Работа, CV-та, HR-и, съвети - 99

• 26 207
  • 733
  •   1
Отговори
# 645
Не може ли да те преместят в друг екип?
Чудесен начин за манипулация, да не го приемаш лично... Ти си прецени позицията, ако ти пука, си подвий опашката, ако не, им кажи, че няма да го приемаш лично срещу X сума допълнително.

# 646
А каква е причината да напускаш - кифлите или нещо друго? Имай предвид, че каквито и да са тези причини, те няма да изчезнат ако останеш.

# 647
Кифлите, едната е м-р на друг отдел. Изживява се като директор на филиала тук, но реално на мен не ми е шеф. При всеки удобен за нея повод ме топи.
Знам, че лицемерието, клюките и подмазвачеството ще останат, също че аз няма как да се сгъна и да стана като тях. Вече като че ли съм по-устойчива на манипулациите, обичам си работата, условията са доста добри, ХО и бенефити, моят м-р ме цени. Това с "подвиването на опашката" е добра идея. Ще правя каквото трябва, пък те нека да си съскат.
Имам едно странно кофти чувство, че Избраният кандидат за моето място се отказа. Това от една страна - изглежда аз върша твърде много работа за тази заплата.
От друга страна ме изненада избора на този човек. За тези три месеца имаше >120 кандидати.... Няма съвсем релевантен опит за подобна длъжност, доста сменени позиции за последните десет години, разочароващ Ексел и САП, високи претенции, автобиографията в Word формат. Което ме навежда на мисълта, че е избран най-евтиният кандидат. Т.е позицията ми не им е важна? Или се цепи стотинката за да има повече за другите. Фирмата не е някоя мизерна, не би трябвало да е проблем да се избере добър специалист. Плюс нали уж имало стагнация и пазарът на труда бил се свил.
Бях се настроила за дълга ваканция и после кандидатстване, и сега ми е странно.

# 648
Ако не беше важна, нямаше да търсят човек.
За заплащането - аз започнах да се оглеждам сериозно миналата пролет, смених окончателно есента, хората около мен също се оглеждат и съм изумена какво се предлага от фирми, които уж са име в бранша си, че и извън него. Заплатите са ниски; социалният пакет някакъв минимален, частично платен от служителя и нерядко е достъпен чак след изпитателния; офисите проскубани, периферията с кабел.... Кой ползва мишка с кабел през 2024?! И служебната техника изобщо е стара, телефоните са с вид на Нокиа с фенерче, лаптопите някакви бавни тухли, ако изобщо са лаптопи. ХО е екзотика. И накрая - нема ора. Ми за 1500 лв в ИЗ Илиянци и всички гореизброени екстри нема да има ора.

# 649
И моите наблюдения са такива. Големи фирми, които преди са имали годишна индексация, бонуси и т.н. в момента са ги спрели. Дълго чакане за получаване на оборудване. Проблемите са доста. Дори и социалните пакети имам чувството, че са доста слаби в момента.

# 650
  • 🌊
Кой ползва мишка с кабел през 2024?!
Аз и не я заменям за нищо на света. Не мисля за батерии, като падне в тегля през кабела, густо ми е. Но пък имаме безжични слушалки за 400 лева (които пак държа на кабел).

Замислям се, че реално за бенефити сме добре на фона на това, което чета, просто аз освен здравното нищо друго не ползвам.  Мултиспорт ми е изцяло покрит от компанията и седи да прашасва. Ваучерите са адекватни, не съм плащала банковв такса за каквото и да е от 5 години, сега покрай бременността директно казаха ако искам да мина изцяло на ХО вместо 3 дни седмично.

Преди много се надявах да имаме флекси бенефити, те и повечето хора се навиха заради Нетфликс, но в последствие, компанията от която научих за тях я орязаха жестоко и вече не работят с тях. Но при положение, че можеш да имаш безплатен стрийминг не ми се занимава. Та действително и ИТ компаниите режат.

# 651
Защо изобщо ваучерите се смятат за бенефит? Това някакво невежество ли е? От тях печели само фирмата. Разбира се извън случаите когато са допълнителни към заплатата, а не я заменят частично, но такъв случай не вярвам да има. Вмъквам и уговорката, че фирмата е приела подход да ги плаща независимо от изработените дни, тогава за постоянно отсъстващите може да е изгодно.
Като чуя някой да ми каже “предложиха ми на интервю заплата-+ваучери” и се кефи моля ти се!!

Последна редакция: нд, 29 юни 2025, 11:25 от CloudyLady

# 652
  • 🌊
Защото между това да работя във фирма, където получавам 45 лева и такава, в която получавам 200 лева... Ами предпочитам второто🙆🏻‍♀️

# 653
Защото между това да работя във фирма, където получавам 45 лева и такава, в която получавам 200 лева... Ами предпочитам второто🙆🏻♀

Говорим за случаите на предложения заплата 1000 лв или 800+200 лв. Повечето си викат “е, то едно и също”.

# 654
  • София
Защото ваучерите са допълнение към заплатата. Договарям си чистата сума на заплатата, която искам да получавам по сметката си, като ваучерите са в добавка към нея. И да, има разлика дали фирмата дава 50 лв. или 200 лв. за ваучери. Не е вярно, че от ваучерите печели само фирмата. Ако тези 200 лв. ми ги сложат към заплатата, ще плащам данъци и осигуровки и за тях, като чисти от тях ще получа много по-малка сума от 200 лв. Когато са под формата на ваучери си получавам и съответно ползвам цялата сума.

# 655
Давам сравнение между двама души, които получават еднаква чиста заплата в края на месеца. Както казах 1 човек 1000 лв, 2 човек 800+200. За болнични, пенсия, обезщетения, кой мислите, че печели.

# 656
Аз разбирам идеята, но това са по-скоро фирмите, които решиха да смъкнат заплатите, когато влязоха ваучерите или след това. То при тия фирми обикновено това е най-малкият проблем, обикновено са същите, които осигуряват и на минимална заплата, а останалото в плик.

# 657
Тия дето се осигуряват на минимума и максимума, не ги бъркат ваучерите.

# 658
  • София
Между минимума и максимума има един океан разстояние, където ваучерите си имат значение. Случаят, който коментирахме, не беше зададен първоначално така, после направи уточненията, които промениха картинката значително.

# 659
Допълнението, което направих не ме касае, но се сетих че е основно за казуса. Вероятно съм добавила и невежеството, след първия коментар.

Общи условия

Активация на акаунт