Как да подготвим леглото на бебето: полезни съвети за безопасен сън с Chicco

• 3 685
  • 140
  •   1
Отговори
В първите дни и седмици след раждането, мама и татко мечтаят бебето им винаги да бъде близо до тях. Особено нощем тази нужда става още по-силна – майката има потребност да усеща детето си до себе си, да го кърми, да се грижи за него и да го закриля. А и самото новородено се успокоява от близостта – усещайки присъствието на мама, то се чувства в безопасност, обичано и получава всичко, от което се нуждае, точно когато има нужда от него.

Съвместен сън: какви са ползите?
През първите месеци от живота на новороденото, съвместният сън може да бъде естествен и осъзнат избор за много семейства. Той носи редица ползи както за бебето, така и за родителите:

1. Улеснява кърменето
Нощната близост между майката и бебето създава удобство и спокойствие по време на кърмене. Майката може лесно да откликне на нуждите на новороденото, а физическият контакт допринася за по-силна емоционална връзка. Това е и един от начините да се подпомогне дългосрочното кърмене – толкова важно за развитието на бебето.

2. Подпомага съня на бебето
Близостта до мама и тате кара новороденото да се чувства защитено, спокойно и обичано. Това създава условия за по-дълбок, непрекъснат и възстановяващ сън.

3. Засилва емоционалната връзка
Физическият контакт и присъствието през нощта допринасят за изграждането на здрава и сигурна връзка между бебето и родителите. Това е основа за емоционалната стабилност и доверие на детето в по-нататъшното му развитие.

4. Улеснява нощните грижи
Когато бебето спи в същото помещение, родителите могат по-бързо и спокойно да реагират при събуждане, без да се налага да стават и да се местят в друга стая. Това пести време, усилия и стрес в най-нежните моменти на нощта.

5. Помага за регулиране на ритъма сън–бодърстване
Пребиваването в една и съща стая с родителите подпомага новороденото в адаптацията към естествения денонощен ритъм. По този начин циркадният му ритъм се синхронизира по-лесно с този на възрастните.

Важно е да разграничаваме съвместния сън от споделянето на едно и също легло, както подчертава нашият бранд амбасадор – акушер Ева Павлина. И двете практики са свързани със спането в близост до новороденото, но между тях има съществени разлики.

🔹 Съвместният сън означава, че бебето спи в същото помещение като родителите, но в отделно, специално предназначено легло.
🔹 Споделянето на легло от своя страна означава, че бебето спи в едно легло с родителите, често в непосредствен физически контакт с тях.

Изборът на нощно легло ви позволява да практикувате съвместен сън при пълна безопасност , наслаждавайки се на всички практически и емоционални предимства, свързани с близостта по време на сън. Нощните креватчета от линията Chicco Next2Me могат да бъдат разположени близо до леглото на родителите, като предоставят на малкото дете собствено пространство, посветено на почивка и подходящо за неговите специфични нужди , и в същото време му позволяват да почувства близостта на родителите си.

Детските кошари Next2Me са предназначени да държат детето ви до леглото от раждането до 6 месеца или дори след това, до 4 години, ако изберете кошарата Next2Me Forever. Линията включва и модела Next2Me Twins - решение, специално предназначено за родители на близнаци: той е оборудван с прозрачна разделителна преграда, която позволява на новородените да спят заедно в пълна безопасност, да се виждат и чуват едно друго, както и да са в близост до майката по време на почивка.

Включете се в дискусията!

Споделете с нас – избрахте ли (или бихте ли избрали) съвместен сън с вашето бебе през първите месеци? Какви бяха най-големите ползи или предизвикателства за вас? Очакваме вашите истории, мнения и съвети към бъдещи родители!

На 8 май един от вас ще спечели кошара Next 2Me Essentials.
Моля, запознайте се с Общите условия на играта.

💤Абонирайте се за темата, защото в следващите дни ще споделим още много полезна информация – как да подготвите леглото за бебето, дали е необходима възглавница и как да осигурите максимална безопасност по време на сън.

Последна редакция: ср, 30 апр 2025, 11:00 от Жaклин

# 1
С първото не, но с второто - да. Най-големият плюс е близостта до детето, минус няма, особено в първите месеци, когато се използва кошарката.

# 2
И двете си деца гледах по този начин - кошара, долепена до спалнята. Това за мен е най-добрият начин - детето си има собствено място за сън, а е достатъчно близо за кърмене нощем. Даже е имало моменти на кърмене в просъница и сутрин се чудех яло ли е през нощта това дете или не Simple Smile Големият ми син като огладнееше и идваше сам до мен още от 6-7м и след кърмене се завърташе обратно в кошарката. Ползвах този начин на сън за всяко дете, докато се събираше в кошарата. После в собствено легло.

# 3
Да, за дълго време. Не съжалявам. Детето ми беше близо до мен , това в този момент е важно.

Последна редакция: пн, 28 апр 2025, 11:53 от Пролетно цвете

# 4
Да, тъй като близостта на детето до родителите е от съществено значение, особено през първите месеци.

# 5
Да, бих избрал съвместен сън. Положетелното е близостта до бебето, удобството, спокойствието.

# 6
И за двете ми деца избрах съвместен сън .
Така и мама и бебето се чувстват много по-спокойни и сънят е по - пълноценен.
С кошара next to me ,беше много лесно и бързо вменяването на памперси през ноща и разбира се , кърменето .

# 7
Избрахме съвместен сън, защото бебето беше на една ръка достъпно за наблюдение и хранене.

# 8
Избрахме варианта за долепени легла с първото дете, бих го избрала и с второто. Много ми беше удобно, защото не се налага да ставам за да полюшвам кошарата. Бебето повръщаше обилно след всяко хранене и това, че бяхме един до друг имаше своите предимства.

# 9
Съвместният сън продължи 3 години с първото дете и вече почти 4 години с второто. И двете ми деца са дълго кърмени и това допринесе.

# 10
  • София
Здравейте! Аз го кърмих по поискване, което означава, че трябва постоянно да съм на разположение и през нощта. Беше на креватче, до спалнята ми. Доста спеше в началото, това е главно за самозащита, тъй като всичките му нови впечатления се обработват по време на сън. Повечето новородени са сънливи през първите една до две седмици и имат много силна нужда от почивка. Пренаталният модел на сън, т.е. кратки будни фази с два до четири часа сън, често се поддържа известно време. Индивидуалните нужди от сън варират при различните бебета. По правило новородените се нуждаят от 14 до 18 часа сън на ден в началото.

# 11
Да, бебето беше до мен в леглото в гнездо. Исках да е близо до мен, за да ми е по-лесно като го кърмя , а и за да съм по-спокойна. Сега с второто също бих избрала опцията да е до мен. Живот и здраве скоро !

# 12
  • София
В първите месеци винаги децата ни са спяли в нашата стая.

# 13
  • Пловдив
Да и с голямата ни дъщеря, и с близнаците след това. До момента до който им направихме техни стаи, към 5 годишната им възраст. Съвместният сън е улеснение и спокойствие. Не мога да си представя, бебетата/децата да са в различна от мен стая Simple Smile Някой близнашки майки разделят бебетата, като единият спи в едната стая с майката, другият в друга стая с бащата. Смятат, че така ще спят по-спокойно всички. Ние си ги свикнахме в спалнята и двамата, в отделни кошарки и не сме имали проблеми със събуждане и неспокоен сън. Съветвам бъдещите родители на същото! Голямата ми дъщеря е вече на 25г и с нетърпение очаквам момента, да гушкам отново малко бебенце, този път в друга роля Simple Smile

# 14
Първото дете спеше в нашата стая, но в неговата си кошара, с второто живот и здраве бих се спряла на Next2me, удобството за майката е несравнимо.

Общи условия

Активация на акаунт