Великден – празник за всеки с Kolichka.bg!

• 10 626
  • 352
  •   1
Отговори
# 105
На Великден винаги слагам вазичка със здравец и свежи цветя на масата.. Обичам да изпробвам нови рецепти за козунаци, а със синът ми боядисваме заедно яйцата, като всяка година се опитвам да ги правя различни и да прилагам нови техники. За тази година мисля да пробвам боядисване с ориз.

# 106
Задължително всяка година приготвям тези невероятни козунаци 🥰

🌸 Козунаци пухкави с конци

За активиране на маята
2п.суха мая
100мл.хл.вода
2с.л.брашно
За тестото
150гр.масло
200гр.захар
4яйца
300мл. прясно мляко
1100кг. пресято брашно
Щипка сол, 1 ванилия, 1/2ч.л. мастикс, стърготини от кората на
1 портокал
За намазване
1 жълтък
2с.л.пр.мляко
Сусам
Разбивам яйцата със захарта и добавям затопленото мляко със 1/2от маслото. Добавям и подправките ванилия, мастикс, стърготините.
Разбърквам добре и слагам и шупналата мая. В брашното слагам щипка сол и започвам да сипвам малко по малко в млечната смес и замесвам меко нелепкащо тесто.
С останалото масло доизмесвам като разтеглям тестото докато поеме маслото и стане едно еластично хубаво тесто. Оставям на топло да втасва поне 1и 30м. Оформям козунаците и ги слагам в тавата на фурната с хартия за печене и ги оставям за още 30-40м. да втасват. Намазвам с яйцето поръсвам със сусам и пека на 160'за 1ч.бавно и със сигурност изпечени добре

# 107

# 108

# 109
Близка на майка ми гледаше токачки. За един Великден жената ни даде яйца, а аз я помолих да ми събере паднали перца. Събра ми много! Перата на токачките са изключително красиви и няколко години подред ги залепях с белтък към вече боядисаните яйца.

# 110
🌸🐣 Моят Великден с вкус на изненада! 🐣🌸
Тази година приготвих козунак с неочаквана плънка – крем от бял шоколад, сирене крема и настъргана портокалова кора. Резултатът? Вълшебен аромат и вкус, на който не можеш да устоиш! 🍊🍫

А яйцата боядисахме с люспи от червен лук, куркума и червено зеле – естествени бои от кухнята, които направиха празничната кошница истинско произведение на изкуството! 🌿🎨

Агнешкото? Сервирано като мини тарталети с билкова коричка и пюре от грах с мента – класика с модерен привкус. 🐑
💫

# 111
Козунаци не правя, даже не съм и опитвала, почти съм сигурна, че няма да станат сполучливи. Има разкошни козунаци, приготвени от майстори във фурни и празника е чудесен с техния вкус.
Яйца боядисваме по различни начини, детето експериментира, творчески настроената личност е и резултатите винаги са уникално красиви.
Агнешкото не е от любимите ни меса, но за традицията на празника пека малко количество.
Харесваме празника да е традиционен и в духа на българските традиции за Великден.
Разнообразието си го създаваме с различните техники за боядисване на яйцата и с украсата.
Днес по традиция се боядисват яйцата и все още няма как да покажа снимки.

# 112
Нещо, което прави великден специален за моето семейство е това, че винаги хапваме и великденски курабийки, не само козунак. И всички се включват в тяхното приготвяне.

# 113
  • При децата ми
Боядисваме яйца, правя агнешка дроб чорба и агнешка дроб сарма. Боядисвала съм яйца с люпи от лук, червено цвекло и куркума - естествени бои.

# 114
  • Горна Оряховица

Не е традиционно, ,но пък е вкусно! Бакалава с каймак Simple Smile

# 115

# 116
Любимият козунак:
*20 г жива мая/ 10 г суха
*5 яйца L размер/ 267 г  (отделете единия жълтък за намазаване)
*160 г пр. мляко
*120 г кис. мляко.
180 г мазнина  (80г масло + 60г мас + 40мл олио)
250 -270 г захар
1 кг брашно
1 1/2 ч.л. сол
2-3 с.л. лим сок.
кората на един лимон/ портокал
ванилия
1 с.л. ром

# 117
Имам колеги от Румъния и миналата година ни изпратиха страхотни козунаци. Техните козунаци не са като нашите, те са по скоро като сладкиш с козуначено тесто, много пълнеж, стафиди, крем, заливка.  Имат различни видове.  Чакам за оригинална рецепта и в събота може да се пробвам Simple Smile или да видя някоя рецепта от нета за румънски козунак.

# 118
  • in Wonderland
Повече наблягаме на разнообразни и красиво боядисани яйца и по- малко на козунаци и курабии, не ги умея особено, но съм пробвала ето тази рецепта и стана горе- долу сполучлив Simple Smile
яйца - 3 бр.
захар -
прясно мляко
олио и малко масло за мирис при омесването на тестото
прясна мая
брашно
ванилия
лимонова кора
локум, шоколад

# 119
Живея на морето винаги преди Великден берем една тревичка расте във дюните казваме и Балдаран има много красиви листа къаме от нея и слагаме в чорап и свареното предварително яйце и после във боята стават много красиви яйчицата.Правим и класическите бели курабии поръсени с пудра захар ето я и рецептата
1 ч. ч. размекната мас (масло)
1 ч. ч. пудра захар
1 яйце
1 с. л. ванилов екстракт
1 бакпулвер
2 1/2 ч. ч. брашно
100 г. бадеми
50гр ракия
Запичам бадемите и ги оставям да изстинат. Не ги беля, но ако предпочитате да са обелени, накиснете в топла вода, обелете и тогава запечете.Размекната мас изглежда така. Не е течна, но не е и твърда. Ако е по-течна, маста ще поеме повече брашно. Към маста добавям пудрата захар, ванилията, розовата вода, брашното и яйцето. Омесвам тесто и ако стане много меко добавям още половин чаша брашно. Ако е твърдо и не се събира – добавям 1 с. л. студена вода. Накрая добавям бадемите, които нарязвам на едри парчета.Може да сложите бадемите в торбичка и да ги натрошите с чука за пържоли или да ползвате чопъра на ниска степен. Тестото го меся чевръстичко, докато се събере.Разделям наполовина и само с притискане си оформям лист с дебелина около 1.5 см. Не ползвам точилка, защото тестото е меко и много лесно се оформя. Изрязвам с формичка и подреждам върху хартия за печене.Печенето – в предварително загрята фурна на 200 градуса за 15 минути.Още докато са горещи ги наръсвам обилно с пудра захар.

Общи условия

Активация на акаунт