С какво ви дразнят свекървите? – 163

• 30 845
  • 755
  •   1
Отговори
# 690
  • Варна

Ако избираме да се съсредоточим само върху лошите примери – да, съгласна съм, има такива случаи. Както има и родители, които си неглижират децата. Лоши примери има и в двете посоки. Ако ще оплюваме едните, е справедливо да оплюем и другите, а не избирателно само едните.
Добрия пример за мен е в това да помогнеш на някой който е затруднен. Дете, родител все едно. Така го мисля. Не е длъжен никой да мисли като мен , естествено.
Така че, от девет реки води да ми донесе някой,  аз имам моите си доводи да смятам така.

# 691
  • София
О, не, в никакъв случай не отричам правото на лично мнение. Просто казвам моето лично мнение.
Според мен, ако едно дете е било неглижирано от родителите си, е напълно справедливо да им отвърне със същото. Това накратко и "вода от първа река".

# 692
За мен има много връзка с това дали свекървата е помагала с детето, как се е държала. Защото съм виждала много такива случаи, в които свекървата на младини се е държала ужасно и е вгорчавала по всякакъв начин живота на снахата, но като остарее да очаква снахата да я гледа.
Виждала съм и няколко пъти как снахи остават вкъщи болногледачки на свекървите си, защото едвали не така се очаква от тях. А когато свекървите са били млади са стъжнявали живота на младите. Даже това беше сякаш традиция до някое време, независимо от отношенията снахата да си остава вкъщи да гледа свекървата. За мен е изключително нередно.

# 693
Моите родители не са ми гледали децата. Реално са гледали едното ми дете веднъж за няколко дена и това е. Аз им помагам и нямам намерение да ги зарежа. Не виждам връзка между двете неща.

# 694
Баба ми ме е гледала от 2 до 4 годишна, всяко лято съм била при нея. С майка ми бяха много близки, тя й беше свекърва, по-близки от с майка си и майка ми я гледа повече от единият й син, много повече. И винаги е обвинявала майка си, че с нищо не й е помогнала, съответно не са близки. Мама иска да ми помага във всичко, включително и с това да ми гледа деца, въпреки че работи и че ходи и на почивки, тоест не очакваме от нея да спре, но знам че мога да разчитам за всичко.

# 695
  • Варна
Майка ми е единствения човек, който ми е помагал за детето, и тук там някоя приятелка. Като в това не включвам отглеждане изобщо. Аз и мъжа ми  го отглеждаме. Баща му е в чужбина и не го е отглеждал  много, но пък много му е финансова подкрепа / малко в повече даже/ Мъжа ми не му е баща, но това няма връзка с помагането от свекърите/ бивши от 11 години/ . Когато живеех с баща му, същото беше, даже по-загрижени станаха с годините , защото е по-лесно. Сина ми си ги обича, но не е толкова привързан към тях.
  Аз също съм изкарвала по месец лятото на село като дете при баба, беше прекрасно Simple Smile Това не означава че баба ми е ме е  отглеждала, просто е била в помощ през ваканциите, а и тя се радваше много на моята компания , както и аз на нея Simple Smile

# 696
  • В полите на Пирин планина
Ако по някакъв начин се грижа за свекърва си (която живее при нас) е, защото е майка на мъжа ми и заради него, а не заради нея.
Давам пример - меря ѝ кръвното (лично), с мъжа ми ѝ пазаруваме разни неща, предимно храна и лекарства, водила съм я на лекар, като е нямало как ММ да я заведе. Големият я развозва напред-назад, като си е у нас. Така, че не е оставена.
Отношенията ни са в дипломатично примирие. Мен тя не ме харесва, но винаги се е грижила за децата.
Същото правя и за майка ми, която също ми е помагала за децата.

# 697
Марулета, ти помагаш за внучето точно както аз си представям нещата. На мен така са ми помагали и аз смятам така да помагам. Какво повече от това може да се очаква?

# 698
  • София
Със свекъра ми бяхме прекратили отношения, така че въобще не съм си и помисляла да се грижа за него. То щеше да бъде и абсурдно, при неговото отношение към мен. Но двамата му сина го гледаха.

П.П. Той също не се е грижил за мен, де.

Последна редакция: ср, 28 май 2025, 15:59 от milenaka

# 699
Ми не знам, да я взимам всеки ден от детска, всеки уикенд, за да си почиват родителите.Доколкото разбирам,това са част от нещата,които се очакват.Да си взема отпуск,когато детската не работи, за да я гледам. Но това не е почивка за мен. Така подчинявам ежедневието си на внучето - игра в пясъка, кибичене в парка, готвене,защото не може и не бива да яде каквото има.Еми, съжалявам,но отпуската е , за да си почина.Разбирате ли, когато решавате да имате деца, се организирате така,че да не зависите от друг . Когато е болна, категорично отказвам да я гледам, особено в началото на боледуването.За мен това е стрес, а аз искам да не се стресирам.Достатъчно стрес съм понесла, когато моите бяха малки.
  Дали имаме връзка с детето?! Не сте длъжни да вярвате, но имаме. Особено към дядо си е , не привързана, а като скачена.Той определено я гледа по-малко от мен.
Това, което днес ще направя за тях е,че отивам да сменя зет ми на работа, за да може да присъства на тържество в градината, макар,че ще закъснея за своя курс по АЕ. Съпругът ми пък смени дъщеря ми.

# 700
Ние ще се преместим в града на родителите ми, за да може да имаме детска градина, да не се надяваме на софийска, и за да имаме помощ точно като е малко. Като стане време за първи клас обратно в София евентуално, но нашите са ми казвали винаги за всичко, че мога да разчитам и че с радост ще се грижат, готвят и вземат всеки ден, за да имам време за себе си, и това за мен е нещо огромно и силен гръб. Не смятам да е всеки уикенд, защото и аз ще искам да пътувам с детето си, нито да се води и взема всеки ден, дори самото знание за опора и грижа ми е достатъчно, че не съм сама. Но ако някой ми каже, че не го е грижа и да се оправям въобще не смятам да ходя, нито да им пращам детето, ако искат и на видео няма да го гледат, че имаше и такава тема, където бабите не са го видели месеци наред дори, майката отказвала да среща детето с хора, да не се разболее.

# 701
Между едната и другата ситуация има мноооого други, хората не живеят в двете крайности Simple Smile

# 702
  • Другата България
Тоест, детето ще има контакт с баба си и дядо си /дори и на видео/ само ако искат “да го гледат“?
Само с условие за помощ насреща?

# 703
Аз да питам: Понеже живеем в друга държава трябва ли да накарам бабите и дядовците да се преместят при нас да помагат, за да си докажат чувствата към детето? Grinning Или хич да не раждам, защото нямам помощ?

# 704
Щом не им пука за какво им е да го гледат? Или просто по приятелски, съседски без никакви отношения. За мен семейните отношения седят различно, и на човек му пука и за детето ми дори като е пораснало. А не казва с пренебрежение уф пясъчник, не искам да се занимавам.

Общи условия

Активация на акаунт