Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №33

• 44 688
  • 742
  •   1
Отговори
# 645
Alice_blue, полезно е, че сподели, че Надежда имат такъв пакет. препоръчаха ти ХЗТ на хапчета или естроген лепенки? Не виждам хормони в пакета им, изследваха ли ти хормони?

Нямат кръвни изследвания в пакета. Аз сама си пуснах преди това по моя преценка. Иначе ХЗТ ми дадоха на хапчета за жени в цикъл. Лекарката каза, че в Бг няма пластири.

# 646
  • Варна
Олио от каквито и да е семена не бих приемала, не заради естрогени. А заради оксидиралата омега 6 в тях, която става супер възпалителна в тоя вид.
В този ред на мисли имам въпрос,
ако някой има мнение по въпроса......
Гледам  се препоръчва някаква схема със семена ленено, сусамово, тиквено и тук вече много се изненадах слънчогледово.....
Дали в тази или в другата тема не помня....
Семейната се редуват,
за дни ли за седмици ли как беше и се очаква еди си какво подобрение....
Това съм го чувала и от специалисти по хранене, дори и от лекари...
Последно гледах в подкаст на БНТ,
май се казваше Яна Данаилова
и тя препоръча схемата иииии слънчоглед....?!
Да изяде човек някакъв слънчоглед вложен някъде без да е разбрал както и да е,...... .
Ама съвсем целенасочено да го яде....!?!
Даже и в това не е големия проблем за мен, а че се препоръчва от специалисти по хранене и лекари, хора с кетапи....
Пък може аз нещо да не съм ги разбрала нещата....
Поне аз относно омега 6,
разлика не правя семена ли са или олио....
Слънчогледа е на едно от първите места по много, много, много... лошо съотношение  омега 6 и омега 3...
И се изненадах защо се препоръчва целенасочената му употреба.......
Ама не твърдя че знам всичко, та ако някой желае да коментира..........

Последна редакция: чт, 31 юли 2025, 12:07 от VassiLea

# 647
Всеки е свободен да следва каквито препоръки иска.Аз лично следвам други.

# 648
  • Варна

?!?!?!?!?!
Не виждам никаква връзка с моя пост, или може да не съм разбрала,
коментара да е по повод друг пост....

# 649
Ама чакай сега, нали гпворим именно за семена и масла от семена.Слънчогледовото олио не е равно на слънчогледово семе.

# 650
Пишеш за някакви препоръки и искаш коментар измежду много препинателни знаци без конкретен въпрос.Споделих мнение за препоръките.

# 651
  • Враца
Дами, знам, че някои от вас са много на ти с материята хормони на щитовидната жлеза.
Моля за съвет:
На дъщеря ми на почти 20 години и пуснаха FT4 и TSH.

Резултатите ме тревожат, на лекар може да отидем след около 15 дни:
FT 4 ( свободен Т4 )      16.60   pmol/l   12.50 - 21.00
TSH ( Тиреотропен Хормон )   ↑   4.92   mIU/l   0.500 - 4.300

Благодаря предварително, ако някой се отзове, може и на лично, за да не разводнявам темата, за което се извинявам. Хиляди благодарности Heart

# 652
А други проблеми има ли- наднормено тегло, косопад, поликистоза, стрес?
Моят син, на 21г беше с ТСХ 5.79 и е на хормон.Има акне и оредяване на косата.Имаше занижени вит Д и желязо.
Според мен вероятно и дъщеря Ви ще е на хормон.Лекарят каза, че не е задължително да е доживот.
У дома и малкитя мо син, от 13 годишен, е също на хормон.

# 653
wa_wa, ще е хубаво да изследвате и другият щитовиден Фт3, както и антителата за Хашимото ТАТ и МАТ (за да изключите автоимунно заболяване), но тези не се покриват от касата и трябва да си ги платите.

# 654
  • Враца
Много благодаря за бързия отговор. Няма наднормено тегло, но последните 2 месеца беше на диета и свали 10 кг, въпреки нашето несъгласие. Сега и закъснява, което може да е явно или от диетата или може би от щитовидната.
Благодаря още веднъж.
Ще се консултираме с ендокринолог и ще тестваме още каквото ни кажат. Тя утре заминава на море, та ще е след като се върне.
Благодаря дами ❤

# 655
По принцип диетата (особено гладуването) е възможно де оказала влияние върху функцията на щитовидната, тъй като си вид стрес за организма. Отразява се и на цикъла, който щом закъснява, точно това показва, стрес.

# 656
По принцип диетата е възможно де оказала влияние върху функцията на щитовидната, тъй като си вид стрес за организма. Особено гладуването

И аз това щях да напиша, че може от диетата да са тези резултати.

# 657
O, ако е била на някакви драстични диети, като нищо е от това- липса на протеин може да е и липса достатъчно полезни мазнини, вероятно и въглехидрати.

Последна редакция: чт, 31 юли 2025, 15:05 от ДХ3

# 658
Абсолютно. Всякакви щуротии се тиражират, особно пък от тв.
Аз също съм си подбрала отдавна източниците и специалистите, които следвам. Български много рядко, но вече се намират.

# 659
Аз не препоръчвам да се пие. Казвам какво аз пия. Преди това имах ужасна мигрена всеки месец пред цикъл и първите дни на цикъла. После съвсем случайно видях, че като изпия добавка с омега и минава. Сега като пия масло от ленено семе нямам вече мигрена. Явно моя организъм има нужда от това. При друг може да е различно.

Общи условия

Активация на акаунт