Работа, CV-та, HR-и, съвети - 99

• 26 208
  • 733
  •   1
Отговори
# 630
Това е по американски стандарт. И аз имам такива, казваме им тайм карти. Всеки Петък се пише такава за седмицата. Пишем кодовете на различните проекти и съответните таскове по проекта. Не си смятам всеки ден по час какво правя, обикновено нещата се свеждат до 5-6 кода, които са най-често използвани. Доколкото знам при нас, а и на други места, спонсорите (възложителите ) по проектите договарят бюджетите по часове. Тоест един служител няма как да напише, че тая седмица 20 часа е правил еди кво си. Той може, но мениджмънта връща и казва, за тази дейност се полагат примерно 4 часа седмично според заетостта ти по проекта и оттам следва едно натъкмяване и каши.

Да, точно така е при нас и е американска фирмата.

Само, че тук сме Европа, България. Никога не съм работил в американски фирми и не съм чувал добри неща за тях. В Европа начина на работа не е такъв, да не говорим за скандинавските или южните страни. Никак не харесвам всички кол центрове и съпорт американски компании у нас... мислят, че сме  Филипините.
Да не говорим за тъпи имена като one to one meeting, stand up meeting и всякакви такива булшитинг имена, внесени от там...

# 631
  • Melmak
Ох, защо не пробваш в друга сфера?

# 632

Защо? Аз харесвам моята сфера и обожавам това което правя... добър съм в него и за това не правя компромиси.

# 633
Работи в държавната администрация. Ще имаш и 30 дни отпуск като държавен служител.

Във фирмата, в която работя трябва да отбелязваш времето по задача.
Бях доста изненадана, когато разбрах за тази политика. Но се свиква, особено, когато осъзнаваш, че никой не може да ти каже колко време е необходимо за конкретен казус. Просто защото казусите са супер различни. И работата не е механична.

В предишна компания не се държеше на това, но се налагаше редовно оставане след работа.

Последна редакция: сб, 28 юни 2025, 09:22 от Tina*

# 634
При мен няма никакво следене, при американците във фирмата също няма. В общи линии, то се вижда колко и как работиш, ако видят, че нещата не вървят - слагат те на PIP и това е.

# 635
Здравейте. Как мога да кача мотивационно писмо, при кандидатстване през Джобс? Първо трябва да го кача в профила и после да кандидатствам ли? Знам, че е глупав въпроса, но последната година докато търсих работа, никъде не искаха мотивационни или съм кандидатствала през сайтовете на фирмите.                               За да изпреваря въпросите, в момента не съм в активно търсене на работа, но просто излезе в моя град едно място към голяма фирма, с клон в града, каквото излиза веднъж на десет години може би.

# 636

Защо? Аз харесвам моята сфера и обожавам това което правя... добър съм в него и за това не правя компромиси.

Звучиш отегчен и раздразнен, а не като човек, който харесва сферата и работата си.

# 637
Здравейте. Как мога да кача мотивационно писмо, при кандидатстване през Джобс? Първо трябва да го кача в профила и после да кандидатствам ли? Знам, че е глупав въпроса, но последната година докато търсих работа, никъде не искаха мотивационни или съм кандидатствала през сайтовете на фирмите.                               За да изпреваря въпросите, в момента не съм в активно търсене на работа, но просто излезе в моя град едно място към голяма фирма, с клон в града, каквото излиза веднъж на десет години може би.
Има секция Моите файлове, там може да се качват външни неща. Аз лично т.нар.мотивационното писмо го пиша в полето за придружаващ текст при кандидатстване и си е точно придружаващ текст - с едно изречение опит и образование, надявам се на ОВ, всичко добро. Не пиша хвалебствени мотивационни писма.

# 638

Звучиш отегчен и раздразнен, а не като човек, който харесва сферата и работата си.
От опита с конкретни фирми - да, абсолютно!! НО сферата си обожавам, това са две тотално различни неща. Работя и на фрийленс. Българската работна среда е повече от токсична и това не е трудно да се види. Не отегчен и раздразнен, а направо ми се повръща.. Simple Smile

# 639
Звучиш ми като младеж без трудови навици. С работодателя имаш трудови отношения и КТ. Докато се спазва и се правят взаимни компромиси, нещата са ок. При грубо нарушение на една от страните, просто се разделяте. Няма нужда да се демонизират всички фирми.

# 640
Звучиш ми като младеж без трудови навици. С работодателя имаш трудови отношения и КТ. Докато се спазва и се правят взаимни компромиси, нещата са ок. При грубо нарушение на една от страните, просто се разделяте. Няма нужда да се демонизират всички фирми.

"Всички фирми" не е мой израз. Мое право е обаче да търся това което ми пасва. След като получавам предложения все още и никога не падат по 3000 нето, явно все още не съм толква неатрактивен за пазара на труда. Laughing Като гледам хората около мен които работят по 5-10 години в една компания....ами нито забогатяха, нито ги повишиха съществено. Не съм изгубил особено. Ще сменям работите винаги когато не се чувствам добре. Винаги имам опцията за фрийленс. Мисля положително, знам какво мога и не се притеснавам да рискувам.  Коствало ми е страшно много да уча, да плащам такси, да намеря работа по моята специалност и не правя повече компромиси.

# 641
Прави го, но не се оплаквай, когато вижданията ти не съвпадат с действителността. Щом професията ти е търсена, но ти самият не можеш да се задържиш на едно работно място, значи търси проблема в себе си. Човек трябва да има и малко самокритичност, но това идва с житейския опит.

# 642
Прави го, но не се оплаквай, когато вижданията ти не съвпадат с действителността. Щом професията ти е търсена, но ти самият не можеш да се задържиш на едно работно място, значи търси проблема в себе си. Човек трябва да има и малко самокритичност, но това идва с житейския опит.
Разбира се,че е така, вече няколко пъти споменах, че работя върху себе си и всеки път нещата са доста по-добре. Изключително критичен съм към себе си. Отдавна е отминало времето в което някой работи 10 + години на едно работно място, с наведена глава и чака тихо повишение или мрази работата си. Имаме безброй възможности. Гордея се, че отстоях характера и уменията си и не се пречупих, въпреки трудностите.

# 643
Ти може да се гордееш, но от писанията ти тук звучиш като недоволен и мрънкащ. На мен лично ми е все тая....ако искаш го имай предвид.

# 644
Предполагам си го спомняте от преди една две години - Somebody11 или 12 или нещо такова. Тогава той пак беше недоволен от поредната фирма и от токсичния Бг бизнес.
На мен ми изтича предизвестието, а ме молят да остана. Фирмата е ок, работата е доста и отговорна, но си я обичам, чудя се... Има една -две кифли, които ме дразнят, другите колеги са ок.
Какво означава това което ми казват, че приемам нещата твърде лично? Как да не ги приемам лично? Не може да не ми пука.

Последна редакция: нд, 29 юни 2025, 09:08 от FB680797BGM

Общи условия

Активация на акаунт