Как успяхте да запазите добри взаимоотношения?

• 9 613
  • 242
  •   1
Отговори
# 105
В Чехия за неплащане на издръжка може да влезеш в затвора. И лежат. Но няма как да накараш някой да е родител...

# 106
Законодателните промени, които биха донесли същинска промяна, са направени преди 20-30 години в по-модерни законодателни системи. И това е по подразбиране упражняването на родителските права след раздяла/ развод да се поделя поравно, 50:50. Отклонение от това е възможно само с писмено споразумение, одобрено от съда (при одобряването на развода). При равно упражняване на родителски права се избягва напрежението и отпада въпроса за издръжка, когато и двамата родители са работоспособни и не страдат от тежки заболявания/ увреждания. Така отговорността законодателно е разпределена по равно и не дава преимущество или не създава дефицити за никоя от страните. Детето ще може да общува спокойно и с двамата родители в еднакви периоди от време. Това урегулиране избягва и натрапчивите спорове кой какъв модел предлага или представлява, кой от родителите какъв личен и професионален живот има и кой е "прав" или "крив". Избягват се безкрайните и действително ориенталски спорове кой е "виновен" и кой колко "дължи" на другия. Това е съвременното и за момента най-адекватно регулиране на родителските права след раздяла/ развод.

# 107
  • София
Това е на теория. Реално в България няма да стане. А как става реално?
Родителите подписват Споразумение за споделено родителство. Чрез него процедурата за развод е по-бърза. Обаче. Ако единият родител си "бие камшика" и забрави, че е родител, другият поема всичко и на всичкото отгоре трябва да води второ дело за издръжка , което струва пари и се точи ужасно много време.
В темата със самотните родители е пълно с такива случаи. На майки, естествено.

# 108
  • София
Законодателните промени, които биха донесли същинска промяна, са направени преди 20-30 години в по-модерни законодателни системи.
То няма нужда от законодателни промени, сега също може да се договорят за споделено родителство. Последното не е задължително никъде, възможност е.

# 109
Родителството не свършва с плащане на издръжка, аз нямах предвид това, в смисъла на абдикират.

# 110
Законодателните промени, които биха донесли същинска промяна, са направени преди 20-30 години в по-модерни законодателни системи.
То няма нужда от законодателни промени, сега също може да се договорят за споделено родителство. Последното не е задължително никъде, възможност е.

Не е задължително, но е по подразбиране, като основен принцип. У нас родителството се урежда с едно решение на Върховния съд от 1970-те години, и основният принцип е децата да се оставят на майката. За жалост, разликата е огромна.

# 111
  • Далечният изток
Някой се изказва без да е чел нови ТР, а да не говорим за практика на ВКС по чл. 290 от ГПК...

ТР 1/2016 г. на ОС на ГК на ВКС?! Wink

# 112
  • София

Не е задължително, но е по подразбиране, като основен принцип. У нас родителството се урежда с едно решение на Върховния съд от 1970-те години, и основният принцип е децата да се оставят на майката. За жалост, разликата е огромна.
Няма такъв филм. Много познати са със споразумение за споделено родителство минало през съда.

# 113
И аз съжалявам за загубата ти!

И аз винаги съм се чудил как след такива трагедии хората не се утешават, първо сами, второ с най-близките си хора, вкл. партньори, а намират "утеха" в нова непознат/а? Ако другата жена го е манипулирала и използвала, което е напълно възможно, с какво е бил привлекателен един мъж в депресия, трудно преживяващ трагедията? Да речем, ако жена е в такова положение - имаме оперетата "Веселата вдовица", тогава, да кажем, ще има мераклии да я утешат и т.н. Но с какво един мъж в криза е бил привлекателен за "другата"? Пари, богатство, умения, способности, чар, харизма?
Финансово положение.
Ако не се търсеше някаква парична или материална изгода,дали щеше да идва в домът ми да ме гони и да обяснява как искала да живее в четиристаен ,защото в двустайният и било тясно,не бил добре обзаведен и бил в краен квартал,а не на по-централно място като четиристайният.

# 114
Mirena00, хората страдат по различен начин.
Едни шумно, други с бягство, трети с отричане, четвърти директно с изтриване на миналото.
Няма го, не се е случвало, не боли.
Хората реагират различно, а ти очакваш да реагира като теб заради общият ви живот, което ти носи още болка.
Това е нещо, върху което нямаш влияние.
Надали ще ти мине лесно, но поне приеми, че това е състоянието на нещата към момента и това е извън теб.
Не можеш да повлияеш.
А и емоциите ти влияят на детето.
Нещо като времето, дали ще вали или ще е жега не зависи от теб.
Приспособяваш се.

Може и никога да нямате добри взаимоотношения, виждала съм всичко, но детето има нужда от спокойна и усмихната майка.

# 115
Сега прочетох ТР на ВКС : https://www.vks.bg/talkuvatelni-dela-osgk/vks-osgk-tdelo-2016-1-reshenie.pdf

Потвърждава казаното от мен - при спор/ неразбирателство между родителите, съдът е длъжен да даде детето на единия. По време на/ след развод да се постига съгласие е химера в 87% от случаите. Затова по-модерните законодателства и тълкувания казват обратното - независимо от неразбирателството и споровете, децата се дават и на двамата, отговорността е 50:50.

И ние ще узреем някой ден, може би след 10-20 г.

# 116
  • Далечният изток
Нищо подобно не си казвал, но нейсе...

# 117
Не мисля, че споделеното родителство е панацея, особено ако нямаш доверие в половинката на другия родител. Например в случая с авторката, мен честно казано, би ме било страх да остане детето ми само с жена, която е правила такива просташки и гнусни изпълнения за жилища и имоти. Бих се опасявала и за физическото му оцеляване. Разбирам и бащи, които искат пълните права над детето, когато нямат доверие на партньора на майката. Нали и в момента върви делото за жестоко малтретираното от пастрока си дете. За мен в общия случай при развод правата трябва да се дават на родителя, който няма нов партньор, без значение дали е майката или бащата. Ако и двамата имат нови партньори, те да бъдат проучвания от социалните, както се проучват осиновителите или кандидатите за приемни родители. Извинявам се, че вземам отношение по темата, не съм разведена, но от както мъжа ми почина съм постоянно в стрес, да не умра и аз и детето ми да остане при чужди хора. Представих си я при жена, която е мрази и мечтае да й отнеме имотите. Дано това не се случи поне докато стане пълнолетна. Мирела, аз в твоя случай бих пускала детето при баща му с преспиване, но бих се опитала да се разберем като родители, да ми обещае, че няма да го оставя насаме с новата си жена, поне на първо време. Дано да те разбере и се съгласи, все пак си е негово, трудно ми е да повярвам, че има чак толкова заблудени хора.

# 118
  • София
При развод се постановява режим и той е с преспиване. Как така няма да пуска детето, заради новата жена?

# 119
При развод се постановява режим и той е с преспиване. Как така няма да пуска детето, заради новата жена?
Ама не съм казала ,че няма да го пускам.
Казах,че на този етап в който сме в момента не желая детето да общува с нея.

Общи условия

Активация на акаунт