Операция на щитовидната жлеза-21

• 15 905
  • 350
  •   1
Отговори
# 300
Здравейте отново! ММ повтори изследването с калцитонин в друга лаборатория и за съжаление нещата са същите. Имате ли мнение за д-р Стефанов от ендоскопската хирургия на ВМА?
Някой има ли актуален телефон и координати на проф. Пандев?

Последна редакция: ср, 22 окт 2025, 15:04 от ivivkata123

# 301
  • Варна
Звъннете в медицински център Спектър в София и питайте кога ще ходи Пандев

# 302
Здравейте, искам да попитам има ли и други с Базед, но със завишени ТАТ и МАТ? И ако има и други освен мен, след операцията влязоха ли в норма?

# 303
Така, след чакане от 4 месеца за среща с доц. Шинков улучихме голяма греда.
Накратко. Съпруга ми м.06 беше при него в частен кабинет, обстоен преглед, любезно отношение, насочи го за биопсия, даде телефон за записване на час.
Обадих се, записах час за днес и изненада. Няма го в списъка с пациенти и още по- интересното доцента е в отпуск.
Секретарката упорито настояваше,, че няма как да е станала грешка от тяхна страна, грешката е при мен.
Как е станало? Аз си определих дата и час и сама съм виновна за недоразумението.
Ами, ако се случи на пациент, който пътува от далеч, налага се да отседне в хотел, за да може в 8ч. да е в отделението, какво огорчение би преглътнал?
И така, за да бъде направена биопсия точно от доцента ни предложиха началото на м.11 да се обадя и изрично да отбележа, че искам да е той, това ще се случи срещу 400лева, защото той е много ангажиран, чете лекции и не е в графика на отделението.
Много съм разочарована. Чудя се да преглътна ли случката от днес и да търся друг лекар? Приемам препоръки.  Благодаря, че отделихте време да изчетете поста ми.

# 304
  • София
Накратко. Съпруга ми м.06 беше при него в частен кабинет, обстоен преглед, любезно отношение, насочи го за биопсия, даде телефон за записване на час.
Обадих се, записах час за днес и изненада. Няма го в списъка с пациенти и още по- интересното доцента е в отпуск.
Секретарката упорито настояваше,, че няма как да е станала грешка от тяхна страна, грешката е при мен.
Как е станало? Аз си определих дата и час и сама съм виновна за недоразумението.
Ами, ако се случи на пациент, който пътува от далеч, налага се да отседне в хотел, за да може в 8ч. да е в отделението, какво огорчение би преглътнал?
И така, за да бъде направена биопсия точно от доцента ни предложиха началото на м.11 да се обадя и изрично да отбележа, че искам да е той, това ще се случи срещу 400лева, защото той е много ангажиран, чете лекции и не е в графика на отделението.
Много съм разочарована. Чудя се да преглътна ли случката от днес и да търся друг лекар? Приемам препоръки.  Благодаря, че отделихте време да изчетете поста ми.
Моята биопсия беше в Александровска болница,без един лев да ми вземат и часа беше за следващата седмица.

# 305

При мен се случи същото .
Аз бях на преглед в частния му кабинет на бул Прага , каза ми да дойда на дата на която той избра направо при него в Майчин дом, без записване без нищо. Отидох - нямаше го, бил на конференция. Тръгнах си и след това направих биопсията в чужбина, а по късно я повторих тук при доктор Влахов . Имам мн добри впечатления от Шинков като лекар, но не си спази часа при мен и така и не направих биосия при него - не съжалявам

# 306
Здравейте, мили дами!
Пред голяма дилема съм. Да се оперирам или не?
Накратко от около 13 години следя щитовидна жлеза. TSH почти винаги е в долна граница или под нея. Имам един голям възел(около 2см) и няколко съвсем мънички. Правена е биопсия и нямам ракови клетки.  През  периода, от както се следя съм пила няколко пъти за около месец-два метизол. И съм родила две деца, заченати по естествен път. Теглото ми си е стабилно и като цяло нямам оплаквания, освен леко сърцебиене. Та дилемата ми е дали да се подложа на операция, при положение, че си живея чудесно сега? Хирургът препоръчва отстраняване на цялата жлеза.
Не го прави!!! Източване на здравната каса! Аз се оперирах, когато най-големият от възлите ми /всичките добри/ стана 7 сантиметра...И то защото обхвана шията ми и ми стана неконфортно.

# 307
с това ниско TSH най-много да свършите с ранна менопауза и остеопороза...иначе може да не се отстранява цялата жлеза...нали бяхте писали, че ще търсите второ мнение при друг ендокринилог? Имате ли Базедова болест и антитела за нея? Противозачатъчни пиете ли?

# 308
  • Варна
Е, тук доста сме с TSH 0 😅

# 309
exsberry, 🤗

Ти си младичка и може би затова при теб нещата са добре и се чувстваш добре. 🍀
Споделяш, че операцията почти не ти се е отразила в негативен план.
Което е толкова хубаво и чудесно! 🌈

Ако знаеш само как благородно ти завиждам! 🌺

Но аз, точно както е написала etaniel, се сдобих с ранна менопауза и най-вероятно вече имам и остеопороза (макар че не съм правила изследване за това).
Просто усещам, че натам са тръгнали нещата...

Не зная дали се дължат на ниското TSH всички тези проблеми при мен. 🤷
Просто след премахването на жлезата, все едно някой ми "премахна" и яйчниците и матката. 🥺
Цикълът започна да става нередовен, а в последната една година съвсем изчезна.
Овулацията и либидото и те вече са само спомен... 🥹

Отрази ми се и на кожата, и на косата...
Просто естрогенът и прогестеронът постепенно си отидоха от мен.
Яйчниците спряха да ги произвеждат. 😔

Вече ви бях споделяла, че гинеколожката ми каза, че ми е рано за тези проблеми и че всичко това се дължи на отнемането на жлезата.
Просто стана някаква голяма "каша" и тотален хормонален дисбаланс при мен.

И с тези излишно премахнати паращитовидни жлези - освен с хипотиреоидизъм, се сдобих и с хипопаратиреоидизъм.
А той води след себе си до редица неврологични смущения и щети.
И не помагат нито калций, нито вит. D. 🙁

От многото прочетени коментари (най-вече в групата във Фейсбук) - разбрах, че има хора с подобни проблеми като моите.
И с различни последствия от операцията.

Но има и такива, които се чувстват добре и почти не са засегнати по някакъв начин. 🙂

Не зная как е възможно толкова различно да се отразява тази операция при всеки отделен човек.
Аз поне вече няколко години се чудя и не успявам да си го обясня...

Постът ми е изцяло субективен - споделям какво се е случило при мен.
По никакъв начин не искам да плаша и да вредя на "новите" хора тук.

Дано при тях нещата да са коренно различни!
🙏🍀🌈

Последна редакция: сб, 01 ное 2025, 00:51 от Непоправима романтичка

# 310
Непоправима романтичка, а дали си изследвала захарта и инсулина?
При мен отключването на Базедова болест отключи и проблем с кръвната захар. Не веднага, а при първия рецидив на заболяването. И последващо се оказа, че заради нея цикълът никакъв го нямаше. Цяла година мислех че влизам в менопауза на 33-34 г. Нормализирах и хормоните, но цикъл имаше по 1 ден и едва забележим.
След откриване на "захарния проблем" и включване на лекарства, нещата си дойдоха на мястото.
Инсулинова резистентност, нарушена гликемия сякаш си съпътстват щитовидните проблеми. При теб няма автоимунно заболяване, но премахната жлеза вероятно с хормоналните колебания влачи и забавен метаболозъм и някое от посочените горе.

Дали начин на хранене по Зоната няма да помогне се чудя! Да се направи опит за балансиране на храната, да видиш как ще се отрази.

# 311
Благодаря ти, Merelenda! 🤗

И аз седя и се чудя какво ми е.
И защо не се чувствам добре.

Странното е, че инсулинът даже е нисък (3,43), кръвната захар е 5 (при горна граница до 6).
HOMA индексът е добър.

И аз съм си мислила дали няма някакъв проблем в тази посока. 🤔
Но засега не съм правила обременяване.

А най-учудващото в случая е, че дори метаболизмът ми е прекалено забързан и съм кльощава като анорексичка.
Направо изглеждам болезнено слаба - и през  дрехите ми личи.
Чак ми е неудобно пред хората. 🥹
И всеки, който ме види, ме пита какво ми е и защо съм такава.
Направо мускулите ми с всеки изминал ден се топят и съм станала само "кожа и кости".
Като избягала от някакъв концлагер съм.
Какво е това "чудо" не знам? 🙆
И на какво се дължи?
Защо и цикълът ми отиде "на кино"?
Почти непрекъснато съм с аритмия и си усещам, че сърцето нещо не ми бие както трябва.
Имам и някакъв постоянен вътрешен тремор (заради неработещите паращитовидни и нарушения калциево-фосфорен обмен, може би). 🥺

Нещо не е наред.
Определено трябва да ме види лекар.

Последния път направо се разплаках пред моя ендокринолог и той се поуплаши и ме насочи към психиатър.

Ама аз вече минах през това - малко след операцията.
Дори лежах в клиника и ми даваха антидепресанти и успокоителни.

И вече 4 години продължавам самичка да си пия успокоителните.
Добре че личната лекарка ми ги изписва (защото са със "зелена рецепта").
А антидепресантите ту ги почвам, ту ги спирам.
На своя глава...
Не ми се пият. ☺️

Извинявайте, момичета, за тези среднощни откровения и мрънкане. 🙏
Просто се престраших и реших да споделя.
Благодаря ви, че ме изтърпяхте и продължавате да ме търпите вече толкова дълго време в този форум.
Все си казвам да си мълча и да не пиша...

Благодаря ви още веднъж!
🤗🍀♥️

# 312
Много възможно е тогава причина да има в калция и евентуално завишен кортизол 🤔

# 313
Е, тук доста сме с TSH 0 😅

Всички ли еднокринолози тук в БГ препоръчват TSH 0 ? Пандев след втората ти  операция подкрепи ли тази теза? Защото има доста проучвания,че толкова ниско ТСХ в дългосрочен план уврежда сърцето в доста голяма степен и вече се отказват от агресивна супресия.(някъде доста назад бях дала линк към това).Въпреки ,че аз имам шийна лимфна десекция ,на мен ми назначиха полусупресия през първите две години от 0,1 - 0,5,след втората 0,5 - 0,8 ,а след петата - до 1,5 даже,ако всичко е наред.През април тСХ ми беше 0,1 и  на професорът не му хареса и ми намали дозата с 12,5,въпреки,че аз нямам симптоми като сърцебиене,аритмии и т.н.,каза,че 0,5 е доста по-разумно.При теб ,за жалост,въпреки поддържаното ТСХ 0,пак се появи рецидив,та се чудя кое е правилно,дали предпазването уж от рецидив оправдава натоварването на сърцето? Може пък за млад организъм е различно,все пак той успява да компенсира до голяма степен .

# 314
  • Варна
Не съм ходила при Пандев от пролетта, но аз пия Т3 и съответно TSH е още по-потиснато. При комбинирана терапия няма как да не е на дъното TSH.

Общи условия

Активация на акаунт