Великден – празник за всеки с Kolichka.bg!

• 10 628
  • 352
  •   1
Отговори
# 135
Боядисваме яйца с природни бои - куркума и червено цвекло.

# 136
Ето ги и моите козунаци, рецептата ми е класическа, само поръската ми е с лешници и бадеми тъй като имам доволно количество домашно производство.

# 137
  • София
Тази година мисля да направя козунаци с дубайски шоколад. По принцип боядисвам яйцата с природни бои като цвекло, куркума, люспи от лук.

# 138
Аспержи в масло с поширани яйца е идеално и лесно меню. Може да им се направи и една лека запръжка с червен пипер, като комбинацията с домашен хляб с квас, който да се топи в сосчето е вълшебство. 😋

# 139
За плънка на козунака използвам червени боровинки и тахан халва. Става много вкусно.
  Агнешкото пека с много девисил и гюзъм

# 140
Великден е празник за душата и стомаха! Всеки се радва на тези специални ястия, които не се ядат всеки ден... агнешко, козунак, яйца и сладкиши.... Всичко е толкова вкусно и прави празника незабравим!

# 141
  • Плевен
От няколко години боядисваме яйцата само с естествени оцветители - куркума, брош, люспи от лук, чай от каркаде. Ето как изглеждат

# 142
Баница с картофи и сирене
Тази баница е класическа, но с малка промяна, добавят се картофи, които правят ястието още по-пухкаво и засищащо. Може да я сервирате като основно ястие или като гарнитура към агнешкото!
500 г кори за баница
4 картофа
200 г сирене
3 яйца
1 ч.л. чубрица
Нарежете картофите на малки кубчета и ги сварете. След това ги смесете със сиренето и яйцата, добавете чубрица и подправки. Завийте сместа в корите и печете на 180°C около 30-35 минути. Сервирайте гореща, с малко кисело мляко отстрани.

# 143
  • София
Правя си вкусни козуначена по рецепта на К. Евро 😃

# 144
Козунак “Добра Надежда“

Рецепта за най-вкусния козунак на света. Нарекла съм го: Добра Надежда

Необходими продукти:
- 2 яйца + 1 белтък (жълтъка се оставя за намазване отгоре)
- 1 чаена чаша прясно мляко леко затоплено
- ¼ чаена чаша разтопено масло
- 1 чаена чаша захар
- ½ чаена лъжичка сол
- 1 пакетче суха мая
- настъргана кора на ½ портокал
- настъргана кора на ½ лимон
- брашно колкото поеме, за да стане меко тесто

Всички продукти трябва да бъдат затоплени. Много е важно.

Замесва се меко тесто. Оставя се на топло да втаса около 4-5 часа. След това тестото се премесва и се разделя на 2 части за 2 козунака. Всяка част се разделя на 3 по-малки топчета, които се оформят на разтегнати пръчици и се сплитат на плитка. Оформените два козунака се оставят да втасат отново. Преди да се сложат за печене се намазват с жълтъка и се поръсват със захар. Пекат се в загрята фурна на около 180 градуса.   

Приятен апетит !

# 145
  • София/Севлиево
Аз не съм запален готвач и не готвя за празниците,но пък тази година реших да боядисам яйцата си по нестандартен за мен начин -
жълто-оранжевите и кафеникавите сварих с вода,в която добавих куркума,а останалите боядисах със сладкарска боя

Също обичам да украсявам, подобно на коледната украса.

# 146
Великденска салата с ряпа и ябълки
Искам да ви споделя нещо по-различно за салата - ряпа и ябълки! Чудесна комбинация за празничната маса, а също така свежа и лека! 🥗🍏
Рецепта: 1 ряпа, 2 ябълки, 1 морков, лимонов сок
Нарязвате всичко на тънки ивици и овкусявате с лимонов сок и малко зехтин. За цвят може да добавите и малко магданоз. Освежаващо и нетрадиционно!

# 147
Цветна великденска украса , задължително едно дървено яйца,  за да се забавляваме всички и разбира се много вкусна храна , която цялото семейство обича.

# 148
За нас като цяло празника е да сме заедно цялото семейство. Нещото което много обичаме да правим на Велик Ден е да боясваме яйцата с памук, за да станат възможно най-шарени, да правим рисунки със свещ на тях или просто да лепим лепенки. Също така винаги правим курабии, като вместо масло или олио слагам животинска мас. Благодарение на нея стават доста вкусни.

# 149
Любимта рецепта за козунак у дома е с Квас. Прилагам линк към нея, че е доста дълга. https://marifetkasplace.wordpress.com/2022/02/04/%d0%ba%d0%be%d0 … Rk-l01VzBT3A1DGZw

Общи условия

Активация на акаунт