Хиперемезис гравидарум при поредна бременност

• 398
  • 5
  •   1
Отговори
Здравейте, за хиперемезис гравидарум (тежка форма на повръщане, свързана със значителна загуба на тегло, дехидратиране, залежаване, престой в болница и др) има малко споделено из форума в скоро време. Като например в тази стара тема https://m.bg-mamma.com/?topic=990324.
Бих искала да се обърна към бременните дами преживели това състояние. Споделете дали при всяка ваша бременност сте били в това състояние и еднакво тежко ли беше положението.
Аз имам син на 16 година, с него бременността ми беше кошмар в първата половина - до към 5ти месец бях на легло, с денонощно гадене и повръщане, загуба на тегло, невъзможност да задържам храна и вода. До скоро бях бременна отново, хиперемезиса този път беше още по-тежък, за 3 седмици отслабнах с 10кг, за два месеца с общо 15, два месеца бях на легло, 25 дни прекарах по болници на системи. Основно ми вливаха деган (който нямаше особен ефект), само в едно болнично заведение ми вливаха зондерон (лекарство за онкоболни на химио и лъчетерапия), което имаше ефект и облекчаваше гаденето и повръщането, лежах и в гастроентерология (бях вече с панкреатит), повръщах и кървави нишки... За най-голямо съжаление, се оказа, че бебето е със синдром на Даун и прекъснах бременността. Много бихме искали да имаме детенце, но след преживяното, не мога да събера смелост пак да мина през всичко това. Всички гинеколози, които срещнах за 2 месеца изразиха мнение, че след като и при двете ми бременности съм имала хиперемезис (който се дължи на непоносимост на моят организъм към хормона на бременността), то е почти 100% сигурно, че ще бъда така и при последваща бременност.
Споделете своя опит с това състояние при бременност? При всяка бременност ли беше така, колко време продължаваме, хоспитализирането помагаше ли, как ви 'лекуваха'. Много се надявам да видя лъч светлина в споделеното от вас.

# 1
Аз имам 4 бременности до тук - една успешна, един мисед, една БХ и сега живот и здраве се надявам декември на пухкав финал. С първата успешна бременност имах много силно гадене, но без повръщане. Не съм имала загуба на тегло, не съм лежала в болница, но беше много неприятно. С миседа - нямах почти никакво. Е, сега обаче ми се разказа играта. От две седмици насам повръщам всеки ден по около 3-5 пъти и в общи линии след всяко ядене. Не мога почти да задържам никаква храна и вода почти не пия - гади ми се и от нея. Точно преди празниците ме приеха в болницата - все още не бях силно дехидратирана, но се чувствах като парцал - нищо не можех да задържам. Вливаха ми деган и витамини и при мен явно имаше ефект, защото в болницата спрях да повръщам. Но след като ме изписаха - пак се почна. Вече ме е страх да ям и да пия каквото и да е. Миризмите са брутални... Та, с две думи - различно е. Говорейки с приятелки с повече деца - също се потвърждава тезата, че е различно. Едната повръщам с едното, ама с другото не. Другата обратно, третата въобще не повръща и така... Дай си малко време за размисъл и след това както го чувствате с ТМ.

# 2
Всяка бременност ми беше по-лоша от следващата. 6 са на брой с две износени деца. Гаденето започва още докато чертата на теста е почти невидима. Обикновено губя много тегло още първите седмици. Покачва ми се ацетона заради постоянното повръщане. Не само от храна а и от миризми. Влизам/излизам от болницата за вливки. Със сина ми още 6-та седмица бях в болницата с загуба на тегло 10 кг за две седмици. Имам затишие около 6-ти месец и после пак наново повръщане. Съжалявам че няма какво оптимистично да кажа.

# 3
Аз съм с три бременности и само една успешна и то основно заради хиперемезиса. И при трите с много тежко повръщане  по 30 пъти на ден сигурно, депресия, гадене  и повръщане, но много тежко. Лежане без никаква възможност за ставане, не можех да се къпя от миризма и на сапун и шампоан.  Дегана изобщо не помага при хиперемезис , аз бях на зофран , само той леко облекчаваше положението. Нонстоп на системи , коригиращи електролитния баланс, албумин и ако мога да пия течните храни от аптеката . Хиперемезиса няма нищо,  ама нищо общо с гаденето и повръщането в начална бременност. Много хора го бъркат и трябва много добър лекар, спокойна среда и в болница ако може почти до края.

# 4
А може ли да споделите (може и на лично) добър лекар, който да гледа достатъчно сериозно на диагноза като хиперемезис. Също да всипки да споделите къде и как ви 'лекуваха', по каква схема взимахте лекарства и т.н

Не знам дали ще съберем смелост за още един опит, още повече, че за ХГ се твърди, че всяка следваща бременност е с по-тежка изява и по продължителна. Това, което най-много ме плаши е, че почти не попаднах на лекари и лечение, което да отговаря на сериозността на положението. Единственото нещо, което би ми помогнало да събера смелост е предварително да намеря лекар/лекари/болница за да знам, че ако ХГ е на лице ще има към кой да се обърна.

На някой прилагано ли е лечение, различно от деган, например стероиди( извън БГ се ползва като третиране на ХГ)
Аз съм с три бременности и само една успешна и то основно заради хиперемезиса. И при трите с много тежко повръщане  по 30 пъти на ден сигурно, депресия, гадене  и повръщане, но много тежко. Лежане без никаква възможност за ставане, не можех да се къпя от миризма и на сапун и шампоан.  Дегана изобщо не помага при хиперемезис , аз бях на зофран , само той леко облекчаваше положението. Нонстоп на системи , коригиращи електролитния баланс, албумин и ако мога да пия течните храни от аптеката . Хиперемезиса няма нищо,  ама нищо общо с гаденето и повръщането в начална бременност. Много хора го бъркат и трябва много добър лекар, спокойна среда и в болница ако може почти до края.

# 5
Аз съм с три бременности и само една успешна и то основно заради хиперемезиса. И при трите с много тежко повръщане  по 30 пъти на ден сигурно, депресия, гадене  и повръщане, но много тежко. Лежане без никаква възможност за ставане, не можех да се къпя от миризма и на сапун и шампоан.  Дегана изобщо не помага при хиперемезис , аз бях на зофран , само той леко облекчаваше положението. Нонстоп на системи , коригиращи електролитния баланс, албумин и ако мога да пия течните храни от аптеката . Хиперемезиса няма нищо,  ама нищо общо с гаденето и повръщането в начална бременност. Много хора го бъркат и трябва много добър лекар, спокойна среда и в болница ако може почти до края.

Зофран под каква форма - на таблетки ли или венозно/системи? Деган ми вливаха венозно в болницата и въпреки това бях парцал и повръщах понякога по 4/5 пъти на ден. Единствено за 6 дни пак при болничен престой ми вливаха зондерон (ондансетрон), което е с една и съща активна съставка като зофран-а и определено имаше ефект.
"Нонстоп на системи , коригиращи електролитния баланс, албумин и ако мога да пия течните храни от аптеката", как го постигахте с прием в болница непрекъснато или някаква форма на вливания вкъщи. Може ли и малко подробности за тези течни храни от аптеката?
Ако сте доволна от лекаря си и е в София, в смисъл, ако е гледал достатъчно сериозно на хиперемезиса, бихте ли споделила( може и на лично)

Последна редакция: чт, 01 май 2025, 14:15 от A_leahi_M

Общи условия

Активация на акаунт