Работа, CV-та, HR-и, съвети - 99

• 26 306
  • 733
  •   1
Отговори
# 480
Хмм, дали не е възможно да е била стара практика? Някъде няма ли го описано в допълнителните придобивки?

# 481
Някой знае ли как стои въпросът с отпуските и по-точно привилегировани служители по една или друга причина, напр. по-дълъг стаж във фирмата имат ли законово право да ползват повече отпуск от останалите, като не говорим за няколко дни, а двойно повече?
Скрит текст:
Примерно годишен отпуск 40 работни дни. Попадна ми подобна информация, но ми е чудно само за една конкретна година ли е било или по принцип служителят всяка година има право на толкова.
Чак законово не, по закон това което се полага за стаж е малък процент върху заплатата.
А в някоя фирма ако имат политика да дават и бонус отпуска - ами браво на тях но това си е конкретно за тях а не по закон. В КТ има минимума и толкова.
И аз си мисля по-скоро за натрупана стара отпуска че ще да е ставало дума.
И да дават някъде по някой ден отгоре, нещо не си представям да е двойно.

# 482
Аз съм имала допълнителни дни отпуска за продължителен трудов стаж в конкретна фирма и са били по Колективен трудов договор, сключен между съответната фирма и синдикатите, не по КТД. Това в две различни фирми. Тези допълнителни дни за стаж, нямат връзка с добавката за стаж. В настоящата ми фирма ми признават целия трудов стаж и дори ми го плашат на малко по-висок процент от минималния, но няма допълнителна отпуска за стаж за никой. Също има КТ, но в него точно такива дни, не са заложени. Все пак мнението ми е, че е по-добре да работиш във фирма, в която има сключен колективен трудов договор, в сравнение с такава без. И да няма допълнителна отпуска, има други придобивки.

Последна редакция: ср, 18 юни 2025, 14:37 от lyatno vreme

# 483
Някой знае ли как стои въпросът с отпуските и по-точно привилегировани служители по една или друга причина, напр. по-дълъг стаж във фирмата имат ли законово право да ползват повече отпуск от останалите, като не говорим за няколко дни, а двойно повече?
Скрит текст:
Примерно годишен отпуск 40 работни дни. Попадна ми подобна информация, но ми е чудно само за една конкретна година ли е било или по принцип служителят всяка година има право на толкова.
Чак законово не, по закон това което се полага за стаж е малък процент върху заплатата.
А в някоя фирма ако имат политика да дават и бонус отпуска - ами браво на тях но това си е конкретно за тях а не по закон. В КТ има минимума и толкова.
И аз си мисля по-скоро за натрупана стара отпуска че ще да е ставало дума.
И да дават някъде по някой ден отгоре, нещо не си представям да е двойно.
Не е натрупана стара.
Скрит текст:
Намерих документ, в който пише, че заради дългогодишен трудов стаж награждават въпросния служител с 40 дни платен отпуск. Затова се чудех, дали е било само в годината с кръглия стаж и после просто да си е ползвал натрупания, или важи за всяка година.

# 484
Звучи като еднократно да е, но все пак ти си чела какво пише там а не ние...
Това си е между служителя и фирмата, не е някаква обичайна практика или по кодекс че някой да отговори така общо както беше първоначалното питане.

# 485
Скрит текст:

КТ дава минимума (20 работни дни). От там нататък таван няма. Ако някой е много ценен или има какво да предложи в замяна на много отпуска ще му я дадат. Но това не значи, че и на друг така.

Последна редакция: ср, 18 юни 2025, 11:48 от Черна станция

# 486
Напълно законно е да дадат на всеки колкото искат, стига да не е под 20 дена. Горна граница няма. При нас има отдели с по 20 дни отпуск, други с по 25, с 30 и с 35.

# 487
За DM, поне за Варна, даваха около 1500 преди 1-2 години, сега не знам как, но това са ми казвали познати.

За Коста съм ходила преди доста години на интервю, тамън завършила училище, за заплата не знам, но помня, че изкарваш курс за бариста и ако не работиш Х месеци - има неустойки, които трябва да платиш. Нямам идея дали още е така.

# 488
Благодаря за отговора! А дали някой знае къде ще ме вземат на работа за 3 месеца в София?

# 489
  • София
Тъкмо след дискусията онзи ден нашият мил шеф цъфна с номинация за позитивно звено в екипа на колегата, от която се оплаках - че прави расистки коментари като "печки" и за хората без деца, че нямали нужда от заплата.

# 490
  • София
Хечи, и според мен, трябва да говориш 1:1 с мениджъра, както и си направила. Някои хора не се усещат, че ръсят глупости, но и според мен не трябва да слизаш на тяхното ниво. Аз дори първо бих говорила с човека, който не е обидил и тогава с мениджъра, но сигурно зависи и от това, което са ми казали. Ако се отвори тикет или се репортне на ХР под някаква форма, може да има сериозни последстия за служителя и аз поне не бих прибегнала дотам преди да изговоря нещата лице в лице с човека. Ние имаме колежка от Великобритания, която много обича да натъртва в картичките за рожден ден, които подписваме, възрастта на хората - самата аз го смятах за доста дебелашко и неуместно, но миналата година прекарах няколко дни с въпросната колежка и в неформален разговор извън офиса я попитах защо го прави, защото поне от някои колежки не се приемаше добре това (не са си го слагали много на сърце, но не са били и стандартните пожелания за рожден ден). Тя съвсем спокойно обясни, че не го прави с лошо, не е знаела, че колегите могат да се засегнат и дори сподели своето виждане, че годините в крайна сметка, са привилегия, защото невсеки ги доживява. От тогава спря да пише шегички за годините и всички са щастливи и доволни. Аз имах колега, който на всяка среща, на която бяхме двамата сами пускаше някакви плоски шеги с лек сексуален намек - като например "Много ти е хубава роклята, но нали знаеш, че роклите са, за да се свалят от някой мъж", "Хайде, приятен уикенд и ако не забиеш някого довечера, се обади" и други подобни тъпотии. Казах му, че не ми е приятно и въпреки, че според него, това са шегички между колеги, които уж си били близки, бързо престана.

# 491
Аз имах колега, който на всяка среща, на която бяхме двамата сами пускаше някакви плоски шеги с лек сексуален намек - като например "Много ти е хубава роклята, но нали знаеш, че роклите са, за да се свалят от някой мъж", "Хайде, приятен уикенд и ако не забиеш някого довечера, се обади" и други подобни тъпотии. Казах му, че не ми е приятно и въпреки, че според него, това са шегички между колеги, които уж си били близки, бързо престана.

Не е пускал плоски шеги, а те е свалял Grinning Макар и доста първобитно.

# 492
Тъкмо щях да напиша, че това не са шеги, а опипване на почвата.

# 493
  • София
Не, не мисля - с човекът не живеем в един град и въпросните подмятания са само онлайн. И ги прави на всички колежки, от 25 до 55-годишни. Пък е хубав мъж, не му липсва женско внимание, че да се занимава с тиймс свалки. На живо се държи много прилично и то още от преди разговора да спре с тъпотиите.

Последна редакция: пт, 20 юни 2025, 15:23 от Раче Oсмокраче

# 494
  • София
Коцкар демек.

За колежката от Великобритания - те са толкова обрани, хитри и индиректни, че съм с две мнения по въпроса колко е неволно, случайно и не се усетила. Важно е, че е спряла.

Общи условия

Активация на акаунт