Как да научим дете да си прави сметката

• 10 290
  • 349
  •   1
Отговори
# 315
Ако искаш тухла 150000 евро е двустайния най-евтин във Витоша. Иначе аз купувам 3 по 50 000 евро. Къде да нося парите?

# 316
Бояна, вашата информация е силно изкривена!
Официалната статистика явно е силно изкривена. Не я водя аз. Средната заплата за София е 3400 лв официално. Като сметнем, че има доста хора, на които плащат на черно или ги осигуряват на минимална заплата някой, който е добър по математика може да сметне колко айтита са нужни, за да се изкриви статистиката до тази сума ако хората масово взимат по 1500 лв. Същото и с цените на имотите. Сделките често се изповядват на по-ниски суми, а сред обявите има сериозно завишени искания за нереалистични цени, та можем да си гадаем.
Факт, че има квартали и сгради с много по-ниски цени от тези в добрите квартали. Лично видях да се продават за минути 45 кв маломерен двустаен в Красно село за 120 000 евро, но това е стабилна стара тухла на хубаво място. Панелен апартамент в Надежда или Люлин със сигурност ще струва в пъти по-малко на квадратен метър.
Сметни 200 души народни представители, които печелят по 15 000 лв. и ще ти стане ясно как се повишава средната заплата, която не е изкривена, а е просто средноаритметично число върху всички работещи. За 200 000-те евро ще се изразя по друг начин: приличен апартамент, в който може да живее повече от един човек струва средно толкова. Има и вариация плюс/минус, естествено. А да ми твърдиш, че информацията за заплатите не е вярна, при положение че ти го казвам от опит - мой личен, на приятели, четене на обяви, интервюта за работа и прочие е просто нелепо. Да, има хора тиймлидери, мениджъри, хирурзи и тем подобни с високи доходи, но те не са преобладаващото население на София. Колко мислиш, че са в сравнение с обикновените офис служители с изпълнителна функция и продавачите, след като на всяка крачка има магазин?

# 317
  • Пловдив
Знаем - статистиката е невярна, 240 депутати я изкривяват за 2 милиона други, а в "аз виждам около себе си" е истината.

П.П. За медианата от 2000 също не видях надеждни данни, всъщност никакъв източник не видях. Обикновено е малко по-ниска от средната, за стари години видях данни с около 10-20 на сто по-ниска.
Скрит текст:
От 2020, тук излиза дори по-малка разликата:

Последна редакция: нд, 20 апр 2025, 22:08 от Магдена

# 318
  • София
В моя град наскоро се продаде жилище 10 квадратни метра обща площ заедно с банята, за 20к евро. Вярно перфектно обзаведено, с кухня и пералня и оползотворен всеки квадратен милиметър с мебели

Може ли снимка, ако е останала по сайтовете на агенциите.
Интересно ми е обзавеждането, че имам 1 мини помещение за правене.
По темата - помня, че авторката и друг път, в други теми  е споделяла недоволство от държание и постъпки на студента.
Явно много са го разглезили и сега страдат.

# 319
  • София
Магдена, потърси си го и престани да правиш събирателен пост от няколко потребители, свързвайки изказванията им в причинно- следствени връзки.
Не говоря от наблюдения аз лично. Точно обратното.
Примерът ти е неточен, нерелевантно и неносещ информация, защото се отнася за България, докато за София разликата е много по- голяма.
Ще ти подскажа - не са в НСИ.

Последна редакция: нд, 20 апр 2025, 23:44 от The Catcher in the Rye

# 320
Знаем - статистиката е невярна, 240 депутати я изкривяват за 2 милиона други, а в "аз виждам около себе си" е истината.

П.П. За медианата от 2000 също не видях надеждни данни, всъщност никакъв източник не видях. Обикновено е малко по-ниска от средната, за стари години видях данни с около 10-20 на сто по-ниска.
Скрит текст:
От 2020, тук излиза дори по-малка разликата:
Окей, вие, които не сте в София знаете по-добре от нас, които сме тук, съгласих се. Гледайти и завиждайти. Simple Smile

Разбира се, мога да дам един прост пример, от който да се разбере за какво става въпрос. Двама души взимат по 10 000, 10 души взимат по 2 000. Това прави общо 40 000. Средната заплата на тези 12 души е 3 333 лв. Колко от участниците взимат толкова, м?

Последна редакция: нд, 20 апр 2025, 23:30 от YSt

# 321
Ами като сложиш и лекарите със заплати над 200 000 и сметката ще излезе.

# 322
Ами като сложиш и лекарите със заплати над 200 000 и сметката ще излезе.

Кои са тези лекари😂

# 323
  • София
Които оперират Бубето, защото им дава космически рушвети. Bowtie
Те не влизат в статистиката, защото не декларират подкупите.

# 324
Моите рушвети не влизат в статистиката.Вижте декларираните доходи от заплати на лекари.

# 325
Хора, оставете цените на апартаментите. Детето от темата има една МРЗ за лични нужди за работните дни, явно събота и неделя се прибира вкъщи, а екскурзии и пр. са финансирани допълнително. И звъни да му преведат 1 лв. за седящо място във влака... Много е далеч от проблемите как да си купи апартамент, и то в София, и то имот достоен за разбиранията на форума - да не е само 70 квадрата, да не е панел, да не е в Люлин и какви още изисквания бяха изложени назад. След 10 години може да мислим за апартамент, сега въпросът е как да се вмести в 250 лв. за 5 дни.

# 326
Като техните хванат една гьостерица - кратко и ясно!

# 327
  • Пловдив
Yst, аз знам как се смята средно аритметично. Тезата, че нищожен брой вземат огромни заплати, достатъчни да изкривят резултата, масата вземат малки, а по средата има едва ли не дупка, е неправдоподобна, а "аз виждам с очите си" е най-ненадеждният метод на света.

# 328
  • София

Сметни 200 души народни представители, които печелят по 15 000 лв. и ще ти стане ясно как се повишава средната заплата, която не е изкривена, а е просто средноаритметично число върху всички работещи. За 200 000-те евро ще се изразя по друг начин: приличен апартамент, в който може да живее повече от един човек струва средно толкова. Има и вариация плюс/минус, естествено. А да ми твърдиш, че информацията за заплатите не е вярна, при положение че ти го казвам от опит - мой личен, на приятели, четене на обяви, интервюта за работа и прочие е просто нелепо. Да, има хора тиймлидери, мениджъри, хирурзи и тем подобни с високи доходи, но те не са преобладаващото население на София. Колко мислиш, че са в сравнение с обикновените офис служители с изпълнителна функция и продавачите, след като на всяка крачка има магазин?
659 000 официално работещи има в София. 200 депутати не могат да изкривят средната заплата, дори да взимат по 150 000 на месец. Отделно осигурените на минимална работна заплата изкривяват в обратната посока. 
Вече какво е приличен апартамент можем да спорим, но ако хората взимат по 1500 и не могат да си купят апартамент как плащат наем на приличен апартамент, който средно ще е над 1000 лв на месец? И ако не плащат наем къде живеят? И изобщо за какво спорим не разбирам. Нито отричам, че има хора с ниски доходи, нито че имотите са скъпи, просто коментирах едно очевидно преувеличено твърдение и от скука всички се възмущавате все едно аз определям заплатите ви, които са крайно недостатъчни.

# 329
От скука е, наистина. Из целия форум е скучно в последните дни. Даже тази тема не се класира сред най-скучните Grinning

Общи условия

Активация на акаунт