На море в Гърция 2025 - I

• 50 209
  • 750
  •   1
Отговори
# 465
  • София
arino, хубавото в Гърция е, че дори и най-малките магазинчета са добре заредени и има интересни местни продукти наред с масовите. Около Голдън бийч дава няколко магазина - двата са Карфур (не са ми любими) и има един Аристеа (не го познавам). Ходила съм преди повече от 10 години на Тасос. В столицата Лименас обаче има Масутис и Критикос, които са добри гръцки вериги. Може да отидете един-два пъти на пазар там. Задължително си вземете местен зехтин, мед и маслини Трумба https://gtgroup.bg/bg-product-details-281.html. Ако не си я чела, можеш да се заредиш с настроение за Тасос от книгата Мед, маслини и октопод  на Кристофър Бакън (препоръчана в темата от Параход Hug) - много приятно развлекателно четиво.

# 466
И аз искам да се заредя с насторение за Китира, но не можах да открия филма "Пътуване до Китира" Simple Smile.

# 467
Пращам линк. Субтитрите са на английски.

Също и един кратък текст за Китира. А ето и песента на Митропанос, за която говоря в него Simple Smile
https://www.youtube.com/watch?v=dqemYETWfzE

# 468
Wild*Orchid,
Скала Потамия - Тасос. Вижте и отделната тема за острова, но не е много активна, може и в тая да поровите, писано е. Хотел не знам дали има смисъл да се препоръчва, то за това лято ще е където намерите.
Благодаря много! Веднага започвам да гледам места за настаняване, но бих ги изнудила да слезем и малко по-надолу.
Съпругът ми беше този уикенд в Неа Ираклица. Всичко е наблизо до плажа, вкусна храна, нормални сени, хубав пясък. И не е далеко от границата.
Благодаря за препоръката! Аз обаче съвсем не държа да е толкова близо до границата и да е пълно само с българи.

# 469
E, Параход, супер си! Страхотна подготовка ми направи. А текстът ти е чудесен, много задваладяващ.
Голямо благодаря!

# 470
Ще чакаме отзиви от острова после Simple Smile

# 471
  • София
Скрит текст:
Wild*Orchid,
Скала Потамия - Тасос. Вижте и отделната тема за острова, но не е много активна, може и в тая да поровите, писано е. Хотел не знам дали има смисъл да се препоръчва, то за това лято ще е където намерите.
Благодаря много! Веднага започвам да гледам места за настаняване, но бих ги изнудила да слезем и малко по-надолу.
Съпругът ми беше този уикенд в Неа Ираклица. Всичко е наблизо до плажа, вкусна храна, нормални сени, хубав пясък. И не е далеко от границата.
Благодаря за препоръката! Аз обаче съвсем не държа да е толкова близо до границата и да е пълно само с българи.
На Тасос не е по-различно откъм българско присъствие. Wink

Параход, и аз прочетох с интерес написаното за Китира. Преди 2 години ми се размина и остнахме само на Пелопонес, но за есента съм я планувала. Simple Smile

# 472
Праход, кой е плажът от снимката към текста?

Последна редакция: чт, 19 юни 2025, 14:45 от Alia1

# 473
Калади е на първата снимка, най-хубавият на острова според мен. Не е пясъчен, но е разкошен и дано си остава толкова див, както го помня.
След това Хора, Капсали, Милопотамос и пак Хора и Милопотамос - на празника на лятното слънцестоене, който вие за жалост за малко ще изпуснете.

А това ми е любима гледка от Кастрото на столицата към морето

Последна редакция: чт, 19 юни 2025, 14:49 от Параход

# 474
Язък, пфууу, ако знаех за празника...
За плажа бях сигурна, че е Калади. Нямам търпение да го видя. Ние и без това не държим на пясък, даже напротив...

# 475
  • София
Ох, много ме дразните... ужасно ми се ходи на Китира, ама още не успявам да я вмъкна в графика. Иначе ми е на челните места в списъка с желани дестинации в Гърция.

Alia1, можеш да изгледаш и сериите на Евтихис за Китира, но са на гръцки. За съжаление старите епизоди нямат дори автоматични субтитри. Според мен пак си заслужават. Ден 1 и Ден 2

# 476
Оооо, почвам ги, благодаря, Миленка.

# 477
избрахме тасос, ще си правя план тепърва, четейки, може и да питам, набелязала съм няколко места, уж мисля предиобед да сме си на нашия плаж и следобед да обикаляме на различни места по острова с щот годе нормални пътища за начинаещ шофьор Simple Smile

в тасос заведенията с карта ли се плаща? че дори и в хотела предпочитат кеш, много се нервят на данъците разбирам.
правилно ли се ориентирах, че към 35 евро е за двама вечеря в таверна?

.................................

разбирам, че чадър трябва да носим явно - да спестим едни сериозни пари Simple Smile

Ние също резервирахме пак за Тасос.
Предпочитаме да плащаме в брой, но мисля че навсякъде са ни питали как искаме да платим. За конкретната сума - много е относително: според мен това 35 е минимума, не е невъзможно, но просто няма да може винаги да се вместите в тях. Общо взето големи са порциите и вкусни и може да се нахрани човек с две порции сувлаки например и две напитки и това ще е толкова или дори малко под, но има и по-скъпички специалитети, като добавиш салатка, разядка, алкохол ........................ абе изкушения има! Смятам обаче, че храната си заслужава.

За чадър - има много свободни зони, не е като при нас - спокойно може да си носите.  Ние предпочитаме места, на които има консумация за определена сума и може да ползваш чадъра. Не помня обаче, на кой плаж какви точно бяха офертите. Ако сте след 19 юли - мога да кажа конкретно за тази година.

# 478
  • Варна

Тогава със сигурност гледаш не Северна Гърция , а надолу от Солун и по островите(без Тасос де)

# 479
  • Sofia
Здравейте, в Петък на 27.06 пътуваме в посока Гърция от София вечерта или късно следобяд. Фериботът ни е на 28.06 -8:30 от Пирея ще взимаме пътят наведнъж не е проблем 2шофьори сме правили сме го. Много ме притеснява трафикът през Кресна и от разни фейсбук групи и клипчета задръстване дори снощи 20ч от 2ч чакане....
В тоя ред на мисли как е минаването през ГКПП- Илинден ? Ако минем от там после обикаляме ли много в Гърция докато си хванем пътя за Солун - Атина? Май предпочитаме да пообиколим ,но да не висим 2ч и да се притеснявам .
Всеки съвет ще ми е много от полза.
Благодаря Ви 🌺

Общи условия

Активация на акаунт