Как да научим дете да си прави сметката

• 10 371
  • 349
  •   1
Отговори
# 105
Може да не е Армани, но все пак не е в среда на строителни работници, не може да ходи с парцали.

Тя майка му му купува дрехите, те са извън тези 1000 лева, макар че 1000 лева месечно са достатъчни и за дрехи и обувки. Той е в среда на студенти, не е на червения килим. Навсякъде тийновете и 20+ годишните се таргетират като неособено платежоспобна възрастова група и марките, предназначени за тях, са непретенциозни, а луксозните стоки таргетират хора на 40+, само в Хасково е нормално майката да ходи с аутфит от купени от пазара шушлякови панталони 7/8, найлонова блуза до ханша и чехли Абибас, докато чедото носи дънки и маратонки за по няколкостотин лева.
Бъркаш хасковските майки с помакините дошли скоро от Балкана.

# 106
Хиляда лева на месец хич не са много, при цените в момента. И то за млад мъж, живееш на квартира. Нали не очаквате да се храни с картофено супа ш да няма пари за кафе и питие? Че то вече една супа с хляб навън е 10 лева поне.
Нали и аз това казвам, че храненето навън е много скъпо, особено за млад мъж, мускулите трудно се изхранват.
Само не разбирам защо се очаква родителите да осигуряват Х-хиляди лева, за да яде по кръчми и ресторанти.
Да се научи да си готви и да пазарува разумно. Не само е по-евтино, но и по здравословно.

Дъщеря ми и повечето й приятелки учат в чужбина. И в под-форум висше образование обсъждаме издръжката на студенти.
И о, изненада 250-350 евро джобни спокойно им стигат за всичко, включително пътуват на близки дестинации, опознават Европа. Повечето деца се самоиздържат в голяма степен - кредити, работа, стипендии и родителите не пращат изобщо джобни (а само квартира). Да не мислите, че там ученето е лесно. Не, не е - според статистиките в различните специалности навреме завършват 25-35% от приетите, а до 3+ години около 60-65% (разтягат ученето). Така че 1000 лв. само джобни си е повече от добре.

# 107
Mдаааа, с 1000 лв, 2 уискита и пакет салфетки в Мегами... Joy Как да му стигне на младежа... пък, ако трябва и някое засукано селско девойче да почерпи...

Най-големият проблем на българина е, че масово е беден, но робува на марки. На маратонките не пише ли Гес или Баленсиага, не те пускат в университета! Joy

Последна редакция: чт, 10 апр 2025, 21:40 от Ice Queen

# 108
Аха. И хилядарка не стига дори за хляб и сол. Голямо превземане и изхвърляции, голямо чудо.

# 109
Не са много зъболекарите, работещи през уикенда, та да осигурят работа на желаещите студенти, предполагам. И колко ще му платят за 10 часа?

Иначе аз определено не искам да ходя на лекар/ зъболекар, който е работил нещо си там да си осигурява финансово следването и от време на време, чат - пат е ходил на лекции, ако остане време. В здравеопазването и без това се напълни с некомпетентни кадри, кой знае какво са работили, вместо да учат.

В друг тема защитавах точно тезата, че има специалности, които трудно се съчетават с учене и е по-важно да се вземе максималното от университетското образование.

Тук, обаче, имаме младеж, който май не е толкова отдаден на учебния процес, макар и явно да е умен. Сумата, с която разполага, за дребни глезотии е достатъчна, но явно купоните са му приоритет. С малко повече организация на времето си може да си заработва за допълнителни пари. При моята зъболекарка има асистенти - студенти през седмицата. Тя работи и в събота понякога. Има и куп клиники за дентален туризъм - ако иска, ще намери начин да си заработи парите. Така и ще почне да ги цени. Пък и по-малко време за харчене ще има.

# 110
Здрав, прав, млад човек. Платено му е образованието, квартира, джобни 1000лв. Ами да си намери нещо странично като не стигат. Изобщо не е нужно даже да е по специалността. Моите колеги като следвах в Художествената Академия работиха вечер като сервитьори, бармани или нещо такова. Аз във времето, когато нямах лекции или занятия работих в погребално бюро. Ама като си свикнал да разчиташ на финансови инжекции от мама и тате няма как да получиш воля за някаква самостоятелност и финансова независимост.

# 111
  • София
Абе, не правете сметка на чужди пари!
Толкова са решили/ могат/ искат, толкова дават.
Въпросът е друг - в свръх протекцията и някакви внедрени страхове.
Че ще тегли кредити, детето, видиш ли. И мама и тате не знаят как да го спасяват от въображаемите опасности на големия град.

Давайте му месечната сума и ако иска за два дни да ги опука. Ако иска в аванс се приспадат от следващите дотации.
Има пер месеца да работи и да си има за харч.
Оставете го да порасне, вие се фокусирайте върху собсвения си живот и потребности

# 112
При нас на работа работят 90% студенти и ученици. Момичетата на по 16 след училище идват на работа директно, да събират кой за бал, кой за курсове/кола, едната за татуировки събираше Grinning А младежа на авторката не може да отдели 1-2 дни да си докара за джобни...

# 113
  • София
Точно до Медицинска академия има два денонощни магазина за алкохол и цигари, в които плащат по 150 лв на смяна. Само два уикенда да работи и ще си докара още 600 лв. Принципно. Тук проблемът е съвсем друг.

# 114
  • София
Абе, не правете сметка на чужди пари!
Аз лично си спомням 2 случая, в които си правила сметка на чуждите пари.
Сигурно има и още.

Нека се придържаме към единен стандарт за себе си и околните.
Проблемът не е в свъхпротекцията, а в готованското мислене, че някой ще ти брои пачки и няма да ти държи сметка.

# 115
Иначе аз определено не искам да ходя на лекар/ зъболекар, който е работил нещо си там да си осигурява финансово следването и от време на време, чат - пат е ходил на лекции, ако остане време.

Зъболекар, който чат- пат е ходил на лекции и в останалото време е щъкал по кафета в Турция, по- добре ли е? На мен ми звучи същото.

# 116
  • По света и у нас
Добре че е зъболекар, че ако беше кардиолог…

# 117
Ами хирург? Relaxed С цялото ми уважение към Художествената академия, вие ако пропускате лекции, на никого не му пука (на никого не може да навредите после).

# 118
Как ще разузнаете лекарите работили ли са, не са ли, по време на следването Simple Smile И дипломата им не виждате, може да са завършили с тройки.

По основната тема - моите деца работят / ще работят като студенти. Каквато и специалност да си изберат, това ще си го имат предвид.

# 119
Е, на някои им личи, че и да не са работили, не са учили много. Наскоро ме оперираха - преди да се спра на хирург, който да го направи, минах на консултации с други трима, които по моя преценка не ставаха. От четвъртия съм много доволна. Съответно съотношение 3 към 1. Или един от четирима е ок. Simple Smile
Благодаря на Господ за четвъртия. Blush

Общи условия

Активация на акаунт