Термин Ноември 2025 - Тема 2

• 28 809
  • 730
  •   1
Отговори
# 630
Ние на семейството казахме в 3-тия месец, на приятелите към 4-ти почнахме и още продължаваме. С покупките не бързаме, чудя се дали към 7-ми месец да почнем или вече ще е прекалено късно. Иначе днес се сдобих с няколко книжки за бременността и бебето, така че поне ще се понауча малко докато чакаме.

# 631
Още един въпрос. Някоя използва ли домашен доплер .. вече намирам пулса, от около 2 седмици насам, НО има и моменти в които не го намирам (знам, че не е сигурен метод и не бива да имам 100%доверие), но когато се случи изпадам в неистова паника.

# 632
Ние казахме на най-близките много рано, мъжа ми просто не можа да се стърпи. 😅 Бях може би около 10г.с.. На приятели и по-широкия кръг от семейството съобщихме на по-късен етап.

Относно покупките, аз взех само един розов албум, в който вече започнах да слагам ехографски снимки от прегледите. 🥹 Имам същия за сина ми в синьо. До първия му рожден ден вече го бях запълнила целия, сега и за девойката искам да направя същото, за да си имат и двамата от първия преглед до първата годинка хронологично в снимки. 🥰

С останалите покупки ще започна към 7ми - 8ми месец. Доста от нещата, който ще са ми нужни вече ги имам от сина ми - повивалник, кошара, възглавница за кърмене, кош за кола, количка, гнездо, ергономична раница, активна гимнастика, вана със стойка и подложка за новородено. Та, освен козметика, дрешки и слинг за първите три месеца, май нямам кой знае какво за пазаруване.

# 633
И аз съм с пълен комплект дрехи от първото. Количка взехме от сестра ми, вече я изпрах и прибрахме. Много неща сме уговорили от приятели и познати, та даже и от непознати. Който чуе, че съм бременна и иска да ни дава неща Simple Smile Аз вече купих co-sleeper 2ра ръка, защото много ми харесваше просто модела. Лятото юни и юли са ми ад на работа, август сме целия ваканция в чужбина. Септември пак е натоварено на работа, плюс не знам въобще как ще се чувствам тогава. Пък и едно друго пътуване имам и фотосесия искам да организираме. Та затова гледам сега да организираме кое от кой ще се взима и направо взимаме и перем и прибираме, за да не търчим октомври месец. Особено нещата, които са от познати - всичко има нужда от пране и чистене основно. То това си е също работа и отнема енергия. 

# 634
А какво всъщност е co-sleeper?

Мили мами, последно време ми се случва често да имам кошмари, не са всяка вечер и всеки път като спя, но определено са по-чести от преди. На вас случва ли ви се, също? Уж чат gpt казва, че не е необичайно, но се събуждам доста изтормозена или стресната понякога..

Иначе аз имам също няколко книжки за бременността от приятелки и миналата седмица четох едната на д-р Спок, а сега съм захванала за кърменето на Христина Янева - Хидра. Доста полезни ги намирам.

На курсове не съм ходила и знам, че биха били полезни, но нещата за които говорят на тези около мен във ВТ ми се струва, че са за по-нататъшно развитие. Честно казано съм малко разочарована, че по-интезивните курсове от по 1-2 дни и тези, които са по-близки до моето развитие на бременността са все в София. Няма как да ходя няколко пъти в месеца, дори да не бях изтощена от пътя всеки път..

# 635
Да ви попитам, мислили ли сте за стволови клетки?

# 636
Аз имам доста неща от баткото и въпреки, че не знам пола все още мисля да си ги използвам. Предния път в 6-ти месец бях готова с всичко, освен с прането и слава богу, защото накрая се чувствах толкова зле, че едва изпрах и изгладих всичко. Цялата рода ми се караше, за къде съм се разбързала, но добре, че така стана, защото в 35та ГС имах и други проблеми и нямаше да се справя ако не се бях подготвила.
 На кутсове не съм ходила. Беше Ковид и нямаше такива, но пък има много в youtube и съм ги изгледала почти всичките. Поне за мен бяха адски полезни и ми дадоха огромна увереност, когато се роди бебето.
 За стволовите клетки много съм се замисляла, но не мога да си го позволя, а и мненеията са доста противоречиви. Никога не се знае дали ще успеят да извлекат достатъчно.

# 637
Аз си казах доста рано, че съм бременна - и на семейството, и на приятелите. Вече всички достатъчно близки, че да казвам, знаят, а за останалите започва да става очевидно Grinning

Стволови клетки твърдо няма да съхранявам.

Неща за бебето нямам никакви. Аз всичко раздадох на познати и непознати след предишните деца, така че сега ще започвам от нула, но мисля да го правя след лятото - към втората половина на септември. Надявам се да съм достатъчно свежа още, че да мога да си взема каквото ми трябва. Някои неща сигурно и ще ги поръчам да по-лесно.

Домашен доплер нямам и съответно не използвам. Гледах ги с особен интерес, защото с предишните ми бременности още не бяха толкова масово достъпни и популярни, но реших, че и те, както и бебешката везна, могат да имат по-скоро негативен, отколкото позитивен резултат. Та в този ред на мисли - не си купувайте бебешка везна ми е съветът Simple Smile

И за бебешките колички ще си позволя един - взимайте колички с големи задни гуми, мнооого по-лесно се минават препятствия на тях, а никой не е виждал разбит тротоар около себе си сигурна съм Grinning

# 638
На нас също вече ни дадоха една брошура за стволови клетки. Още се чудим дали да го направим с първото ни дете или да оставим избора за по-нататък, ако имаме следващо, че нали дават че има 50% шанс да са съвместими едно с друго, ако стволовите клетки се извлекат от кръв от пъпната връв.

Книгите и аз получих от сестра ми. Доста са, та ги добавям в скрит текст, ако на някой ще са му интересни:
Скрит текст:
Надя Пери - Хранене при бременност
Росица Божкова-Михайлова - Докато аз и ти сме едно
Д-р Спок - Най-важното за бременността
Д-р Спок - Най-важното за бебето
Христина Янева-Хедра - Всичко за кърменето

Последна редакция: пн, 09 юни 2025, 09:11 от Fayona

# 639
Привет и от мен! Имам въпрос относно натоварването и килограмите. Бяхме на път целия уикенд от петък по разни празненства с приятели, като уж се чувствах супер добре. На първото обаче още от обяд ме заболя главата много сериозно, уж се бях наспала, но не спря целия ден с различен интензитет и накрая пих ефералган. На следващата вечер не спах повече от 6 часа, но бяхме в планината с чист въздух и спокойствие, та се събудих доста бодра. Ноо пак се почна преди обяд и докато не отидохме на второто място, където следобед пих втори Ефералган и поспах 1-2 часа, не мина. Според мъжа ми било понеже на първото място имало лоша енергия 😅 Има нещо вярно, но обикновено хората ходят там за обратния случай. И така на втората вечер пак не спах много, даже малко май прекалих с танците, макар и да се стараех да не се натоварвам, че бяхме на празненство. И се почна пак опъването ниско долу и на различни места в корема, но определено не контракции. Мислех, че е от дългото стоене седнала в колата и на събитията. Учудването ми дойде вчера вечерта, като се прибрахме - чувствах се доста подута (не краката, а стомаха по-скоро), теглих се и бях 66 кг 🤦‍♀️, след раздвижване, ходене до тоалетна, оправяне на багажи и т.н. преди да легна станах 65.6. Тая сутрин, видимо поспаднала от подутост, 64.8. Според вас нормално ли е? Има ли нещо общо с претоварването? Уж бяха приятни емоции и не толкова натоварващо раздвижване, но крампите продължават и тази сутрин. Имам час за АГ чак другия понеделник, дали да звъня за по-рано?

Относно казването на родата, ние на семействата още в началото споделихме, понеже бях болна и искахме да са наясно. Те са доста подкрепящи по принцип. Понякога ме ядосват леко с някакви странни съвети и изказвания, продиктувани вероятно от това, че са друго поколение и разбирания, но като чета тук и сравнявам, определно трябва да съм им благодарна и да нямам оплаквания. На най-близките приятели също супер рано казах, после на по-неблизките към 3 месец, и вече в началото на 4ти буквално на всички останали май 😄😄 Според майка ми, не е хубаво да се крие 😅 не че й вярвам, но така го чувствах спрямо всеки персонално и затова им казах постепенно.

Домашен доплер нямам и не ползвам, също и не пия магнерот засега, но гледам, че ми го пише в амбулаторните, ако искам. Засега нямаше нужда май, ще видим с тия крампи.

Пия си витамините прегна формула, Калмацин и по три капки Вигантол, като последното тия дни редовно го забравям, но се надявам стоенето навън на слънце да е компенсирало. И биозин мама пак си взех, че с тия вируси...

Дрешки и вещи за бебето също още не смятам да купувам, но следя и съм си набелязала. Мисля от септември да започна.

И аз чета на д-р Спок книгите, малко ги бях зарязала, но ще си наваксам тези дни.

За стволови клетки с мъжа ми сме категорично не.

# 640
Момичета, днес бях на преглед, ще си имаме момченце. 🩵

# 641
Не знаех, че книгите на д- р Спок все още са толкова популярни. Имайте едно на ум докато ги четете. Всички съвременни психолози твърдят, че в тях има много неправилни твърдения.
 Също така бих дала съвет да четете повече за след раждането, защоти в действителност тогава започва същинския екшън. Бременността щем, не щвм ще я избутаме някак 🤣
 За домашен доплер не съм се замисляла. Смятам, че съвсем ще се побъркам ако се сдобия с такова чудо.
 Стискайте палци, днес съм на преглед, след цял месец невидение. Дано ми кяжат и нещо за пола.

# 642
Здравейте момичета,някоя от Вас приема ли биозин мама и магнерот,в какви дози са Ви изписани при вас ?От витамините за бременни на мен страшно много ми се гадеше и ги спрях напълно,ще разчитам на сезонните плодове ,от влизането ми тази седмица в 19 седмица ми се появиха и киселини, опитвам с ябълки,сода за пиене и по ранно вечеряне,просто като цяло явно е нужно да понамаля и храненето,че съм вече +8килограма

# 643
Ние казахме на роднините и близките приятели малко след първата ФМ в края на 3 месец.

Обаче моята голяма дилема е кога да кажа в моят работа. Понеже работя в ИТ фирма и не сме всеки ден в офиса, за сега успявам да го скрия. Ако някой е в подобна ситуация кога мисли да каже? За сега планирам в края на юни, когато ще съм и в почти 5ти месец.

Понеже и аз се натоварвам или стресирам от време на време и от работа и от личен живот, реших да си взема домашен доплер. Като съм с нагласата да не разчитам на 100% на него, но предполагам, че ми бъде спокойствие. За него има много смесени коментари, но като цяло да не прекалява с ползването и да се има предвид, че не е винаги достоверен.

За стволовите клетки по-скоро обмислям да ги даря, но зависи и от раждането. Ако се стигне до нормално и естествено раждане бих поискала отложено клампиране.

Книги на този етап не съм си взела понеже четох, че има доста остаряла информация в тях. Питах също и приятелки и те са на това мнение. Въпреки това не мисля, че е излишно да се четат книги по време на бременност. Аз също бих чела нещо по темата бременност, раждане, кърмене, сън, но не съм намерила правилните ресурси все още. Към момента се допитвам до GPT, като има предвид, че и на него не можа да му се вярва напълно за всичко.

# 644
Аз също съм в ИТ фирма и откакто разбрах за бременността само веднъж съм ходила до офиса, та нямаше как да разберат без да им кажа. Въпреки това преди три седмици (когато бях в 16-та седмица) казах на двамата си преки шефове, тъй като почнаха да ми планират работа за октомври/ноември, та трябваше да им кажа от края на септември да не ме броят. И двамата бяха доста благодарни, че толкова рано съм им казала, че наистина си е необичайно.

Общи условия

Активация на акаунт