Как да научим дете да си прави сметката

• 10 351
  • 349
  •   1
Отговори
# 120
За да се научи момчето да си прави сметка, трябва да е на твърд боджет. Толкова и толкова се пращат, това е сумата. Така ще се научи , ще свикне поне при постъпления да си заделя първо за храна и належащи нужди, после каквото остане за всичко друго. И му кажете, че ако се налага извънредни разходи, да ги обсъди предварително с вас. А вие ще прецените дали да ги покрие те, но определеният бюджет за издръжка следва да е твърд.

За работа на студенти съм много скептична. Работила съм за кратко в един по онова време нов университет и буквално изпитах културен шок от отношението на повечето към присъствието. На първото упражнение бяха точно 5 човека от 20 и като попитах къде са останалите - били на работа. Да, зная, че пишещите тук са съчетава ли перфектно работа с учене и не са пропускали лекция /упражнение, но в действителност, ако правиш двете неща едновременно, просто едното не го правиш. Това е истината.

Другото което е, почасова работа не се намира така лесно. В някои държави може да има специална уредба и защита на студентския труд, но тук не е така. Убедих се, когато моя син потърси работа и на всички места искаха да им е на разположение, а не само уикенд ите.
Трето-тук се фаворизира умението да се пести и да се прави сметка. Но често се залита и в друга крайност и от разумно планиране до патологична пестеливост има само една крачка.

По-сложно е отколкото изглежда. Момчето учи дентална медицина и ако е в среда на лекарски и зъболекарски деца, ясно е, че те вероятно имат по - висок стандарт. Но трябва да се прояви някакъв разум и усилия в тази посока трябва да направи и той, и родителите.

# 121
"...имаме съмнение, че парите, които са до неделя са свършили още днес. ". Не му помагате да стане финансово отговорен, като се опитвате   предварително  да посрещате още неизказаните му нужди. Като не му стигнат - да ги отгладува, или да вземе назаем от приятел, и след това да ги върне. 1000 лв джоб пара били малко! Защото  е срамно да си направи сандвич за обед вместо да остави 20 лв в кафенето. Не му стигнал 1 лв за запазено място. Ами да пътува прав, ако не може да си намери място. Бих го похвалила за картата за плуване и въобще не бих се грижила как ще доизкара седмицата. Ама бил си купил учебни помагала. Проблемът е негов, не ваш да разследвате лъже ли ви или не.
И двете ми дъщери учиха в чужбина  -едната изцяло, другата - магистратура. Знаеха, че трябва да се разпростират в рамките на стипендиите си+ изкараното от работа+доста скромното ни подпомагане /предимно за билети/. Но те от 10 годишни знаеха - отивате на екскурзия/лагер. Разполагате с Х лв за харчене /ако не ги изхарчите, остават си спестени за вас/ + Y лв непредвидени /връщат ни ги/. Нямам спомен да са опирали до сумата  Y.
Накратко - бих надвишила уговорената сума, само при спешност, най-вече за здраве - лекарства, изследвания, лекар. И пътуванията в Бг и чужбина не са в тази категория. Иска да пътува - заделя си. Освен ако не му направите подарък.

# 122
Аз съм по-скептична как ще накарам някой ден 25 годишно дете да работи, ако дотогава не е било никъде служител и не знае какво е това. Затова да почват по-отрано. По-лесно ще им е да свикват, докато не са притиснати от истински разходи. Ако не по време на учебната година - има варианти за лятото. Но работа като студент - задължително (според мен).

# 123
  • София
То е ясно, че най-хубаво човек като студент да си учи и да ходи по купони, а не на работа, но всичко според възможностите. Единият ми братовчед учеше тежка инженерна специалност в Англия и в пет сутринта подреждаше стоката в магазин. Сестра му учи архитектура в Париж, вечер беше хостеса, гардеробиерка, детегледачка. И двамата завършиха с отличие. И ги давам за пример, защото идентични по тежест специалности учиха и в по-близкото минало, не по мое време чак.
Но пък ако няма да работи поне да си сметне колко пари на ден има и да се разполага според тях.

# 124
  • В полите на Пирин планина
Тук не става изобщо въпрос да работи през учебно време. Не мисля, че ще му се получи с тази специалност. Но може да харчи според издръжката, която не е малка за храна и консумативи на сам човек.

# 125
  • София
Тук не става изобщо въпрос да работи през учебно време. Не мисля, че ще му се получи с тази специалност. Но може да харчи според издръжката, която не е малка за храна и консумативи на сам човек.
Защо да не му се получи? Познавам студентка по медицина в Германия, в един от най-престижните и трудни университети в света, която през цялото време работи. Първо санитарка, после мед.сестра, в спешното, в моргата и прочее. Лекар не се става за ден. Обикновено никой не може да издържа студент и специализант 14-15 години и работят.

# 126
Зъболекар гладен няма. Ако изтегли бърз кредит, да си го плаща. Няма да умре гладен този глезльо. Авторката прекалено много се тревожи. Манипулатор е, и то изкусен.
Нека си живее като студент, то това са най- хубавите години. Но да се разпростира според бюджета. Ако ще го надвишава, да става чирак на зъботехник.

# 127
Поне лятото го накарайте да работи. 3 месеца по 2000 лв да речем, са 6 бона за дискотеки и гаджета през зимата.
(Като имаме предвид, че го издържате изцяло)

# 128
  • В полите на Пирин планина
Имат много упражнения и лекции, а също така им изискват присъствие, затова. Иначе лятото може да работи. Но къде ще му плащат по 2000 лева, не знам... ако си говорим за провинцията. В София може и да има такива заплати за неквалифициран труд.

# 129
На морето плащат големи заплати например. Въпрос на желание е, разбира се.

# 130
  • Пловдив
На морето много се бачка. Wink

# 131
  • София
Имат много упражнения и лекции, а също така им изискват присъствие, затова. Иначе лятото може да работи. Но къде ще му плащат по 2000 лева, не знам... ако си говорим за провинцията. В София може и да има такива заплати за неквалифициран труд.
Както казах по-рано, точно два денонощни магазина до МА има, в които плащат по 150 лв на смяна. И много други варианти има. Повечето студенти поработват, някои ученици също.

# 132
Магдена, а някъде дават ли големи заплати, без много да се бачка Simple Smile

# 133
  • Пловдив
Не съм твърдяла такова нещо, соча само проблема в случая. Simple Smile

# 134
Повечето студенти поработват, някои ученици също.
Aз работя с много 16-18 годишни. Заплатите им са между 1800 и 2000лв. Сезонна заетост. Всички, всички, всички се молят за допълнителни смени. Много добре им се отразяват паричките. (На родителите им също). "Децата" си накупуват маратонки, дрешки, гримове, излизат през вечер...
Направо не мога да си представя хора над 20г да рекетират родителите си за пари.

Общи условия

Активация на акаунт