Аз тук абсурди не виждам.
По трудов договор, масовото в България е пълен работен ден, тоест 8 часа в работните дни.
Масово, когато се изчисляват задачите, се ползва т.нар. среднодневна натовареност, която отчита, че на практика е невъзможно човек да е 8 часа напоълно концентриран и продуктивен. Най-малкото - ходиш до тоалетна, да си направиш кафе/чай, да си сипеш вода, да идеш от бюро А до бюро Б и т.н.
Когато се работи по проект, клиентите най-често искат да плащат продуктивните часове. Например, ако този ден, ти си бил 6 часа на обучение, за клиента тези часове са непродуктивни, тоест твоята компания няма правото да иска заплащане за тях, защото ти не си работил по проекта. Същото се отнася и за дните, в които си в отпуск.
Някои клиенти искат да заплащат на таскове, тоест трява да се знае с точност колко продуктивно време би отнел съответния таск и т.н. Когато аз си правя собствената оценка на времето и я подавам към мениджъра си, вътре фигурира време за срещи, време за фактическо изпълненние, командировки (включително непродуктивното време в полети и пътуване, не винаги има възможност да се работи, особено ако полета е турболентен, например) и т.н.
След среща - ама разбира се, че трябва да се пускат взетите решения! Хората забравят и всичко трябва да го има чверно на бяло. А това, че на теб някой вътрешнофирмен процес не ти харесва... разбирам, ама ако дефиницията е какво как трябва да изглежда, никой мениджър няма да си рискува одита после, щото ти имаш друга визия.
Между другото, това, описаното от теб е бюрокрация, но не е микромениджмънт.
Микромениджмънтът е друго нещо: давам ти задачата, казвам ти как искам да я направиш, следя те на всяка крачка, сърдя се, че не си ми прочел мислите, корегирам те и изисквам незабавно действие, искам писмено стъпка по стъпка да ми се отчиташ по мейл, ама аз не ти връщам ОВ, щото съм заета и т.н. Знаеш ли кога се практикува... когато търси работодателя за какво да се хване и да се раздели с човек. Микромениджмънтът мен лично ме побърква в изключително редките случаи когато ми се е налагал.. мразя да ме превръщат в пъдар.