Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №33

• 44 688
  • 742
  •   1
Отговори
# 660
Товае така, но по-вероятно е възможно просто да ви липсват мазнини. А те са много важни за усвояване на редица мастноразтворими витамини. Както и за мозъка.
Обаче мазнините от семена не са добър вариант, защото пък действат провъзпалително.
Това се опитвам да кажа.

# 661
БНТ подкаст
Хормонозаместителна терапия, фитоестрогени и симптоми на менопаузата | ФЕноМЕНА жена | Епизод 3

# 662
Товае така, но по-вероятно е възможно просто да ви липсват мазнини. А те са много важни за усвояване на редица мастноразтворими витамини. Както и за мозъка.
Обаче мазнините от семена не са добър вариант, защото пък действат провъзпалително.
Това се опитвам да кажа.
Може ли да напишеш от какви други източници мога да си набавям мазнините ако си запозната. Че риба не ям и ми е много трудно.

# 663
  • В полите на Пирин планина
Например от месо, с естествена мазнина, краве масло, зехтин, маслини, авокадо и пълномаслени млечни...

# 664
Например от месо, с естествена мазнина, краве масло, зехтин, маслини, авокадо и пълномаслени млечни...
Аз всички тези неща ги ям всеки ден, но явно не стига или не се усвоява. Като месото и киселото мляко са ми домашни.

# 665
  • Бургас
Аз пък за първи път чувам, че не е добре да се ползват масла от семена. Може ли някакви източници да посочите на такава информация?

# 666
# 667
А какво ти има, защо смяташ, че
ти липсват?

# 668
Аз всички тези неща ги ям всеки ден, но явно не стига или не се усвоява. Като месото и киселото мляко са ми домашни.
Аз готвя с масло или свинска, патешка, телешка мас. Ама щедро. Никакви други олиа не сме купували сигурно над 10 години. Зехтин само в салата, без топлинна обработка.
Съни, просто започни да търсиш сама  и ще намериш предостатъчно информация.
Ето, произволна лекция по темата на д-р Ноб:
https://youtu.be/7kGnfXXIKZM?si=qyqSxcixZ0bdMFAz

ДХЗ, жената казва, че когато приема ленено масло и масло от вечерна иглика се чувства по-добре. Изглежда, че набавяйки мазнина си помага. Но това не са добри мазнини, заради прекомерна омега 6, която оксидира и възпалява.

# 669
А дали това има връзка с твърдвнието, че не обработва мазнини?

# 670
  • Бургас
Ще потърся, ама нещо много крайно ми се струва.
Аз за масло от семена си представям ленено, сусамово, масло от черен кимион...
В статията се говори по-общо май за растителните мазнини, използвани в индустрията. Аз лично пък и преработени храни почти не ям.
Използвам доста сурови ядки и тахани ежедневно, негативен ефект не съм усетила.

# 671
В случая на Avs0 лененото масло не е чак толкова голямо количество,за да се говори за вреда от мазнината от семена или липсата и и може да се замени с рибено масло за омега 3.Важен е баланса на омега 3 и омега 6.
Ето и една статия

https://lubomirivanov.com/7834/

# 672
Да, така е, не е голямо количество. Просто се заговорихме по темата.

# 673
БНТ подкаст
Хормонозаместителна терапия, фитоестрогени и симптоми на менопаузата | ФЕноМЕНА жена | Епизод 3

Жена с такава визия не вдъхва никакво доверие.
Тя ако разбираше нещо, първо върху себе си щеше да го приложи.

# 674
Medeaa, същото може да кажеш за лекари, които пишат и пият, каквито са 95% от тях. За един куп разведени или не семейни терапевти и тн.
За диетоложката Байкова и кой ли не.

Общи условия

Активация на акаунт