Обсъждане на имотни обяви - 38

• 41 913
  • 663
  •   2
Отговори
# 525
За парка в Красна поляна не съм съгласна с мнението на Пепина. Преди няколко години там ходех с дете с колело, от центъра. Най-неприятни ми бяха платените атракциони на всяка крачка - логично детето се лепеше за всеки от тях. Но иначе беше добре - обособена територия, няма как детето да излезе от територията, полянки. Кучетата са отделно. Полянки, големи дървета, пейки. Без селянии, които виждах в парка Заимов, например (групички мамки, събрали 2-3 пейки, семки, бира, зрънчовци и т.н.).

Но от инвестиционна гледна точка Красна поляна не е добра идея, според мен. И съм съгласна с Драго за това.
Минавала съм в едни нелоши карета около болница Щерев и Тина Киркова (не знам как се казва сега държавната АГ болница), макар и с панели и ЕПК-та, не беше лошо, изглеждаше поддържано. Но като излезеш от карето не е добре.

# 526
Здравейте! Предстои ни покупка на апартамент в сграда, която е с Акт 15 (по думите на продавача - физическо лице, предстои Акт 16 до края на годината). Имотът е придобит с ипотека, ние също ще го вземем с ипотека - към друга банка. Всичко изглежда чудесно, но след повторния оглед жена, живееща в квартала ни привика настрани и ни сподели, че строителят има проблем с довършването на сградата и мисли да я ипотекира, за да успее да я завърши и да си проверим нещата. Имате ли идея откъде трябва да се започне подобна проверка? Има ли къде да проверим кога е взел Акт 15, какво е състоянието на фирмата-инвеститор и дали банката ни при проверка на документите на имота би установила подобна нередност?

# 527
Повечето банки не ипотекират без акт 15. Ако го правят е за строители, с които работят и които познават. Според мен ще си го и проверят преди да Ви отпуснат пари. За тях също е важно да вземете акт 16. Вие за задължения не може да го проверите, но те могат.
Акт 15 се разписва от надзор, строител инвеститор/собственици. Може да поискате копие, но понеже не се вписва, не е ясно колко ще е истински ако някой е решил да мами. Така или иначе банката и него ще иска и площообразуването + РС + акт 14 и Удостоверение по чл.181 от общината и други.

# 528
Здравейте! Предстои ни покупка на апартамент в сграда, която е с Акт 15 (по думите на продавача - физическо лице, предстои Акт 16 до края на годината). Имотът е придобит с ипотека, ние също ще го вземем с ипотека - към друга банка. Всичко изглежда чудесно, но след повторния оглед жена, живееща в квартала ни привика настрани и ни сподели, че строителят има проблем с довършването на сградата и мисли да я ипотекира, за да успее да я завърши и да си проверим нещата. Имате ли идея откъде трябва да се започне подобна проверка? Има ли къде да проверим кога е взел Акт 15, какво е състоянието на фирмата-инвеститор и дали банката ни при проверка на документите на имота би установила подобна нередност?
Лесно се проверява и фирмата и всичко, вече интернет е достъпен. Обаче ми е малко крийпи някаква съседка да ви разубеждава, след като е препродажба.

Според мен има проблем с имота, за това физическото лице гледа да се отърве. Мога да се обзаложа, че акт 16 (РП му се казва) няма да е толкова скоростерлно.

# 529
Кажете кой е блока. Може някой от темата да живее в близост, да е проучвал и да знае повече.

# 530
Сградата е North Park Residence в ж.к. Толстой. Ако някой знае нещо за нея - ще съм благодарна.

И ние не очаквахме подобно “включване” и сега ще задълбаем още в темата, но ми стана адски любопитно как процедурно можеш да провериш подобно съмнение… Една периферна теория, която чух от друго място е, че Топлофикация са ги забавили документално, което в момента било нормално за тях и всеки момент ще им издадат нужните документи за Акт 16.

# 531
Хем проблем с Топлофикация, хем ще ипотекира сградата… ако някой си тръгва на акт 15, то със сигурност има проблем.
Отделно, ако акт 16 се очаква скоро, цената ще е поне +20%, така че каква им е идеята да продадат на акт 15?
 Лично аз бих седяла надалеч, но моето мнение по принцип е отрицателно за купуване на зелено.

# 532
  • София
Сградата е North Park Residence в ж.к. Толстой. Ако някой знае нещо за нея - ще съм благодарна...
Гледах тази сграда още на основи, а беше през 2020г. или началото на 2021, не помня точно. Но е в този период със сигурност, защото тогава избрах друг проект. Не е нормално да няма акт 16 досега, но не знам причината. Отказа ме нещо в нея, но не помня какво точно беше, но щом ме отказа е имало защо  Blush

Последна редакция: вт, 09 сеп 2025, 10:40 от Exter

# 533
Какво мислете за София Красна поляна за потенциал наеми (двустаен)? Дали е по-добре от “новите гета” Витоша, Кр вада, Малинова спрямо наеми . Виждам , че в новите има интерес, но не го усещам там да си вкарам пари.
Примерно тази сграда ( изглежда на епк, но вке пак)

https://heritage-bg.com/new-building/%D0%B1%D0%B5%D0%B7-%D0%BA%D … nktsj_bQaHa5PdEvQ
Цените в Кръстова вада са много по-високи от Красна поляна и Малинова долина. Доколкото видях ценовия Ви диапазон за двустаен, подходящ квартал е Малинова долина.
В Красна поляна не бих купила за инвестиция.

# 534
Здравейте. Какво мислите за разпределение, в което спалните са преходни (до тях се стига през хола)? Бихте ли имали резерви при закупуване или наемане на такъв апартамент?

# 535
Аз не го купувам, много преходи. Например за даване под наем не става, освен на семейство. То като коридор 3м се е оформило, това е загуба на площ, при по-добро разпределение, тази площ може да ти е в стаята. Изложението също гледам, както и положение в сградата.Холът също ще бъде нещо като трасе за минаване. Как ще се ходи до банята? А то къде е душ-кабината/ваната? Малка е банята, щом е заедно с тоалетна.
Аз отдавам един двустаен с отделна стая и кухня/хол заедно.И много често идват разни приятели, колеги, които искат всеки да си има стая. Съжалявам, защо не съм купила  с 2 отделни помещения (стая и хол) и път до кухннята, която ще се ползва общо. Сега го отдавам само на семейства или на сам човек.

# 536
 Отначало ми се стори малко странно и прекалено преходно. Но.. може би е по-добре от "класическия" преход - реално е коридорче.

# 537
Това, че хола е преходен не е проблем. Спалните са си отделни и има коридор към тях.
По-скоро на мен не ми харесва, че за да идеш до тоалетна вечер, трябва да минеш през хола. Ако е семейство или двама приятели и в хола не се спи би било ОК донякъде.
Аз лично не бих купила този апартамент.

# 538
Транзитът през хола е най-кофтито нещо на този апартамент.
Вратата към него е в средата на късата страна, убивайки целия хол. Хем е сравнително тесен, хем и пътека по средата на теснотията.

Бих се ограничил в подобен тип с по-къса кухня, ама страната откъм банята е 175. Какво можеш да построиш там. Евентуално една дължина 175 и срещу нея още толкова остров.
Масата за хранене бих свалил долу, а горе някакви гардероби. 1 метър ширина за друго не може да се използва.

# 539
Сякаш чак толкова не ме притеснява прехода към спалните, но е абсурдно да минаваш целия хол, за да идеш до банята.

Общи условия

Активация на акаунт