Как да научим дете да си прави сметката

• 10 329
  • 349
  •   1
Отговори
# 195
Не мисля, че старините се обезпечават с работа като сервитьор на младежка възраст. Там и да изкарат нещо, ще си го похарчат по купони. Сещат се 20-годишните за времето след 40-50 години сигурно... Simple Smile

# 196
  • София
Нарциса, а безработието години наред като пълнолетен на какво те учи, освен да чакаш наготово Simple Smile
Студентите не са безработни. Имат си работа, стажове, проекти. Въпросът е в идеалният случай да работиш само онова, което ще развива в теб наистина необходимите за професията ти личностни качества. Едно е да се научиш да си чакаш обедната почивка, да си криеш бакшишите и да крадеш от бара, друго да реагираш при постоянно променяща се обстановка, да общуваш с различни хора, но от висок клас професии и да стоиш след работно време.
Това наистина са навици и манталитет, които трудно се изтриват после ако са грешно усвоени.

И всичко зависи от възможностите на семейството. Никой не ме е карал, но работех от ученическа възраст. И все пак можех да си позволя да работя нископлатени позиции в телевизия, например, така имам още една професия. Ако работех като сервитьорка евентуално това би ми послужило ако смятах да работя в туризма или да си отворя ресторант. Човек трябва да мисли в перспектива, не само до колко лева си е подсигурил сам днес.

# 197
В перспектива не съм мислила. Но всичко, което имам днес, е защото съм работила отрано и съм се учила на много неща. Ако бях поизчакала, можеше и да нямам нищо.

Но аз не съм работила по специалността си никога - там съвсем малки бяха заплатите. Израснах през промените и нещата бяха различни;

# 198
Нали говорехме за ученици и студенти, те имат занимание, не за безработни хора на напреднала възраст.
Сега, има и едни прости индивиди, които смятат ученето за бошлаф за мързеливци и възпроизвеждат това мислене и у поколението си. Аз лично смятам , че хора с манталитет 'учи, маме, да не работиш' всъщност не трябва да учат. Малко ми е шизофренично поведението им - хем уважават само физическото гърбене, хем искат да имат възможност да си мързелуват, защото са учили нещо си там. Образованието трябва да е само за тези, които наистина го ценят.

# 199
Баси следването ако не можеш да работиш лятото, при натоварването и нивото, което имат повечето наши университети, значи трябва да си хептен зян. Сега ясно, като има лекции и занятия по цял ден през семестъра, няма как да се получат нещата, ама лятото по принцип би трябвало да е свободно освен ако нямаш една камара изпити останали за септември, тогава обаче наистина опираме вече до капацитет.
Сега медицината и може би някои други специалности са изключение, ама тук обсъждаме общия случай.

# 200

Сега медицината и може би някои други специалности са изключение, ама тук обсъждаме общия случай.
Точно студентите по медицина започват работа още от втори курс.
Ако не са те, половината  болници ще бъдат затворени.

# 201

Точно студентите по медицина започват работа още от втори курс.
Ако не са те, половината  болници ще бъдат затворени.

Така е. Наскоро говорих с познати, със смях си спомняха как като студенти мъжът е давал нощни дежурства в отделение, защото с две деца парите са важни. И точно от нощни дежурства стажът на мъжа е да речем наполовина по-голям от календарния такъв. Млади хора, кореняци софиянци, от добри семейства.

# 202
  • София
Кечър, никое от децата ми не е работило в Макдоналдс или нещо подобно, но и това не е срамна работа.
И 1 да беше, пак щях така да подходя, защото така съм възпитана самата аз, а и имам пример в очите на поколенията преди мен, децата ми пък имат пример И нас.
И аз, и баща им сме по 2 деца и пак на 18 вече работех аз, той от 16. Не е било от принуда, защото родителите ни работеха престижни професии в чужбина още преди промените.
Моят баща е работил от 14 и е постигнал далеч повече от нас, въпреки "социализма".
Всичките ни деца (без най-малките) учат и живеят извън България, където това е традиция и от 3-ти курс работата е по специалността (без този стаж няма дипломиране). В първи и втори курс работата се организира от университета и се съобразява с учебната програма. Нищо общо с българската система.

# 203
Сега има много възможности за млади, привлекателни и усмихнати хора, в които плащат добре, работата не е тежка и е кампанийна. Е, не всички млади хора са привлекателни и приятни, но... Отделно възможности за дистанционна работа и пр., при които пак може да си активен, когато имаш нужда и време.

# 204
В социализма той е работел от 14 - годишен? Какво?
От моя випуск в гимназията никой не е работил нищо до 19 г. (завършването) после не ги знам. Било е пълно с мързеливци по мое време  значи. Grinning Може в София да е било друго. Хммм, че то тогава родителите често бяха безработни, работа за децата мислите, че е имало при нас. В провинцията, ама не на морето.

Последна редакция: сб, 12 апр 2025, 12:35 от Lorelada

# 205
  • София
И в България има стаж, без който не можеш да завършиш. Само казвам.
Едно е на 15, друго е 3-ти курс...

Да, лекарите дават дежурства още от ранните курсове, някои се скъсват, но не ми се коментира заплащането. Не може един млад лекар да взима, колкото един кол центрист. Ама може.

# 206
В социализма той е работел от 14 - годишен? Какво?
От моя випуск в гимназията никой не е работил нищо до 19 г. (завършването) после не ги знам. Било е пълно с мързеливци по мое време  значи. Grinning Може в София да е било друго. Хммм, че то тогава родителите често бяха безработни, работа за децата мислите, че е имало при нас. В провинцията, ама не на морето.
Безработица по социализма нямаше. Днес се скараш с бригадира/ началника, утре почукаш на вратата на следващото предприятие. През деня в сладкарница/ кафене, в парка можеше да се видят ученици, майки с деца под 2 години и пенсионери. Ако не те приемат в университета първата година, за да кандидатстваш на следващата ти искаха 8 месеца трудов стаж.

# 207
Е, аз не съм завършила гимназия през социализма, а 1998 г. Тогава вече имаше предостатъчно безработни.

Но работа за 14 - годишни през социализма къде е имало?

# 208
На тютюна, например?
Ходеше се на бригади от осми клас, по един месец лятото, платено и не лоши пари взимаха моите съученици.
Освободените по медицински причини ни пращаха на така наречената културна бригада, например в музеи. Отработвахме по 6 часа на ден, но културните бригади бяха безплатни. Отделно юни и септември също се ходеше на полски бригади по 2 седмици, но парите отиваха за училището, или поне така казваха.

# 209
Не знаех, че са разрешавали деца да работят, поне не и при работодател (а, за бригади съм чувала, да - ама не знаех, че са платени). А иначе да помагаш на семейството си, като отидете на село, нормално, и аз съм го правила. Но не ми плащаха за това. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт