Работа, CV-та, HR-и, съвети - 99

• 26 421
  • 733
  •   1
Отговори
# 330
  • Melmak
Докато работех в Атос бяхме с 30 мин обедна почивка. Отивахме в 9, приключвахме в 17:30. Беше ковидно и не ходехме почти в офиса, но като се уговаряхме да отидем, беше толкова хубаво да си 17:30 вече свободен, навън лято и е светло до 10 ч вечер. Представям си ако човек приключва в 17! И на мен ми се иска, а някои дни стоя до 19, заради късни срещи или доработвам Sad

# 331
8 работни часа, пък как са  разпределени да е по мое усмотрение.
Ние сме със задължителен час обедна. Имам как да го оползотворя вече, но често ми се иска да мога да мина с половин пакетче солети на бюрото и просто да си тръгна час по-рано.

Последна редакция: ср, 04 юни 2025, 11:48 от Нарцùса

# 332
Ще кандидатствам за работа в държавна администрация (въпреки че веднъж минах през такова интервю и от началото се знаело коя ще е избрана и от други места съм чувала, че за тези позиции конкурса се прави, защото "трябва", но нищо). Търся активно работа, така че правя всичко възможно да я намеря. Виждам, че се изискват документи като: медицинско, свидетелство за съдимост, медицинско удостоверение, че не съм психично болна, удостоверение, че съм "трудоспособна" (дори не знаех, че има такова). Целият този набор от документи струва общо 100 лева и това е само, за да си подадеш документите, което не гарантира нищо. За първи път ми се случва и ми се струва много странно, може би защото съм работила все в частни фирми, но не разбирам, аз ако за всяко интервю трябва да давам по 100 лева за документи, как ще стане? И в момента съм без работа. Не е ли нормално тези документи да се изискват, ако си одобрен за работа и предстои подписване на трудов договор? Споделете Ваш опит, изисквали ли са ви толкова много документация за подаване на документи и какъв е смисъла от всичко това?

# 333
Ще кандидатствам за работа в държавна администрация (въпреки че веднъж минах през такова интервю и от началото се знаело коя ще е избрана и от други места съм чувала, че за тези позиции конкурса се прави, защото "трябва", но нищо). Търся активно работа, така че правя всичко възможно да я намеря. Виждам, че се изискват документи като: медицинско, свидетелство за съдимост, медицинско удостоверение, че не съм психично болна, удостоверение, че съм "трудоспособна" (дори не знаех, че има такова). Целият този набор от документи струва общо 100 лева и това е само, за да си подадеш документите, което не гарантира нищо. За първи път ми се случва и ми се струва много странно, може би защото съм работила все в частни фирми, но не разбирам, аз ако за всяко интервю трябва да давам по 100 лева за документи, как ще стане? И в момента съм без работа. Не е ли нормално тези документи да се изискват, ако си одобрен за работа и предстои подписване на трудов договор? Споделете Ваш опит, изисквали ли са ви толкова много документация за подаване на документи и какъв е смисъла от всичко това?

По принцип да, не им дава право да изискват тези документи при кандидатстване. Има наредба за необходимите за назначаване и заемане на държавна служба, но не и за кандидатстване. Длъжни са да върнат документите, след като ги прегледат/направят копие, нямат право да ги задържат. Може да си ги използваш в рамките на валидността им (6 месеца обикновено) и пред други работодатели, макар че имам спомен, че свидетелството за съдимост беше "да послужи пред", аз съм минавала с едно и също свидетелство. Бях започнала работа, след 2 месеца се отвори по -добра възможност и използвах същото свидетелство.

# 334
  • София
На съдимостта може да се напише “Да послужи за работа”, без да се посочва конкретен работодател. Аз си бях извадила предварително, но не ми го поискаха при започване на работа. Само медицинско.

# 335
Да, но това не отменя останалите документи, както казах всичко е общо 100 лева, само за едно кандидатстване. И така се предоставя достъп до всичката налична информация за човек. В крайна сметка не кандидатствам за тайните служби ... Много странни изисквания.

# 336
  • София
Медицинско и съдимост трябват така или иначе и за други работодатели. Останалите документи колко да оскъпят повече?
В крайна сметка зависи колко много човек иска работата. По принцип не е обичайна практика, но ако много искаш подай. Нямаш особен избор, щом искат документите още на този етап.

# 337
Ако не си с уговорка, няма да те вземат.

# 338
  • Melmak
Ако ти върнат документите, ще можеш да ги ползваш за следваща работа в рамките на 6 м.

# 339
  • София
Как така?
Медицинското от ЛЛ е безплатно. Свидетелството за съдимост е 5лв. Валидността им е 6 месеца, т.е. покрива  търсенето на работа горе- долу (толкова може да отнеме 5-6 месеца)
Удостоверението за психическа годност също не е скъпо, когато не става дума за специфична категория труд. Шофьори, примерно.

# 340
  • Melmak
Кеч, верно ли безплатно? На мен 30 лв ми взима всеки път!

# 341
Медицинското от личен лекар не е безплатно - струва 30 лева. Удостоверението за психическа годност също струва 30 лева.
Ако не си с уговорка, няма да те вземат.

Предполагам, че имате предвид, че си има човек и тези конкурси са, за да си минат процедурата. На предишно интервю пак за работа в общинска, на интервюто едната интервюираща като излезе в коридора така се зарадва, че видя едното момиче, леко й смигна, на всички останали ни стана ясно. Правихме тест, след няколко дни бяхме на последно интервю и разбира се избраха въпросното момиче, а тя се направи на толкова изненадана, сякаш на никой не му стана ясно от самото начало. Поне малко можеха да се прикриват. Явно навсякъде на държавни позиции е така. Сигурно е така, но все пак нямам избор в момента, трябва спешно да започна работа. Опитвам, ако не стане - напред и това е докато стане.

Последна редакция: ср, 04 юни 2025, 14:16 от rubyo

# 342
Опитай, нищо не губиш. При нашата ЛЛ мед. за работа е 35 лева.

# 343
  • София
Ами, не съм вадила скоро, но не ми взе пари. Тя реално събира само потребителска такса. Безплатно ми го написа.

Ама не "завиждайте", не дава направления, няма спешен кабинет (задължително да има алтернатива) и не преглеждаше по време на Ковид. Grinning

# 344
  • Melmak
Ами, не съм вадила скоро, но не ми взе пари. Тя реално събира само потребителска такса. Безплатно ми го написа.

Ама не "завиждайте", не дава направления, няма спешен кабинет (задължително да има алтернатива) и не преглеждаше по време на Ковид. Grinning

Хаха, не завиждам, но то и моята е така. Направление ще даде ако се влачиш по корем. Може твоята да е направила жест към теб. Четох, че в общите условия на ДЗ пишеше безплатно медицинско, но дали не беше за мпс. Не съм се възползвала.

Общи условия

Активация на акаунт