С какво ви дразнят свекървите? – 163

• 30 829
  • 755
  •   1
Отговори
# 705
  • Другата България
Какво значи “да не им пука“?
Едно е да помагат когато те имат възможност, но не постоянно.
Друго е да поемат отглеждането, за да “имаш време за себе си“.
Може аз да не разбирам нещо, затова питам.

# 706
Ми не знам, да я взимам всеки ден от детска, всеки уикенд, за да си почиват родителите.Доколкото разбирам,това са част от нещата,които се очакват.Да си взема отпуск,когато детската не работи, за да я гледам.
Е, измисляш си вече. Не видях никоя снаха да напише, че очаква такова нещо.

# 707
  • France
Сигурно съвсем ще ви шокирам ако ви кажа, че съм ЗА старческите домове. Там искам да живея ако един ден не мога да се оправям сама вкъщи

# 708
Филомена, няма да ме шокираш. Много си далеч от това време, за да приема мнението за истинско. Хората казват "аз това ще направя, аз онова", но когато наистина им дойде до главата, друго правят.

# 709
Сигурно съвсем ще ви шокирам ако ви кажа, че съм ЗА старческите домове. Там искам да живея ако един ден не мога да се оправям сама вкъщи

Абсолютно. Не знам кой родител би предпочел детето му да изнемогва.
Както и не знам кое дете би поискало родителите му да изнемогват, за да вършат неговата работа.

# 710
Не знам кой родител би предпочел детето му да изнемогва.
Както и не знам кое дете би поискало родителите му да изнемогват, за да вършат неговата работа.
Оооо, има. И двете съм ги виждала отблизо, еднакво отвратителни са.

# 711
Марулета, ти помагаш за внучето точно както аз си представям нещата. На мен така са ми помагали и аз смятам така да помагам. Какво повече от това може да се очаква?
     Опосум, къде си измислих? Отговарям на въпрос на потребител.Изхождайки от моя опит и наблюдения. Не казах, че някоя от тукашните снахи го иска.
    Фил, и аз съм За домовете за възрастни.Две семейства имам в близкото си обкръжение,които настаниха майките си в такъв. И не защото не искат да наминат да им напазаруват и понаготвят. И двете се чувстват добре, в своя среда и обгрижвани.
    Моите родители бяха работещи пенсионери и не са гледали децата ми.Не съм искала това от тях, защото исках през отпуските наистина да си починат.Гледаха на сестра ми детето.Към днешна дата,моят син ги търси много повече от братовчед му, а те самите ходят на гости често на дъщеря ми.

# 712
В момента отглеждам свекърва, която никак не ми е помагала за детето. Така че не виждам връзка с това дали като не ти е помагал някой, автоматично означава, че няма да го погледнеш.
Обаче не искам да си мисля какво се случва, ако възрастния се залежи. Дори само присъствието й вкъщи промени страшно много ежедневието ни, а какво остава и да е с нужда от постоянно обслужване.  Сигурно ще хвана гората.
Ух, това ми е голям страх. Затова отказвам все още да търсим къща или по-голям апартамент, понеже усещам как само да има малко повече място и в един момент ще се пренесе вкъщи. Честно казано не знам как бих могла да го отиграя. Към момента няма място, но предвид, че не е от града ни, а от село, почти със сигурност ще трябва да е около нас, ако не може да се грижи сама за себе си. Тогава не знам и аз дали няма да хвана гората, но човек предполага, а Господ разполага.

# 713
  • Пловдив
Яслите работят, но в първи клас са 7 годишни и имат ваканция 3 месеца и половина лятото Simple Smile Аз записвах 1 месец на частна занималня, и 2 седмици на зелено училище . Добре, оставаха още 2 месеца , от които ползвам отпуск 3 седмици, е пак не излиза сметката.Просто като пример. Така е и по-натам , след 4-5 клас да кажем си стои само вече с ключа на врата.
Има летни занимални. Моите деца ходеха.

Аз също съм изкарвала по месец лятото на село като дете при баба, беше прекрасно Simple Smile Това не означава че баба ми е ме е  отглеждала, просто е била в помощ през ваканциите, а и тя се радваше много на моята компания , както и аз на нея Simple Smile

За мен това си е живо отглеждане и няма да го направя.

Ние ще се преместим в града на родителите ми, за да може да имаме детска градина, да не се надяваме на софийска, и за да имаме помощ точно като е малко. Като стане време за първи клас обратно в София евентуално, но нашите са ми казвали винаги за всичко, че мога да разчитам и че с радост ще се грижат, готвят и вземат всеки ден, за да имам време за себе си, и това за мен е нещо огромно и силен гръб. Не смятам да е всеки уикенд, защото и аз ще искам да пътувам с детето си, нито да се води и взема всеки ден, дори самото знание за опора и грижа ми е достатъчно, че не съм сама. Но ако някой ми каже, че не го е грижа и да се оправям въобще не смятам да ходя, нито да им пращам детето, ако искат и на видео няма да го гледат, че имаше и такава тема, където бабите не са го видели месеци наред дори, майката отказвала да среща детето с хора, да не се разболее.
Ужас. Дано никой не се премества наблизо за да му гледам децата. И няма начин, цитирам "с радост ще се грижат, готвят и вземат всеки ден, за да имам време за себе си". Който иска време за себе си - не ражда деца. Или максимум едно. При народонаселението у нас и по веднъж в месеца да се очаква отглеждане на внуци от всеки комплект млади родители - аз няма да смогвам. Искам да си поддържам хобитата, да си виждам и мъжа.

Последна редакция: ср, 28 май 2025, 18:20 от Янтра

# 714
  • София
Да, нататък отиват нещата. Както се коментира, че никой не е длъжен да ти помага с гледане на детето понякога и спокойно може грам да не го прави  , един ден може да кажеш че не си длъжна и родителите си да погледнеш. Да оцеляват там, както могат и докато могат, логиката е същата - лично врме за себе си и не ти е в задълженията. Старчески домове има.
И за мен е гадно, хора всякакви обаче. В крайна сметка всеки отговаря за себе си, отношението  и постъпките си. Едното не зависи от другото, но е твърде вероятно ако хората не са си близки и нямат навика да си помагат да стане баш тъй.

Едното няма нищо общо с другото. Родителите са отгледали детето/децата си, което са и били длъжни да направят. Не може да се очаква на свой ред същото това дете/деца да им помагат, само ако са гледали техните деца.
По тази логика, ако някой зазлее и децата му все още нямат деца - съответно не се е "отчел" с помагане - да не очаква нищо и да се оправя, така ли?
Аз на моите родители бих и ще им помогна винаги, независимо дали гледат или не детето ми. Защото са се грижили за мен, защото ги обичам и са ми родители. За ММ и майка му важи същото.

# 715
За моите родители ще се погрижа винаги, но ако майката на мм не е направила нищо за мен и не я интересувам, не бих направила нищо. Мм е свободен да се погрижи финансово, но не и като я доведе у нас. Но тя е готина и също иска да участва, изобщо семейството го разбират по друг начин от описания тук в темата от повечето и се радвам. На моя приятелка дори сестрата на мъжа им помага за детето, но имат активни отношения по принцип, на друга дори пра бабата участва, но те рано са раждали и все пак е на 70 + г адекватна, защото й оставят малко дете, ходят да я вземат от друг град и после пак я карат, финансово не е изгодно, пари имат за гледачка, но предпочитат да се доверят на човек от семейството, тя също се радва.

# 716
Семейството го разбираш всички да ти помагат на теб. Твоята помощ е някаква имагинерна в далечното бъдеще. 😀

# 717
  • Другата България
Напротив - тя е условна.
Ако ми помагат на мен - и аз ще отвърна със същото.
Ако ли не - няма.
А примерът как нечие дете го гледа цялото семейство, включително и прабаба и леля, е пример как НЕ трябва да се прави.
Поне според мен.
Да се чудиш родителите на това дете къде са и какво правят през времето, когато се прехвърля през родата.
А, сетих се - имат време за себе си вероятно.

# 718
Това бебето да се гледа от всички и както се е правило през цялата история на човечеството, повече от 200 000 години, но в последните десетилетия изведнъж се смята за нещо срамно

# 719
  • София
През тези 200 000 години бабите на каква възраст са се пенсионирали?

П.П. За мен е срамно родителите да очакват други да гледат детето им наравно с тях. Особено с това по-късно пенсиониране сега.

Общи условия

Активация на акаунт