Работа, CV-та, HR-и, съвети - 99

• 26 295
  • 733
  •   1
Отговори
# 495
Коцкар демек.

За колежката от Великобритания - те са толкова обрани, хитри и индиректни, че съм с две мнения по въпроса колко е неволно, случайно и не се усетила. Важно е, че е спряла.

Не вярвам и аз. Това са колеги, т.е. хора в предпенсионна възраст като цяло. Колкото и да вдигат пенсионната възраст, да момента статистиката предполага повечето хора да имат привилегията да я доживеят.

# 496
Аз още мигам на твърдението, че хората без деца, нямали нужда от заплата.
 Те да не фотосинтезират и да съм пропуснала...

# 497
Не само от заплата. И от отпуска нямат нужда, и от почивни дни също, ама ха, как ще си позволяват такива луксове, те са длъжни да се оженят за фирмата. С години така ни прецакваха колежките в първата ми работа с една моя приятелка, все ние да оставане овъртайм, неплатен разбира се, че другите имали важни семейни ангажименти. И в понеделник мрънкат, че сме свършили качествено общата работа в неделя. Те ако са работили, всичко щяло да е топ, но нали имали много работа в къщи, за разлика от нас мързеланите. После, като имах дете, никога не съм си позволява да се държа така с колегите. Десет години не бях вземала нито ден болничен за детето.  Но бях и на нормална работа вече, на която почти нямаше овъртайм и когато се случваше се плащаше, и с нормални колеги, с които се замествахме с удоволствие, когато на някой му се наложи да излезе неочаквана отпуска или да си смени графика.

# 498
  • София
Ами, местата се стесняват, както навсякъде и ако може да намекнем, че тези с децата и ипотеките имат нужда от работа, пък другите  не - супер. В случая е това. Как да е.
За мен по- притеснителното е реакцията - номинирането за положително звено, за да ми затвори устата.
Както уточнихме, това е важното - мениджмънтът дали го толерира. В случая на Хечи - хубаво, че не.

# 499
Абсолютно си е както намерят - за всякакъв вид простотия, а не само за случаи като нейния дето обсъждахме. Щом могат и им се разминава, няма какво да ги вкара в пътя.
Имам предвид който си е склонен към такова поведение, то който не е - няма и нужда друг да му слага юздите. Да не го прочете сега някой като твърдение че прилична работна обстановка се постига само ако някой стои надвесен с камшика.
Най-добре е да няма нужда от намеси, но на практика все ще има.

# 500
Адмирации към всички, които прочетоха този пост. И отговориха.
Имам друг въпрос - Имате ли проблем да ви менажира по-млад от вас? И имате ли проблем да ви менажира по-некомпетентен (относително) от вас?

Последна редакция: сб, 21 юни 2025, 03:50 от Bitter_Sweet

# 501
Нямам проблем, все пак няма как да си стоя вечно млада и некомпетентна Wink Рано или късно идва този момент, освен ако не катериш йерархията постоянно. Проблемите в такава ситуация са и за двете страни, и идват от характера и на двамата замесени - дали ще е неувереност, лоша комуникация, недоверие, несъобразителност. Няма по-лошо от това да работиш с някого, който мисли че ти искаш неговата работа.

# 502
Имам друг въпрос - Имате ли проблем да ви менажира по-млад от вас? И имате ли проблем да ви менажира по-некомпетентен (относително) от вас?

Нямам проблем да е по-млад, нямам проблем и да е по-некомпетентен, стига да се вслушва в съветите на хората с повече опит, а не просто да натиска на неговото, защото на него така му изглеждало/звучало най-добре.

# 503
  • София
Според мен много зависи от мениджъра, компетенциите му и ангажираността му, така да се каже. Аз бях около 6 месеца в описаната ситуация- малко по-млад и значително по-некомпетентен от мен мениджър, но поне уважаваше колегите с опит и не се месеше особено в работата. Плюс, че беше разбран за отпуски, болнични и административни неща. За мен, като човек с опит, нямаше проблем, защото нямах много вземане-даване с него, беше си ме оставил да се оправям както намеря за добре, но за по-неопитните колеги не беше от особена помощ.
Отделно, от моят опит, най-добрите мениджъри, които съм имала, невинаги са били най-добрите служители на съответната позиция, на чиито екип бяха мендижъри (например, колежка, която в никакъв случай не блестеше като най-добрия ПМ, стана измлючително добър мениджър в ПМ), но имаха качества да ръководят хора, да ги мотивират и да помагат (или да намерят кой да помогне) при нужда.

# 504
Само да поясня, че въпросите са отделни сами по себе си, т.е . относително некомпетентният мениджър не е задължително по-младият. Smile
Питам и общо, и конкретно свързано с актуална за мен ситуация.
Случвало ми се е няколко пъти да имам значително по-млади мениджъри и те откровено са ми споделяли, че се притесняват да ръководят по-възрастни (хм, не можах да се сетя за по-подходяща дума) подчинени от тях. Аз лично изобщо нямам проблем с това. Двупосочно.
Но по другия въпрос, определено ми е проблем да се съобразявам с инструкциите на по-некомпетентни хора, които заемат дадена позиция единствено поради факта, че са вече от n- години във фирмата и някакси е трябвало да ги промоутнат най-накрая.

# 505
Отскоро съм в екип с дооста по-млад от мен ръководител (и като години и като общ стаж). Но е с релевантно образование в сферата и продължава да се квалифицира (аз съм със само частични познания в сферата, имам и да уча), компетентност, амбициозност (в положителен аспект, защото ги има и онези амбизии тип "ще мина през всеки, за да изпъкна аз" - тук не говоря за това). Отделно има нормално отношение, постепенно обучение и "минимум стрес политика" образно казано.
Та зависи от цялостната картинка. В началото имах леки резерви как ще са нещата като цяло, но в момента съм доста по-добре настроена.

# 506

Аз нямам. Те имат Simple Smile
Иначе мога да се адаптирам да съм в подчинена позиция, разбирам без думи какво има, защо така и защо онака, но и са ми прозрачни, когато опитват да ме менажират с разни трикове.

# 507
Здравейте на всички. Искам да сменя драстично работното си място, както и сферата евентуално. Всякакви съвети, критики и помощ биха ми били полезни.
Имам завършено висше образование инженер по Електроника, предстои да защитя и магистър по Телекомуникации (дипломната работа ми остава). Имам дете, което от септември ще бъде 1 група в детска градина. Нивото на Английски бих казала че ми е Б1, писмено и говоримо. В момента работя на длъжност техник, но реално съм технически сътрудник, офис организитор и частично инженер, изготвям заявки за нуждите на звеното, правя месечни и годишни отчети, както и съм изпълнпвала и длъжността на МОЛ, също съм и отговорник по ТБ, на тази позиция съм от 13г. нито е държавна работа нито е частна. Нямам възможност за хибридна работа, а предпочитам такава.
Та миналата седмица беше първото ми интервю в Контракс, надявам се да съм се справила добре. Имате ли мнение за тях?
Имам работа в момента, но наистина искам да я сменя възможно най - бързо, нямам нерви за интриги и злобни заядливи хора. До сега преглъщах ниското заплащане и липсата на каквито и да е допълнителни стимули, заради колегите и средата, сега обаче нещата се промениха.

# 508
Честно казано, където има хора - има и интриги, поне аз не съм виждала някъде хич да няма...
Останалото което изброяваш си е повече от достатъчно да искаш да се махнеш, разбира се.

# 509
Честно казано, където има хора - има и интриги, поне аз не съм виждала някъде хич да няма...
Останалото което изброяваш си е повече от достатъчно да искаш да се махнеш, разбира се.
Да интригите ги има навсякъде, просто вече стана нетърпимо, мачкане с думи и поведение, дебнене, закана да не се ползва отпуска лятото, защото няма как да се остави канцеларията без човек (аз работя с преподаватели и студенти, които целия август месец са ваканция), да ми проверяват болничния за гледане на дете.

Общи условия

Активация на акаунт