1
Отговори
# 330
Той се резорбира. Може би контрола след месец.

# 331
  • София
Много благодаря, DeVa!

# 332
[video][/video]Не винаги, на майка ми от малък, стана 350 грама, пиеше лекарства- Колхицин и Трифас, но не намаля, а стана над литър и се наложи операция.

# 333
Към какъв лекар да се насоча за отоци около глезените и прасците и наддаване на тегло около 10 килограма за по-малко от година, при положение, че не съм си променила начина на хранене? Имам разширени вени и плоскостъпие, отоци имам ту по-големи, ту по-малки от близо 30 години, но сега е нещо страшно. На единия крак, който около който глезена е отекъл повече, започна да ме боли и ходилото. По-скоро в частта към петата. Вечер когато се увеличи отока ми е трудно да стъпвам, даже куцам. Другият крак пък е отекъл повече в прасеца. В климакс съм, но тази година само март месец не съм имала цикъл. Преди 4 месеца ми пускаха ПКК и урина, защото имах някаква уроинфекция, която беше тръгнала нагоре към бъбреците , като се изключат повишените левкоцити всичко ми беше наред. И на нефролог и гинеколог ходих, с бъбреците ми всичко е наред, цитомазката ми е добре. Единствено имам малка раничка, която ще трябва да се следи. В момента пия детралекс от 07.05., изписан ми от личната. По 2 хапчета на ден, но нямам подобрение. След колко време би трябвало да започне да действа? Мислех за ендокринолог, но отдавна не съм ходила и на съдов хирург, а може да е черен дроб, сърце, хайде да кажем, бъбреци не са. Започнах едва преди месец нова работа и ми е трудно да излизам, затова не ми се иска да се лутам от лекар на лекар. И възможно ли е да е от стрес? Преди месец нямах почти никакви отоци. Също 2-3 килограма качих точно този месец. Малко преди да започна работа, претърпях ПТП, но не вярвам да има връзка. Нямах нищо счупено, спукано, бях на рентген и докторите ми казаха, че нищо ми няма. Боляха ме ребрата при движение близо месец, но вече нищо не ме боли. Е крака, но него не съм го удряла тогава.

# 334
  • София
Бих започнала от съдов хирург

# 335
  • Бургас
Може и ангиолог.

# 336
Ендокринолог задължително + кардиолог. И да, може да е от стреса

# 337
Леко са си опасни тия съвети да се взема ей така диуретик, все някъде ще се навият да дадат без рецепта като си науми човек. Утре ще преплете кълки някой я от ниско кръвно, я от много изхвърлени електролити, понеже взел диуретик без да знае трябва ли му а по съвет тук...

# 338
Така е, а и Фурантрила е доста агресивен. На първия час си през 10 минути в тоалетната... Има други с много по-меко действие.

# 339
Фурантрила не е с рецепта, от едно хапче нищо няма да стане, но ако подуването е от задържана вода ще се разбере. И не се ходи до тоалетна през 10 минути.

# 340
Потвърждавам. И аз пия, макар и много рядко. 2-3, ходения, по-обилно. Не през 10 минути.

# 341
Аз пия лятото, когато от горещината ми отекат краката, не ми е изписван от лекар.

# 342
Аз пия по това време. Не знам защо, но има един кратък период, без никакви отоци, просто приетите течности не съответстват на отделените, та прибягвам до 1-2 фурантрила. Не ми е изписван. Баба ми пиеше навремето,от нея го знам.

# 343
  • София
С рецепта е по принцип
https://aptekamedea.bg/furantril-tb-40mg-kh-12-v1
Аз пия преди събития, не ми се смейте и не правете така. Но е 3-4 пъти в годината.
При толкова солено не мисля, че е фатално.

# 344
Никога, поне доскоро, не са ми искали рецепта.

Общи условия

Активация на акаунт