Термин Ноември 2025 - Тема 2

• 28 945
  • 730
  •   1
Отговори
# 225
Преди около 10тина дни си взех 2 кутии Jamieson Prenatal витамини за бременни, които започнах да пия, но днес спрях, защото ми се повръща адски много от тях и преминах на Pregnacare. Та в този ред на мисли, подарявам ги на някоя дама, ако ги иска или иска да ги пробва, или няма възможност в момента да закупи. Едната кутия е неотворена, от другата да съм изпила макс 10-12 хапчета, т.е има за поне още 18-20 дена. И двете кутии са със срок на годност до юли 2025г включително. Купувани са от SoPharmacy. Ако някоя дама ги иска, нека ми пише на лично съобщение, ще ги изпратя веднага. 🤗

# 226
Преди около 10тина дни си взех 2 кутии Jamieson Prenatal витамини за бременни, които започнах да пия, но днес спрях, защото ми се повръща адски много от тях и преминах на Pregnacare. Та в този ред на мисли, подарявам ги на някоя дама, ако ги иска или иска да ги пробва, или няма възможност в момента да закупи. Едната кутия е неотворена, от другата да съм изпила макс 10-12 хапчета, т.е има за поне още 18-20 дена. И двете кутии са със срок на годност до юли 2025г включително. Купувани са от SoPharmacy. Ако някоя дама ги иска, нека ми пише на лично съобщение, ще ги изпратя веднага. 🤗

Аз имах същия проблем с тях, ако ги пия през деня, въпреки че съм яла се на няколко пъти се стигаше до повръщане. Затова ги пиех преди лягане и се чувствах ОК.
Обаче от тези дни и аз преминах на Pregnacare.

# 227

Аз имах същия проблем с тях, ако ги пия през деня, въпреки че съм яла се на няколко пъти се стигаше до повръщане. Затова ги пиех преди лягане и се чувствах ОК.
Обаче от тези дни и аз преминах на Pregnacare.

Същия проблем с моите. Лекарката ми каза да пия само фолиева докато се оправи гаденето, защото повечето витамини са тежки за стомаха. Но още ми се гади и не ги пия.

# 228
Момичета, как премина при вас първият скрининг? Че вече почвам да се чудя аз ли не не съм нещо наред.. При мен супер набързо лекарят измери с апарата мерките на бебето, то си стоеше кротко и не мърдаше този път, той буквално нищо не каза. Нямаше и пет минути цялото нещо с 2д ехографа. После ми взе кръв, записа показателите от апарата за бебето в една бланка и това беше. Видях съвсем бегло, че имаше разни въпросници за придружаващи заболявания, като той без да ме пита отбеляза, че нищо нямам. Реших да спомена хипотиреоидизъм, а и преди това при взимането на кръв го коментирахме, че ме следят на всеки две седмици и вените ми са в потресаващ вид.. Каза, че не било важно. Споменах нарочно уж на шега и че нямам диабет, но имам инсулинова, спрян ми е метформинът и оттогава глюкозата ми е даже по-добре, той се засмя и това беше. Нито ми мери кръвното, нито нищо. При вас как изчисляват риска за прееклампсия? За пол на бебето въобще пък не стана и дума, то наистина е мъничко и нищо не се вижда поне на тоя ехограф 🤷‍♀️ Платихме си и това беше . Сестрата я няма и настана лудница на рецепция, съответно трябваше кеш, нито касова имаме, нито нищо. Помолих за фактура и амбулаторен и за нас, но ни помоли да кажем на сестрата другия път, че нямало време. Явно като вземаме резултатите ще се молим, но сега си мисля, че като няма касова, няма да мине по фонда ми за допълнително ЗО. Все тая, но се изнервих. Мъжът ми вече само се ядосва, че съм се филмирала и притеснявала излишно, той бил чел, че това е изследването и нз още какво. Та в момента само се чувствам виновна, че му споменах и въобще не знам откъде да срещна разбиране и само се чудя наред ли е наистина всичко и правим ли нещата както трябва. Нещо в мен постоянно ме кара да се съмнявам и се надявам да е просто моята си обичайна тревожност, подсилена от хормоните, но не знам... При мои близки също всичко е различно, но и по други причини, проблеми и т.н., та наистина не намирам разбиране никъде.. Малко драматизирах сега, но явно има и такива моменти. И другото, което щях да ви питам, е как процедирате, ако член на семейството е хремав или болен? Моят мъж твърдеше, че има алергия, както винаги, но аз още от миналата седмица го усетих, че се разболява. Молбата ми да вземе мерки стигна до скандал, че съм луда хипохондричка пак, но все пак се нави да спи в другата стая две вечери. Но явно е късно, нещо ме наболява гърлото и след ечемика миналата седмица май знам какво следва. Почвам си хомеопатията и тантум верде и ще се надявам този път да мине леко, че преди да забременея и през първия месец бях буквално всеки месец по 1-2 седмици с мн тежък грип. 😮‍💨 Добре, че за пренаталния сме с другия лекар от София и ако нещо се наложи, поне че ще ни обърне уж повече внимание... Но да, в ей такива моменти съм просто кълбо от съмнения и знам, че не е хубаво за мен и бебето, но ми е трудно да се успокоя изцяло. 😟

# 229
Але, съжалявам, че така си се почувствала, истината е, че наистина са ви претупали. При мен целият преглед отне половин час. В началото медицинската сестра зададе въпросите от въпросника, включително заболявания и лекарства, в които и лекарката се включи с коментари. Междувременно тя си нагласяше апарата и като свършихме с въпросите се почна със същината на прегледа. Измерванията бяха доста обстойни, не мога да преценя колко време отнеха, но обясняваше всичко, пусна и пулса да го чуем, че за съпругът ми беше за първи път. След това докато медицинската сестра подготвяше амбулаторния лист, лекарката ни попита имаме ли въпроси и съответно отговори на всичко, което я питахме. Дадоха ни още там амбулаторния лист и ни пратиха до регистратурата, за да се запишем и за БХС, за което ми взеха кръв - това е изследването, което изчислява риска от прееклампсия. На регистратурата ми дадоха две фактури - за ФМ и БХС, тъй като и аз съм с ДЗО. На следващата сутрин ни казаха пак да дойдем, за да ни дадат вече заключението от прегледа и изследването. Като цяло съвсем различно усещане имахме от прегледа, лекарката и екипа й.

Сигурна съм, че всичко е наред при вас - ще го потвърдите и с резултатите от БХС и пренаталния, но за да ти е по-спокойно в бъдеще бих те посъветвала за следвашите фетални морфологии да отидете при друг специалист.

# 230
На моя лист с резултатите в частта за прееклампсия пише, че заключението за високия ми риск е базирано върху данните за които ме разпитваха, анамнезата, измерване на кръвното налягане на двете ръце по два пъти, доплерова велосиметрия на утеринните артерии и биохимия.
Имам проблеми с дясната маточна артерия PI 1,1, лявата е добре PI -1.76. това е показал доплера. Има ли някоя с подобна разлика и висок риск? Доста съм притеснена.
Иначе ехографията ми продължи около 15 тина минути. Докторът обясняваше най-важното, което се вижда. Нямам забележки. Междудругото може скринингът ти да не включва прееклампсията, май на някои места не се прави и изчислява.

# 231
Благодаря за отговорите! Явно моят скрининг не включва риск от прееклампсия, да. Ще го мисля евентуално за по-нататък. Просто явно ще търся варианти сама да се оправя, че явно с мъжа ми няма да изляза на глава, не искам повече обвинения.. Или просто ще се надявам всичко да е наред и ще чакам каквото стане. Супер много ме е яд, че не шофирам и не мога сама да ида в друг град. Че заради имунитета не ми дават въобще обществен транспорт 🙈 Не знам има ли време да повтарям въобще изследването, а за по-нататъшните ще се надявам за по-успешен избор 🤦‍♀️

# 232
Аз бях при Чавеева и след четене по форумите малко даже очаквах да бъда попретупана, евентуално прегледана от друг, а не от нея и какво ли още не, но всъщност всичко си мина ок.
Първо ми мериха кръвното и ме разпитваха. Кръвното беше високо, но обясних за холтера и синдрома на бялата престилка, така че не го отчетоха за изчисляването на риска от прееклампсия, оставиха го нисък заради кръвните показатели. Аз дадох кръв предния ден, за да са готови резултатите преди прегледа.

Ехографският преглед беше може би около 10 минути, но лекарката според мен си замери абсолютно всичко необходимо, направи много замервания, просто си действаше бързо и ефективно. Коментираше, че и харесват нещата и че няма притеснения.

Накрая специално ме попита и за въпроси да задам, ако имам. Може би цялото нещо беше около 20 минути, но не се почувствах претупана, напротив, успокоих се, че всичко е наред Blush

Але, съжалявам за твоето неприятно преживяване. Вярвам, че с бебето ти всичко е наред, но разбирам защо ти си притеснена. Кураж и усмивки, всичко ще бъде наред Hug

За изолирането на болни - за мен няма смисъл. Хората са най-заразни още преди да имат симптоми, вие живеете заедно и няма как да се пазиш от него, след като прояви симптоми и да го изолираш е след дъжд качулка. Опитай се да не се притесняваш толкова за всичко сега, защото после ще се притесняваш така и за бебето, а това няма да помогне нито на него, нито на теб Heart

# 233
При предишната ми бременност правих втората си ФМ при д-р Чавеева и тогава останах много доволна. Първо предложиха прегледът да започне друг лекар, тъй като д-р Чавеева имаше пациенти, аз се съгласих, но отбелязах, че държа и на нейния преглед, тъй като е важен и съм насочена от проследяващия ме АГ точно към Чавеева. Прегледаха ме, след това отидох при Чавеева, която ме оглеждаше поне 20 минути и каза да изляза да се разходя малко, понеже бебето не е в подходяща позиция, да го поразбудя малко. След това влязох отново и още поне 20 минути ми отдели, за да е сигурна във всичко.

# 234
Оставям това тук, в случай, че имате интерес. 😊

# 235
Здравейте на всички, надявам се да се чувствате добре!

Исках да попитам има ли вече мами които са се записали да се следят при определени лекари за до края на бременността?

Аз съм вече 15+1 и за момента се следя при един АГ, но тъй като се надяваме скоро да се преместим от ВТ, ще трябва да си сменя лекаря в някакъв момент.
 Просто се чудя дали има период от бременността, в който се очаква да се водиш при лекаря, който искаш да е до края и за раждането. 🤔

# 236
Много благодаря за отговорите отново! 🥹 Мина работният ден, починах си малко, поговорихме с мъжо и май се поуспокоих доста. Той също се притеснява, обаче не може да си канализира емоциите и затова ме ядосва с реакции... Та и него твърде много го насолих незаслужено, ама май ни мина 😅. Иначе относно скрининга, видях бланката на лабораторията, с която работи, и има наистина за прееклампсия, просто лекарят си е преписал данните от картона ми.😅 Мъжът ми каза, че е написал все пак придружаващо хипотиреоидизъм, нз аз как не съм видяла... Та мисълта, с която се успокоявам (да питам и вас какво мислите) е дали е възможно тоя лекар да е решил просто, че с моето кръвно нямам шансове за прееклампсия и на своя глава да е претупал нещата? Понеже аз се следя при него и има представа за състоянието ми от въпросника, може по тази причина да е сметнал за ок да претупа, за да не говорим едно и също. 🤔 В понеделник бях на рутинен и мина супер, заради което не очаквах днешния развой. С мъжа ми решихме, че с пренатален и пуснати кръвни за скрининг плюс отчасти ок ехограф, няма смисъл да повтаряме цялото изследване, засега ще му звънна на лекаря да питам за прееклампсията защо я няма, как може да я има и т.н. И вече за следващите фетални по план просто ще ходим при друг, вероятно София. Моя близка, следяща се при лекаря в София, изцяло пропусна първия скрининг, понеже при наличен пренатален, лекарят беше забравил да ѝ спомене и накрая казал, че не е нужно даже. Та да, двамата мислят по твърде сходен начин, това беше причината да си избера втория всъщност 🙈 И така, надявам се всичко да е наред. Хремата май ще е лека, взехме мерки и така. Намерих разбиране, неочаквано за мен, и от свекървата 😅Та, наред с вас, и тя определено помогна да успокоя малко страстите и да гледам с насмешка на нещата. Манифестирам, че всичко ще е наред и продължаваме напред! 🙏😊

Leti07, мисля, че май към 30та седмица може да се консултираш, с който си решила да изгражда, но май различните лекари и клиники за целта имат различни изисквания. Примерно за Зебра в София бях чела, че още по-рано искали, но тук май пак става дума за консултация за самото раждане, после там тонове и т.н. Иначе май масово следващият може да ти е друг лекар. Като по програмата на НЗОК май може по всяко време да си го смениш, трябва да питаш личната за направлението и после да си вземеш документацията, т.е. картон и амбулаторни от досегашния сегашен, за да ги представиш на новия. Но предполагам и по-опитните мами ще дадат по-добър съвет. Аз днес просто погледнах пак варианта за смяна на следящия, че му набрах на моя.. 😁

# 237
Leti07, по принцип няма такъв период, може по всяко време да се смени проследяващия. Има такива лекари, които не израждат, а само следят бременност, има такива, които правят и двете. Ако вашия вариант е първия, според мен е хубаво към края на осми месец да сте си избрали и израждащ лекар и да идете на преглед при него, за да се запознае с вашия случай. Той ще иска да ви преглежда още няколко пъти до края на бременността. Знам, че има жени, които пък се следят при един АГ, а като тръгне раждането просто отиват в избраната болница и ги изражда лекар, който е дежурен тогава.
Моя АГ не води раждания. С първата бременност отидох при лекаря, който исках да ми води раждането към средата на осми месец и се договорихме. Той ме викаше за прегледи през две седмици и отделно си ходих при проследяващия до началото на девети месец. След това той ми издаде направлението за раждане и ми каза, че от този момент ме поема само израждащия лекар, защото по каса вече не беше останало какво да правим като изследвания и нямаше смисъл да се виждаме само, за да ми мери кръвното.

# 238
Leti07, по принцип няма такъв период, може по всяко време да се смени проследяващия. Има такива лекари, които не израждат, а само следят бременност, има такива, които правят и двете. Ако вашия вариант е първия, според мен е хубаво към края на осми месец да сте си избрали и израждащ лекар и да идете на преглед при него, за да се запознае с вашия случай. Той ще иска да ви преглежда още няколко пъти до края на бременността. Знам, че има жени, които пък се следят при един АГ, а като тръгне раждането просто отиват в избраната болница и ги изражда лекар, който е дежурен тогава.
Моя АГ не води раждания. С първата бременност отидох при лекаря, който исках да ми води раждането към средата на осми месец и се договорихме. Той ме викаше за прегледи през две седмици и отделно си ходих при проследяващия до началото на девети месец. След това той ми издаде направлението за раждане и ми каза, че от този момент ме поема само израждащия лекар, защото по каса вече не беше останало какво да правим като изследвания и нямаше смисъл да се виждаме само, за да ми мери кръвното.

Благодаря за информацията, това е много полезно и успокояващо! 😊
Този който ме води в момента също не изражда така че определено ще трябва да обмислям варианти.

# 239
Leti07, аз съм от ВТ. Само за информация да знаеш, че лекарите тук явно са леко претрупани и когато му дойде времето е хубаво да се обадиш за час няколко седмици по-рано. На мен ми дадоха час за след месец. Може и да зависи при кой лекар ще се запишеш, не знам, но го имай предвид.

Общи условия

Активация на акаунт