💛 Юнски бебета 2024г. - Тема 6💛

• 12 551
  • 743
  •   1
Отговори
# 225
Репелент пръскам този:
Пръскала съм и на "новородено".

Иначе в розова вода, или дестилирана вода разреждам капки етерично масло от лавандула и пръскам. Или в бадемово масло слагам и се мажем.
А за след ухапване, защото и това се случва, това:

или тази машинка:

Тази машинка помага и за след ужилване от оса. Доказано. Малкото ми момченце нямаше 2, когато вкъщи на двора го ужили оса по крачето. 😔 Нагорещява и разпръсква белтъка, който се синтезира и причинява болката и сърбежа - зависи от насекомото.

Уши почиствам задължително, без да бъркам навътре. Не се ли почистят, ушната кал се втвърдява и се налага промивка. Мъжът ми послуша един лекар, който каза, че уши не се чистят, и от петък слагам капки на голямото ни момченце, защото има нужда да се "раздроби" ушната кал. Еми... не, мерси. Ще чистя. А мъжът ми също е стигал до промиване. Периодично прави отити, ама страшни. Е, аз си почиствам ушите редовно и нямам казус, за 34 години съм - 35тата карам, никога не съм имала проблем. Той не ги почиства редовно, щото докторчето така казало и ...
Аз имам моят начин за почистване. На мен самата, явно работи. Проблеми нямам. На децата почиствам с ограничител, без да бъркам.

Последна редакция: вт, 06 май 2025, 22:44 от КремонаЛиза

# 226
Тая работа с ушите май е индивидуална. Откакто почиствам моите само външно по-рядко стигам до нужда от промивка при лекар, но пак на 2/3г се случва. Сестра ми напр никога не е имала такъв проблем, а е прилагала и двата варианта.
Аз като се разболея и веднага в ушите ме удря. Рядко боледувам, защото май на ниво психика не си разрешавам такива ми ти своеволия 😅, но след силен стрес веднага дава отражение в унг

# 227
Аз винаги си ги чистя яката и не съм имала проблеми. Сега й ги чистя с ограничител, но се вижда, че навътре е жълто и понякога лекичко почиствам с обикновена клечка за уши. Знам, че не е правилно, но не мога да гледам тая ушна кал.

# 228
С тези клечки за уши с огранечител и в носа и бъркам след физиологичният разтвор. Братята й не са имали тази особеност, но нея още от Майчин дом - Варна, я разбрахме 😂 все има корички сополки. Та, и това с клечката "не трябва" да се прави. Ако обаче се прави внимателно, няма проблем. Гарантирано - 10 месеца го правя. А и аз не бъркам като със спекталета за микробиология! Само в ноздричката, не навътре. Тя даже подхилквяйки се мига и спира с ритането поне за малко. Сякаш й е приятно 🤭 Иначе защо да й слагам фиби, като ще има сухи, трохички сополки 😂😂🤣😂🤣

Последна редакция: ср, 07 май 2025, 06:52 от КремонаЛиза

# 229
  • София
ох, много сте полезни Heart А какви бисквитки давате? Май не намерих такива без захар... то всъщност има ли допустимо количество захар за толкова малко дете?

Аз малко се обърках със захранването и вече не знам какво да въвеждам след като въведа напълно млечните. Засега са въведени масло, сирене и извара - без проблем и съм много щастлива! Heart Тааа вие гледате ли от някъде някоя таблица, списък?

# 230
Аз купени бисквитки не давам все още, има време като почне да се социализира да я черпят с такива неща, рано ми е още. Правя ( почти вс ден) бисквитки аз вкъщи с банан и овесни. Тази рецепта видях в инстаграм, планувам да я пробвам :

Зеленчукови бисквитки с маково семе
- 1 батат
- 30 г краве масло
- брашно
Бататьт се сварява и намачква на пюре. Към него се добавя маслото и брашното. Меси се тестото. След като спре да лепне към прьстите и плота, разточва се (важно е, да не го направите тврде тьнко, за да не са сухи бисквитките). С формички се оформят бисквитки и пекат във фурна на 180 градуса, около 20 минути.
След като се изпекат, се покриват с фолио, за да са по-меки и подходящи за бебета.

# 231
Ядки май следват.

Бисквити взимам тези:

Има и други бебешки бисквити със захар, няма да му стане нищо. Обаче аз на този етап не искам да давам захар. Цял живот ще яде захар.

Иначе четох този пост споделен от приятелка. Има и количествено допустима захар, ама за нашата възраст ми се вижда много. Копирам я.

Как захарта влияе на детския мозък и тяло?

🍬 Захарта не е просто “сладко удоволствие” — тя действа като наркотик върху мозъка на детето!

Защо децата се пристрастяват към захарта?

🥳Когато ядат захар, в мозъка на детето се освобождава допамин — хормонът на удоволствието

🍩 С всеки нов прием на сладко, мозъкът “участва” в този бърз цикъл на награда и желание за още

🔒 Постепенно се изгражда зависимост, подобна на тази към алкохол или наркотици

➕ Колкото повече захар консумират, толкова по-слабо реагират на нея и им трябва още по-голямо количество, за да получат същото удоволствие

🔄 Това води до порочен кръг на постоянно търсене на сладко и отказ от здравословни храни

Какво причинява редовната консумация на захар?

➡ 🧠 Хиперактивност и проблеми с концентрацията

➡ 😡 Резки промени в настроението (пристъпи на гняв, раздразнителност)

➡ 😴 Бърза умора и спад в енергията

➡ 🍔 Повишен апетит и риск от наднормено тегло

➡ 🦷 Кариеси и проблеми със зъбите

➡ 🩺 Повишен риск от диабет тип 2 и инсулинова резистентност

➡ 🛌 Нарушен сън и тревожност

Как да разпознаем, че детето е пристрастено към захарта?

🔎 Постоянно иска сладки неща, дори без да е гладно

🔎 Изпада в истерия или плаче, ако не получи сладко

🔎 Настроението му “пада” рязко след ядене на сладко

🔎 Скрито търси сладки храни у дома

🔎 Има чести “енергийни сривове” през деня

Как да разберем, че захарта вече влияе на мозъка и тялото му?

⚡ Честа разсеяност и трудности в ученето

⚡ Безпричинно нервничене или агресивно поведение

⚡ Нестабилен сън (събуждания през нощта)

⚡ Подуване на корема и храносмилателни проблеми

⚡ Чести настинки и слаба имунна система

Колко захар е безопасно за децата?

📜 Според СЗО (Световната здравна организация):

• За деца до 6 години: не повече от 19 г захар на ден (около 5 чаени лъжички)

• За деца от 7 до 10 години: максимум 24 г захар на ден

• За тийнейджъри: до 30 г захар на ден

❗ ВНИМАНИЕ: Една кутия сок или газирано може да съдържа над 20-30 г захар!

Как да помогнем на детето да спре захарта?

✅ Намалявайте сладкото постепенно

✅ Предлагайте плодове вместо бонбони

✅ Четете етикетите — “скрита захар” има в йогурти, кетчупи, зърнени закуски

✅ Давайте личен пример — яжте по-малко сладки неща пред него

✅ Поощрявайте игри и спорт — те намаляват нуждата от бърза енергия

Захарта “похищава” детския мозък. Защитете най-ценното — здравето и бъдещето на вашето дете!

# 232
  • София
Ваня, тези бисквитки ми звучат супер, мерси много! То вярно, че нашите деца са почти на годинка...аз досега гледах за под годинка храните Sad

# 233
Само да вметна от поста на Ваня, че 19г захар на ден, ако пиеш прясно мляко ( да, в него има добавена захар) вече си ги задминал, а ако добавиш и зърнена закуска вече надвишаваш дооста. В кетчупи, сосове, млека и тн има захар. Уж е малко, но е на мн места и се насъбира.

# 234
Аз ги кисна в кисело мляко от предната вечер и те омекват, та не е проблем да ги яде. Ако ги гризка така, може би поне да има зъбчета отгоре и отдолу. Има и едни в оранжева опаковка. Взела съм от тях, но още не съм дала. Мисля, че и те са без захар. Тези жълтите не са ми много вкусни на мен, но нормално 🤣
Сега в ДМ приложението има талон за 15% на техните марки. Babylove е тяхна. Ще заредя доста неща и от ДМ био.

Да, Лина, сигурно много лесно се минава допустимия грамаж. Поне още не даваме прясно мляко, кетчуп и разни други неща, които съдържат захар. Поне аз не давам, де и чета етикета преди да й дам нещо. И за по-нататък не смятам да давам захар, колкото мога. Тя без това ще я набави така или иначе от други неща, защо умишлено да давам бисквити със захар, вафли, торти, шоколади?

# 235
Бисквити без захар аз давам на Бискидс и едни от Кауфланд със спелта. Има с ябълка и банан.

# 236
Ваня, последно и аз взех от тези и оранжевите, ако не се бъркам за цвета. Абе, бяха с фурми и пишеше над 3г. 😁 Ама състава им ми се стори ок, аз фурма съм слагала като варя овесени те ядки. Преди бях взела Biskids. Онези в оранжевите с фурмите бяха много вкусни, повечето аз ги изядох. 🤣

# 237
Тези на Бискидс са двойна цена на тези на БейбиЛов 😁

Петя, ето тези. Нямат фурми и са пак за 1 г+

# 238
И аз взех ДМски бисквити ама не ги харесва. Хвърля ги на земята или ги ближе и маже по столчето 😂😂

# 239
Ми те не са много вкусни 🤣 Пробвай с кисело мляко. Аз ги взех, за да разнообразявам закуската. Все още яде на 3 часа и така нещо да хрупа между яденията не давам. Към момента ми е излишно.

Общи условия

Активация на акаунт