СЕДМОКЛАСНИЦИ 2024/2025 - Тема 8 - Седмокласник пробни тестове решава, че НВОто наближава....

• 25 651
  • 733
  •   1
Отговори
# 345
Ами говорим за гимназиите. Не знам кой тук го интересуват основните частни училища.  Изучаването на чужд език в гимназията ще засегнат тези промени. И ще засегнат и частните гимназии.

Да, ясно. Но предполагам, че ЧУ биха могли да се възползват от промените и да си актуализират програмите, така че да станат по-привлекателни.
Не знам, расъждавам си. Сигурно ще намерат начин.
Щом в 7ми клас имат по 8-9 часа, защо и в 8,9,10 да нямат.

# 346
Мецане, в 18-то  и 133-то учат по 2 часа език ли на ден? Това ли имаш предвид? За прогимназиален етап иде реч, нали това сравняваш, или се бъркам?

# 347
И каква е тази война срещу езиците не ми е ясно. Този министър трябва да си ходи, прекаляват.
Имам чувството, че Патриархът ще реди програмите на учениците, не заслужава главна буква в случая

# 348
  • София
Говорихме за промените в закона,
Ами, да, говорим за конкретните планирани промени в чуждоезиковото обучение от министъра, които се отнасят за гимназиите, а не за основните училища.

Щом в 7ми клас имат по 8-9 часа, защо и в 8,9,10 да нямат.
Ами защото никой няма да се запише в такава гимназия. Joy Иначе могат, както вече казах, да сложат допълнителни часове - я като школа, я като нещо друго, но ще увеличат натоварването на децата. не знам кой ще избере гимназия с по 10 часа учебен ден.

ОХ, четете бе, хора. Къде е казал Мецан, че в държавните училища има по 2 часа език на ден? Каза, че в частното има. Съвсем отделно каза, че сега има и други добри държавни училища след 7-ми клас, освен ЕГ. Две съвсем различни теми са това.

# 349
Същността на въпроса е в това, че в ДУ преди или след 7 ми клас език не може да се научи. Изключвам езиковите, като вметвам че познавам 2 деца, които от 73- то излезнаха без да знаят перфектен немски! За другите ЕГ нямам инфо, но нали съм гърмян заек, та знам ли!

Мецан нека си знае, да не получи културен шок при досега с ДУ😉

# 350
Мецане, в 18-то  и 133-то учат по 2 часа език ли на ден? Това ли имаш предвид? За прогимназиален етап иде реч, нали това сравняваш, или се бъркам?

Абе нищо такова нямам предвид, как не четеш...това за 2-та часа дневно имах предвид частни основни училища.

За гимназиите 18то и 133- то ги дадох като пример за държавни гимназии извън езиковите, в които може да се научи език, защото го има интензивно и с възможност да се избере като профил във втори гимназиален етап. Която възможност е на път да отпадне.

Примерът с двата часа дневно език в основни ЧУ го дадох като за пояснение защо съм скептичен към курсовете и като теза, че намаляването на часовете в гимназия едва ли може да бъде компенсирано с курсове. Изтърви питомното, пък върви да гониш дивото...

Ето Санака ме е разбрала правилно. Точно това казвах, Санака, мерси...

# 351
  • София
Санака да попитам - с колко часа ще урежат езиците?
Дайте да говорим с цифри!

С цифри можем да говорим, когато видим проекти за изменение на съответните нормативни актове, в които тези цифри ще се указани. Откъде да ги вземем тези цифри сега? Като има проекти, ще видим точно колко ще ги орежат.
Иначе, ако не приемат други промени, ако заменят в ЕГ ИИЧЕ с РИЧЕ, часовете в 8-ми клас ще паднат от 18 на 12 на седмица, а общият брой часове в първи гимназиален етап ще падне от 864 на 720. А във всички останали училища, където по заявките на министъра езикът ще е НИНРИЧЕ, езикът ще се изучава с 4 часа седмично в 8-ми клас и с по 2 часа в останалите класове. Или общо 288 часа по първи език за целия първи гимназиален етап. Но пак казвам - конкретни цифри ще имаме само при изготвени проекти на нормативни документи.

Последна редакция: нд, 27 апр 2025, 17:47 от sanaka

# 352

Абе нищо такова нямам предвид, как не четеш...това за 2-та часа дневно имах предвид частни основни училища.

За гимназиите 18то и 133- то ги дадох като пример за държавни гимназии извън езиковите, в които може да се научи език, защото го има интензивно и с възможност да се избере като профил във втори гимназиален етап. Която възможност е на път да отпадне.

Примерът с двата часа дневно език в основни ЧУ го дадох като за пояснение защо съм скептичен към курсовете и като теза, че намаляването на часовете в гимназия едва ли може да бъде компенсирано с курсове. Изтърви питомното, пък върви да гониш дивото...

Ето Санака ме е разбрала правилно. Точно това казвах, Санака, мерси...

Затова попитах, не ми стана ясно какво имаш предвид?

Но си убедих, нямаш идея как се случват нещата в ДУ😁

Много се разпали темата, а не сме сигурни какво точно ще се предложи!
Да изчакаме и тогава да говорим!

Последна редакция: нд, 27 апр 2025, 18:18 от Compass

# 353
  • София
То, ако говорим, след като се приеме, няма да има смисъл от говоренето. Joy
Съответните проекти на документи ще бъдат публикувани за обществено обсъждане. Тогава принципно е моментът да се казва това, което трябва да се каже по съответния ред. Но и сега никак не е рано да се изрази общественото мнение - чрез социални мрежи, чрез медийни статии и дискусии, чрез публични протести. Някак обаче обществото повече се е фокусирало върху религията, отколкото върху другите планирани промени, които по личното ми мнение са по-съществени.

# 354
Някак обаче обществото повече се е фокусирало върху религията, отколкото върху другите планирани промени, които по личното ми мнение са по-съществени.

И аз с такива впечатления оставам. Може би за по-съществените още не са разбрали хората.

# 355
Съответните проекти на документи ще бъдат публикувани за обществено обсъждане. Тогава принципно е моментът да се казва това, което трябва да се каже по съответния ред. Но и сега никак не е рано да се изрази общественото мнение - чрез социални мрежи, чрез медийни статии и дискусии, чрез публични протести. Някак обаче обществото повече се е фокусирало върху религията, отколкото върху другите планирани промени, които по личното ми мнение са по-съществени.

Съгласна, но няма и проекти! Какво точно коментираме в момента?

# 356
  • у дома
Парите ще отидат за обучение на преподаватели по религия.
И аз се чудя защо няма по-голям отзвук. Такива простотии и при предния си мандат не снесе.
Преподавателите вече се обучават в Богословския факултет.

# 357
  • София
Скрит текст:

Съгласна, но няма и проекти! Какво точно коментираме в момента?
[/quote]
Коментираме това, което е сигурно - че ще има драстични промени в чуждоезиковото обучение такова, какво го познаваме. Малко ли е?

И АК учат от 8.15 до 15.35 с по пет минутни междучасия. То това си е почти цял ден. Всеки ден имат по 8 часа. Доста ми се струва.
Е, не е така. Нямам пред мен седмична програма на ученик в АК, но от споделяното в темата, от множество познати деца и от казаното на отворените врати в Колежа - рядко учат да 15:35, някои дни започват по-късно, имат към един час обедна почевка, за разлика от 20 мин. в ДГ. Така че съвсем нормален хорариум си учат децата, спокойно. Големи ралики в хорариума между частни и държавни училища има в основен етап, в гимназията -не.

# 358
....в частно основно имам предвид, всеки ден 2 часа английски, децата излизат с В2 в 7 клас...
Не са малко децата, които завършват 7-ми клас с В2 по анг. език от школи също.

# 359
Не ми се спори, на хартия може, но реално едва ли. И сертификат от школа не е като сертификат от Кеймбридж...спирам с това, че е пълен офтопик.

Общи условия

Активация на акаунт