Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №33

• 45 452
  • 742
  •   1
Отговори
# 480
В какво се състоеше раздразването на червата?

Здравейте
Направих и аз една година без цикъл - от кофтито симптоми единствено потено през нощта почти изчезна, всички други симптоми  продължават с "пълна сила" най-вече окосмяването по брадачката и скулите. Обаче имам чувството,че мозъкът ми е "блокирал"....
В тази връзка да попитам - чета, че доста от Вас пият Инозитол, за мен кой вид ще е най-полезен, евентуално да си го купя?

На гиноколог съм следващия месец, да видим сега след година без цикъл, какво ще каже и дали ще ми изпише нещо да пия!

Инозитолът с ползи за мозъка е този, който е комбинация с холин.

А относно ИР - инозитол + фолиева киселина има ефектите на метформин.

Аз бях решила да пробвам берберин, но много ми раздразни стомах и черва и го спрях.

# 481
  • София
Благодаря на всички за отговорите. Успокоихте ме като видях, че и други го ползват, и мога спокойно да си го приемам все още.

# 482
Ами раздразнени черва - болки, колики...

# 483
  • София
вчера гледах Юлиана Дончева и Ирина Флорин по Тв. И двете са над 60г., но 100 % съм сигурна, че са на ХЗТ, изглеждат много добре, макар, че са за другата тема. Юлиана, все пак роди и около 50г. Така, че за ХЗТ, всеки решава съм. Може и генетични тестове да се направят, ако някой има нещо наследствено в рода и се притеснява. (аз планирам ген. тестове, но за общ здравен статус, не за конкретен проблем). Иначе, сега през юни започвам трета год. с био идентичен прогестерон. Само позитиви до момента, няма нищо негативно, което да опиша. Направих и поддържащата годишна Мона Лиза. Това е - редукция на храната, движение/спорт, добавки, нормални разкрасителни процедури, позитивни занимания   и смело напред през годините живот, които са ми писани.

Вие за колко дни и в каква доза го взимате прогестерона? Приемам Утрогестан по 200мг вечер, вагинално ( по предписание), за 10 дни от 14-ти ден , и се спрях да се подувам като балон 2 седмици преди цикъл. Чудя се дали и аз ще трабва да го взимам с години?

Последна редакция: чт, 03 юли 2025, 15:33 от Слънце888

# 484
  • София...........
Благодаря на всички за отговорите. Успокоихте ме като видях, че и други го ползват, и мога спокойно да си го приемам все още.
Е чак спокойно неее....все пак се разбутват хормоните, но когато се наистина се налага е вариант.  Аз 2 и 3 ден съм с много обилен и ми прилошава  и предимно лежа, затова се реших да го пия. Не е хубаво повече от два пъти в годината и между два пъти използване поне 2-3 месеца.

# 485
Слънце888, моят е 100 мг, меки таблетки, през устата, не се предлага на Бг пазар, започвам го от 7 ден и го пия докато ми дойде цикъл. Засега ми е все още сравнително точен, на деня от електр. календарче си идва. +-1 ден. Колко дълго, аз вярвам на лекарката си, тя ще каже.

# 486
  • София
Слънце888, моят е 100 мг, меки таблетки, през устата, не се предлага на Бг пазар, започвам го от 7 ден и го пия докато ми дойде цикъл. Засега ми е все още сравнително точен, на деня от електр. календарче си идва. +-1 ден. Колко дълго, аз вярвам на лекарката си, тя ще каже.

Благорадаря, че споделихе. Току що се връщам от консултация с гинеколога ми, каза да го пия толква дълго , колкото се чувствам добре, нямало от какво до се притеснявам и че в никакъв случай нямало да ми навреди и 10 години да го взимам. А аз наистина се родих, след като започнах да го взимам. Но категорично ми каза, само 10 дни на цикъл, от 14-тия ден.

# 487
Понеже съм слагала какво ли не вагинално, включително и Утрогестан, та ми стана интересно... как водите полов живот в този период, като знам каква каша е там долу...?

# 488
Следете се за полипи с този вагинален прогестерон.

# 489
Полипите би трябвало да са от естроген, не от прогестерон.

# 490
Бях бременна, когато си слагах утрогестан. Лекарите твърдяха, че от него се е образувал един огромен полип, заради който не можаха да ми направят серклаж, тъй като стигаше до маточната шийка. Не е мое твърдение, не знам. Преди това го нямаше.
Мисля, че от проверка глава не боли.

# 491
При мен след махане на втори полип ми сложиха хормонална спирала.

# 492
Възможно е да има различни видове полип.
Както, между другото е и с миомите. Твърди се, че масово спират да растат и да се хранят, след като цикълът спре. Но има случаи, в които точно в менопауза стигат гигантски размери - големина на 5-6 месечен плод. Реални случаи на мои познати.

# 493
  • София
Два пъти съм махала полип на цервикалния канал, първия път бях на 30г., а втория 10 години по-късно и никога до сега не съм взимала прогестерон. Лекарите ми казаха, че най-вероятно ми излизат заради лека естрогенова доминантност. Относно половия живот и вагиналното приложение - когато е по времето на въпросните 10 дни от месеца, просто се правя вагинален душ и няма никакъв проблем.

# 494
Тъй като имам няколко хистероскопии за полипи, в репродуктивни клиники точно репродуктивни специалисти (а не обикновени АГ-та) ми бяха казали, че се образуват в резултат на естрогенова доминантност и недостатъчен прогестерон, заради което лигавицата не може да се излющи качествено. Остават някакви натрупвания, от които постепенно се образуват полипи.
Това лаишки обяснено.

Общи условия

Активация на акаунт