СЕДМОКЛАСНИЦИ 2024/2025 - Тема 8 - Седмокласник пробни тестове решава, че НВОто наближава....

• 25 599
  • 733
  •   1
Отговори
# 510
Няма проблеми с тока. Имаше за малко в Испания и Португалия.
Задачите и преводите ИИ ги
прави за секунда, за което биха ми трябвали часове. По всеки въпрос като му дам да напише есе, ИИ го прави за 1 секунда, есе, за което на мен щ5ми трябва час, час и половина да го съставя
Еми накъде отиваме. Просто не знам какво да учи детето.ИИ ги разбива всички с време под 1 секунда и съставя страхотни тестове.
Ако пуснем ИИ на матурата, ще изкара 6 за по-малко от секунда. Това са реалностите.
Не знам кво да мисля по този въпрос..
И и не може да се сравнява с никой човек. , Deep blue би безусловно на шах Каспаров още миналия век. Никой човек не може да се сравнява и на йота с ИИ. Ми че той прави страхотни преводи на дълъг текст за под секунда

Последна редакция: ср, 30 апр 2025, 01:24 от Татко Мецан

# 511
  • София
Чудя се как въобще все още се предлага руски.
Колкото до приложението му, аз знам  перфектно руски и никога не ми се е налагало да го ползвам, освен да чета книги. Стинка не съм изкарал никога с него. Винаги се намира някой да ми възразява, но не съм срещал досега човек да му е трябвал руски и да е изкарал пари с него. Освен даскалите по руски, доколкото изобщо все още има такива.
В момента е така -  нямаме никакви активни отношения,  но дори само за четене си заслужава. Нашата кака учи  руски в ТУЕС, но не интензивно.По свое желание  учи китайски една година   - 3 урока седмично, но сега се чуди дали да продължи /ядоса се, че нищо не разбра от разговора между сервитьорите в китайския ресторант/. Младежът учи немски като основен, втори английски, но желанието му е да продължи само с английски.

Последна редакция: ср, 30 апр 2025, 01:14 от xxxxxx

# 512
Ето аз това го писах към 5-6часа...ИИ ще го напише сигурно под 1 секунда...5-6часа от всичко преживяно, не съм ползвал ИИ изобщо, честно

https://bg-mam.ma/p/1142714/39394947

И къде и отива труда и таланта, когато ИИ ще го съчини за 1 секунда?

За езиците, не съм изкарал 1 стотинка с руски, ама понеже съм чел Пушкин, можах да съчиня това...и с него не съм изкарал 1 стотинка, ей така за кеф го направих във форума, за свободно време...ама нали човек каквото прави , трябва да изкарва кинти, иначе как и защо?..
Ама остави кинтите, горе-долу 6 часа го писах това, честно...не мога за по-малко...,,направих си шоу във форума, хората го харесаха, ама ИИ може да напише такова нещо за секунда?!?! Ми то да се гръмнеш просто..

Последна редакция: ср, 30 апр 2025, 01:30 от Татко Мецан

# 513
  • София
И къде и отива труда и таланта, когато ИИ ще го съчини за 1 секунда?
Знае ли човек? То с ИИ и никакви чужди езици не трябват. Всичко си знае, или почти всичко. Ток да има!

# 514
Да допълня само, че ако се кандидатства в училище извън системата на МОН тогава се взима предвид общият успех от дипломата, пример НГДЕК

# 515
Да допълня само, че ако се кандидатства в училище извън системата на МОН тогава се взима предвид общият успех от дипломата, пример НГДЕК

Това не е вярно. В НГДЕК балообразуващи в 7 клас от дипломата са бел и история, а от изпитите бел и техния изпит по история и двете по 2.

# 516
ИИ все още не е съвършен, ще мине време, докато това стане и не се знае точно колко ще е това време. Добър превод на художествено произведение не съм сигурна, че в момента може да сътвори. Ще го направи, но няма да е качествен. Там се иска много контекст и доза творчество. Административен, юридически - също. При тях има много тънкости, детайли и смислови нюанси, които при непрецизен превод, могат да доведат до двусмислие или направо безсмислие.
Та имаме време да го мъдрим какво ще правим, накъде да се преориентираме, как да го конкурираме ИИ. По отношение на изкуствата аз нещата си ги представям, че по някакъв начин ще трябва да се конкурираме с него, да мислим по-различни от него неща, по-интересни, по-изчанчени. Т.е. паралелно ще съществуват и двата вида източници на изкуство. Някой ще хареса повече ИИ картината, друг - човешка. Една рекламна агенция ще предпочете ИИ реклама, друга - човешката, защото да кажем има повече подтекст, хумор, препратки към нещо друго и пр. Може да ни подтикне ние да се развием повече, знае ли човек (или ИИ Wink )...

# 517
  • София
ИИ все още не е съвършен, ще мине време, докато това стане и не се знае точно колко ще е това време. Добър превод на художествено произведение не съм сигурна, че в момента може да сътвори. Ще го направи, но няма да е качествен. Там се иска много контекст и доза творчество
Качествен, колко да не е качествен?! При всеядна аудитория, при това нечетяща това изобщо не е проблем Simple Smile Нали гледам какво излиза. Те вече тия дето се наричат преводачи имат толкова беден речник, че се чудиш дали ИИ е превеждал.
Ако говорим специално за художниците, те имат голям проблем с ИИ. Дъщеря ми е художник. Говорихме си оня ден точно за това. Тя има огромен брой последователи и всички изображения, които пуска се ползват от ИИ, за да се "учи". Същото се случва и с останалите художници в мрежата. Тя твърди, че е избрала в инстаграм, че не може да се ползват изображенията от ИИ Smile Това си е детска работа да вярваш, че като си го заявил, значи не се ползва. И така се завърта един кръг. Ако искаш да те видят, трябва да публикуваш, но ако публикуваш учиш машината, която после те измества. И колкото, Мила да се надяваш, че ще има за всеки според интересите му, все повече ще настъпва ИИ точно предвид ниския критерий на публиката.

Последна редакция: ср, 30 апр 2025, 09:29 от Vache

# 518
  • Отвъд алеята зад шкафа
Тази "криза" вече е изживяна в миналото. Валтер Бенямин го е описал в "Художественото произведение в епохата на техническата възпроизводимост". Изводът обаче е, че колкото повече може да се възпроизведе абсолютно точно едно худ.произведение, толкова по-ценен става оригиналът. Сътвореното от човешкия гений не е застрашено, си мисля. Може някои професии да изчезнат, но ще се появят други. Срещу всяко откритие е имало брожение и страх, че човекът ще бъде изместен.

# 519
Срещу всяко откритие е имало брожение и страх, че човекът ще бъде изместен.

Само че никога откритията в миналото не са били по-умни от създателя си, нито са се усъвършенствали в такива кратки срокове. Само преди малко повече от 30ина години стартира масово интернет и компютрите като цяло...(знам, че принципно е 60те години, но тогава е било съвсем локално и основно в разработка)
В момента съм напълно сигурна, че обществото ни ще се срине като такова, ако изчезнат компютрите.

# 520
  • Отвъд алеята зад шкафа
Е, тези апокалиптични сценарии Холивуд си ги разработва. Така или иначе още първите компютри под формата на сметачни машини са смятали по-бързо от човека и какво? До ден днешен са просто инструменти. Като му дръпнеш щепсела и край.

# 521
Няма да спорим, особено в тази тема, но сметачната машина не може да се самообучи, нали? .....за разлика от ИИ. Вероятно може да разбие и кодовете за ядрените оръжия.

# 522
  • София
А виждали ли сте в някой по-стар филм колко хора са работили в една банка? Стотина в една голяма стая и всеки смята с лист и молив. Тези хора са били заменени от двама-трима с компютри.
А сега с ИИ дори тия двама-трима ще бъдат излишни.

На мен не ми харесва хората масово да остават без работа. Заприличва точно на холивудска боза. Много богати и много бедни и никой по средата. Може да се окаже, че децата, влезли в Бузема, ще са най пригодни за новото време.

# 523
ИИ все още не е съвършен, ще мине време, докато това стане и не се знае точно колко ще е това време. Добър превод на художествено произведение не съм сигурна, че в момента може да сътвори. Ще го направи, но няма да е качествен. Там се иска много контекст и доза творчество
Качествен, колко да не е качествен?! При всеядна аудитория, при това нечетяща това изобщо не е проблем Simple Smile Нали гледам какво излиза. Те вече тия дето се наричат преводачи имат толкова беден речник, че се чудиш дали ИИ е превеждал.
Значи проблемът е в естествената глупост, не в ИИ, т.е. ниските критерии ги има и без ИИ.
Иначе за визуалните изкуства съм съгласна, че са най-застрашени, синът ми също се занимава с рисуване, макар и да няма намерение да прави това своя професия. Точно това имах предвид, като писах, че човек ще трябва много да се конкурира, много да мисли как да се развива, как да надгражда, какво различно да влага, което ИИ към дадения момент все още не може, с какво може да върви крачка пред него. Затова казах, че може и ние да се развием много, бивайки подбутвани от това съревнование. А може и да съм твърде наивна Laughing

# 524
ИИ е по-умен от доста хора, да, и по-полезен. И това е добре, защото това ще накара естественият ум и интелект да се развива още повече, защото човекът иска конкуренция, за да израства.
Проблемът на човешката популация е, че вече няма естествен враг и е спряла своето развитие. Ами като няма естествен, ще си създаде изкуствен. Биология, бе хора, всичко е движение в природата, във Вселената всичко се движи, няма покой

Общи условия

Активация на акаунт