Великден – празник за всеки с Kolichka.bg!

• 10 630
  • 352
  •   1
Отговори
# 165
последните години освен традиционните великденски курабии и козунак, правя и италиански коледни сладки (@Janin4eto благодаря ти жани , че ме светна за тази вкусотия).. кучидати. много са ми любими и за мен създават прекрасно празнично настроение. аз пропускам традиционната им украса и ги оставям 'голи'. пълнежът им е предостатъчно сладък, а за мен са си достатъчно празнични и без 'празничната' им украса.

# 166
Чичо ми има баничарница , правят и козунаци с шоколад и тази година съм се вдъхновила да направя и аз , но да прибавя и лешници . Ще се водя по тази рецепта :

Козунак с шоколад и лешници

Съставки за тестото:

500 г брашно
1 пакетче суха мая (7 г) или 25 г прясна мая
250 мл прясно мляко
100 г захар
100 г масло или маргарин
2 яйца
Щипка сол
Ванилова есенция (по желание)
За плънката:

150 г течен шоколад
100 г лешници (печени и натрошени)
50 г масло
2 с.л. захар
1 ч.л. канела (по желание)
За намазване и украса:

1 яйце (за намазване)
Пудра захар за поръсване

# 167
  • Там...
Любим ни е козунакът със заквасена сметана на angellovescooking Heartpulse
Винаги се получава и е много вкусен Sparkling Heart

# 168
  • София
Тази година мисля да сложа сушени червени боровинки в зелената салата . Малко да е по- ефектно и различно. Козунаци не правя отдавна, купувам си ги Simple Smile

# 169
Сладкиш от сух козунак с маскарпоне и праскови
козунак - 300 грама
маскарпоне - 200 грама
цедено кисело мляко -1 кофичка
лимон - 1/2 брой
пудра захар- 1/2 чаена чаша
компот от праскови - 1 брой
Първата стъпка от рецептата за сладкиш от сух козунак с маскарпоне и праскови е подготовката на крема. Разбивате сиренето маскарпоне, заедно с цеденото кисело мляко, сока на лимона и пудрата захар с миксер или тел за разбиване до получаване на гладък крем.
Нарязвате козунака на филийки и нареждате половината от тях на дъното на избраната от вас форма. Върху блата от козуначени филийки нареждате плодовете от компота, а върху плодовете намазвате половината от крема с маскарпоне и цедено кисело мляко. През летните месеци може да замените плодовете от компот с пресни плодове.Нареждате втори блат от филийки козунак, а върху тя и останалата част крема. Готовия сладкиш от козунак с маскарпоне и праскови оставяте за няколко часа в хладилника.

# 170
Тази година бих изпробвала да боядисам яйцата с перлена боя, а не с традиционните боички. Никога досега не съм пробвала да направя козунак, но бих пробвала да направя от по-лесните козунаци с по-малко месене, в същото време да се получат конци.

# 171
Готвя агнешкото като предварително престоява овкусено с подправи и портокалов сок. Пека 5-6 часа на 150 гр. Става уникално крепко. Слагам гьозум, лук, чесън, черен пипер, сол

# 172
Печени картофи с билки и чесън
Проста, но неустоимо вкусна гарнитура! Картофите се запичат с малко зехтин, чесън и пресни билки, и се създава аромат, който е идеален за агнешко или пиле
Рецепта:
1 кг картофи
3 скилидки чесън
Пресен розмарин и мащерка
Зехтин
Нарежете картофите и ги смесете с нарязан чесън, билки и зехтин. Запечете на 200°C за около 40 минути, докато станат златисти и хрупкави. Лесно и вкусно!

# 173
Аз пласирам натрупаните боядисани яйца, като правя от тях яйчен пастет. Намачкват се, омесват се със сирене, олио, нарязани маслини. Консумира се или като разядка, или намазан на филия. Може да се слага и лук, но аз не обичам и не добавям.

# 174
Любим ни е козунакът със заквасена сметана
Винаги се получава и е много вкусен

# 175
Настъпването на пролетта и Великден създават много радост, оптимизъм и настроение в семейството!🌞🐣🌺
Честваме го традиционно, както празничното меню - агнешко, зелена салата, яйца, козунаци, така и рецептата за козунака. Приготвям козунаците с различна плънка - локум, стафиди,орехи, шоколад.Не съм правила козунак със заливка и вероятно този Великден ще приготвя и тази рецепта. Относно боядисването на яйцата- експериментирали сме с почти всичко на пазара и от миналата година се върнахме на традиционното с обикновени бои и цветни листа.
За мен пролетните празници са цветя, цветно настроение и много щастливи мигове заедно!🍀🌞❤️

# 176
  • оттам, откъдето започва България
На Великден шаренкото създава настроение, а сладките козуначени кифлички са балсам за душата. Simple Smile

# 177

На всеки Великден приготвям тези праскови. Всички приятели знаят за моята традиция и с нетърпение очакват празника, тъй като вкусът им е неповторим!

# 178
Тази година съм решила да пека козуначени мъфини с шоколад.
Яйцата ще ги боядисам със седефена боя. Нещо различно за мен.
Винаги приготвяме супа с ориз и агнешки дреболии, както и печено агнешко с пресен джоджен.

# 179
Великден - това е празник, на който всичко е вкусно! 😋 Няма нищо по-хубаво от това да се събереш с близките си около масата и да се наслаждаваш на традиционни ястия, които те карат да се чувстваш у дома. Козунак, агнешко, яйца и десерти - всичко е толкова вкусно и с всяка хапка усещаш как празникът става още по-специален!

Общи условия

Активация на акаунт