Как да научим дете да си прави сметката

• 10 289
  • 349
  •   1
Отговори
# 330
Хората с ниски доходи може да живеят в наследствено жилище и да не им се налага да купуват или да са под наем. Може да са купили преди 15 години, когато цените бяха съвсем различни и вече дори да са изплатили ипотеката.

# 331
  • София
Идеята, че някой спори за официалната статистика, защото му е ниска заплатата, е как да кажа...наивна най- малкото. Или нескопосан опит за дежурното затапване.

# 332
То и идеята, че някой, който взима 2000 лева чисто в София, е по-добре да се премести в провинцията, за да взима там 2000 чисто, е доста наивна за масовия случай, при положение, че в столицата плащат повече за една и съща работа (позиция) в масовия случай. Дори и в хипермаркетите заплащането е различно в столицата и в провинцията.

# 333

Сметни 200 души народни представители, които печелят по 15 000 лв. и ще ти стане ясно как се повишава средната заплата, която не е изкривена, а е просто средноаритметично число върху всички работещи. За 200 000-те евро ще се изразя по друг начин: приличен апартамент, в който може да живее повече от един човек струва средно толкова. Има и вариация плюс/минус, естествено. А да ми твърдиш, че информацията за заплатите не е вярна, при положение че ти го казвам от опит - мой личен, на приятели, четене на обяви, интервюта за работа и прочие е просто нелепо. Да, има хора тиймлидери, мениджъри, хирурзи и тем подобни с високи доходи, но те не са преобладаващото население на София. Колко мислиш, че са в сравнение с обикновените офис служители с изпълнителна функция и продавачите, след като на всяка крачка има магазин?
659 000 официално работещи има в София. 200 депутати не могат да изкривят средната заплата, дори да взимат по 150 000 на месец. Отделно осигурените на минимална работна заплата изкривяват в обратната посока. 
Вече какво е приличен апартамент можем да спорим, но ако хората взимат по 1500 и не могат да си купят апартамент как плащат наем на приличен апартамент, който средно ще е над 1000 лв на месец? И ако не плащат наем къде живеят? И изобщо за какво спорим не разбирам. Нито отричам, че има хора с ниски доходи, нито че имотите са скъпи, просто коментирах едно очевидно преувеличено твърдение и от скука всички се възмущавате все едно аз определям заплатите ви, които са крайно недостатъчни.
Живеем при родителите си. Тези, които идват от друг град си делят квартира със съквартирант или гадже. Понякога и местните го правят това. Доста хора имат и наследствени имоти отпреди 100 години. Ясно е, че не ни определяте заплатите. Но да твърдите колко много пари взимаме е нелепо. Ако разбирахте от математика, щяхте да знаете, че когато имаме дадена средна стойност, то има и големи амплитуди под и над нея. Средната стойност далеч не означава, че е масова. Ако беше така, в класацията нямаше да има много богати и много бедни, всички щяха да са около средата. А богати и бедни има, факт. Както показах, достатъчни са двама богати на 10 бедни, за да се вдигне средната стойност. Ако сложим и един с доход 5000 до тези 12 души, пак ще се получи подобен резултат. Елате, поживейте и вижте кои са най-често упражняваните професии, съответно и колко платени са, като не вярвате. Можете да потърсите и подробна разбивка на тази средна заплата в НСИ в какви диапазони попадат процентно хората.

# 334
  • София
Социолог съм и не ми се спори за глупости. Живея в София, тук с 1500 заплата човек може да гладува. А имоти има на всякакви цени, разгледайте и ще се окаже, че просто никой не иска евтините имоти, а не е да ги няма.
Не разбирам какво искате от мен изобщо?

# 335
  • Пловдив
Аз лично никъде не съм оспорила наличието на такива заплати в София. Оспорих масовостта им, която се твърди. За имотите - като Бояна.

# 336
Социолог съм и не ми се спори за глупости. Живея в София, тук с 1500 заплата човек може да гладува. А имоти има на всякакви цени, разгледайте и ще се окаже, че просто никой не иска евтините имоти, а не е да ги няма.
Вашите твърдения са като на Мария Антоанета, като нямате хляб, яжте пасти. Ситият на гладния не вярва и други такива, социологически работи😆

# 337
  • София

Да не дращиш глупости.
Няма апартаменти на цитираните от тебе цени дори и в Ботунец.
Но обобщенията ти не са по темата на темата.

# 338
  • София
Виждам, че сте стигнали до неведнъж споменавания в спор аргумент "че спориш с писател и социолог". Може ли мненията на финансистите и/или бокерите в темата да се  приемат за по- меродавен източник на мъдрост?

# 339
Дори и 3400 да е заплатата на абсолютно всеки, цените на апартаментите са си абсурдни. Не тези примерните от темата, но като цяло и не само в София.
А по самата тема - увеличете 200 лв, ако може издръжката и му обяснете, че това е максимума на възможностите ви. Той да си прецени как да ги разпредели, вие няма как да му дадете повече, ако ги свърши.
Един, два месеца вероятно няма да се оправи, ако ви поиска поддържате версията, че това можете и толкова.

# 340
Аз съм финансист, занимавам се със заплати доста. Най-често през мен минават нетни заплати в диапазона 2000-2500 лв чисто. Заплати от по 5 хил са по-скоро изключения. Заплата от 1500 лв не съм виждала от години. Даже касиерката в единия магазин я взехме на 1800 първоначално и бързо се размрънка, че са и малко и я вдигнахме на 2000 лв. Иначе познавам и човек с по 13 хил месечна заплата чисто и годишен бонус, с който можеш да си купиш апартамент кеш и не е програмист. Точно той е все без пари и си иска заплатата по-рано. Останалите със скромни заплати се справят.
Апартамент с акт 16, непанелен, за 50 хил евро ако някой намери да ми го прати веднага, купувам го Wink До нас в блока на акт 14 продават едностаен тип ателие за 84 хил евро, а кварталът е от определените в темата за 'крайни'.
Кредитите как се движат също ги следя. И сега, и преди 15 години да си купиш апартамент трябваше да се отдели едната заплата на семейството само за кредита и съпътстващите му такси и застраховки. Разликата е, че преди 15 години средната заплата беше 1000-1500 лв. и лихвите бяха по 10%, а сега е 2000-2500 лв., лихвите са по 2-3% и цената на квадрат е двойна. Вноската пак си излиза горе долу една заплата за период от 25 години. Номерът в изплащането на кредита е да събираш по нещо допълнително и да го внасяш директно към главницата, за да я намаляваш и така да изплатиш за по-малко от оригиналния срок.

# 341
Абсурдни са. Ама колко още абсурдни неща има по света?  Русия и Украйна войват, а Германия ги моли да се помирят. Президента на САЩ разбива икономиката и помага на Русия. Путин маха ислямистите от списъка на терористите.  По кината има черни елфи и английската кралица е черна...

# 342
Сериозно ли от пестене от закуски пак стигнахме до заветната имотна тема?!

# 343
  • София
Аз да се върна на темата на темата.
Запознах се с цялостното творчество на авторката тук.
За мене момчето е разглезено, не му е обяснено с какви средства разполагат родителите, какви разходи имат и за другото дете.
Студента явно е в компания на по-заможни състуденти и иска и той като тях да разполага с колкото пари пожелае, да не се ограничава в пътувания, почерпки и подобни.
Помня и старата тема как същия искаше кола, но нямаше идея как ще я поддържа. Даже беше обработил баба и дядо да му дадат тяхната за да сваля натокани мацки по кафетата.
На мястото на родителите щях да определя месечна сума и до там. Като няма 1 лв. за запазено място - няма да си идва, лесно е. Ще учи и ще се подготвя за занятията. Нали и пари за кръчма няма да има.
След 2 -3 месеца или ще си прави сметката добре, или ще си намери богато гадже да го издържа. Лошата новина е, че и богатите наследници захитряха и не се навиват за едното ....

# 344
Явно компанията са по-заможни. Аз в началото питах, като е бил в Хасково, къде са ходили, от там и каква му е компанията, защото има  заведения за 50 лева и 250 на човек, ама в едните ходят собствениците на фирми, в Хасково бол шивашки и железарски, в другите ходят работещите във фирмите и трети в които се събира крими контингента.

Общи условия

Активация на акаунт