Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 90 (хипотетично-еврово издание)

• 43 738
  • 758
  •   1
Отговори
# 315
Т.е. твърдите, че няма да има продажби на даден актив, ама цените в най-лошия случай ще са константа.

НЕ съм икономист, но питайте който искате икономист дали това може да стане дългосрочно, един и същ отговор ще получите.

# 316
Какво значение има дали ще се вдигат или падат, като има толкова много възможности човек да се установи по света. Все ще си намери мястото.

# 317
  • Бургас
donevM, изначално този спор е поставен на грешна основа и това ще ти го каже и всеки икономист, и разумно мислещият неикономист.
Първо, не можем да говорим за "цениТЕ на имотиТЕ", защото има всякакви имоти, на всякакви локации, във всякакво състояние и на всякакви цени. Едни ще падат, други ще се вдигат. Там, където има търсене, ще растат и ще се застопорят. Там, където няма - ще падат.
Едно е супер центърът на София, Варна, Бургас. Друго е Монтана, Видин, Търговище. Трето - Банско, Разлог.
Второ - когато човек иска да продава, или да купува, имат значение индивидуалните характеристики на имота му. Които определят цената и тя може да не се подчинява на никаква пазарна или икономическа логика към момента на покупката или продажбата, защото имаш и човешки фактор-човешка емоция в тази сделка.

# 318
Цените дори и да паднат с 10 -20 процента, пак ще са страшно високи за тези които смятаха, че има балон преди 5 години....

# 319
"Кешът в България е все още над 30 милиарда лева и Асоциацията на българските банки призовава гражданите да внесат тези пари в банките преди въвеждането на еврото. Това обясни пред  БНР главният секретар на институцията Джеймс Йоловски."

Банките откъде знаят колко е кешът, който не е при тях.
Да написаното е истина. Преди 2 седмици имах среща в една банка като клиент на специфичен продукт,  служителката ми спомена и подкани, че сега е момента ако имам кеш да го внеса ( естествено, че тази кампания за внасянето на кеша е насочена и към останалите клиенти). Стори ми се странно извън контекста на срещата.
Не уцели човека, аз от 2-3 год. не знам как изглежда кеша. Ако стане нещо, например липса на ток - една вода не мога да си купя.

Последна редакция: вт, 27 май 2025, 18:14 от mauigirl

# 320
А строителите и банките ще могат ли да изчакат и те докато купувачите настигнат цените? А магазините, заведенията и фризьорките ще могат ли да изчакат и те? То така ако можеше да се слагат паузи на икономическата активност щеше да е много добре, ама не може. Иначе продавачите могат и си чакат цял живот. Някои мизерстват, но не продават. Това си е личен избор. Пазара е недоносче, но купувачите могат да се преориентират, докато продавачите не.

Дани и какъв в термина за такъв сценарий? Стагфлация ли имаш предвид? Щото при стагфлацията цените на стоки и услуги може да растат при свито потребление, но цените на активите може да падат. Предполагам имотите все още не са станали домати, нали?

Последна редакция: вт, 27 май 2025, 19:04 от Gogo1979

# 321
  • София, Bulgaria
Гого, офисът ми е на Сан Стефано,  и като гледам какви коптори, имоти за милиони, а вътре погром и мизерия. И не са много възрастни хора. До нас правиха ремонт, гледам дограмата само са я боядисали, явно намат пари за нова. Та хората са много издръжливи същества, като става въпрос за имот.

# 322
Ами не, просто масата народ не гледа на имота като на финансов инструмент и ме му мери цената през ден “колко струвал”, за да прецени дали да се харчи за море на гърция или мичурин. Хората си гледат на жилището като на жилище. А у нас културата към жилището и към себе си е лоша. Няма грижа, има закостеняло мислене. Както казах, пазара е недоносче.

# 323
Всъщност,  нагласите към имотите тук във форума са доста емоционални и не се базират на реални факти и аргументи.

Затова и явни и доказани твърдения се отричат, независимо кой им е източника и с каква статистика са подплатени. А насреща се изсипват "аргументи" като едно подстригване стана 200лв, свръхбогатите маникюристки ще изкупят имотите за милиони и прочие. Същата е и причината, поради която така яростно се нападат (и то лично ad hominem) всички писания, различни от ама имотите ще растат вечно.

Ето Ви още малко прясна информация от Варна, работя както ви казах с брокерка, която е сред най-сериозните на пазара и с доста контакти с други агенции. А и ми е личен приятел, та не ме баламосва с обичаните за бранша приказки. Жената преди малко пак ми каза - продажби не се случват, на вторичния пазар всичко е замряло. Продавачите са малко и искат много пари, купувачи има, но не и на подобни цени. Като повечето купувачи са стигнали лимита на цените. Т.е. не е въпрос на желание, а просто банката не им дава толкова, нямат достатъчно самоучастие и тн.

Март месец според имот.бг средната офертна цена на двустайни и тристайни в квартал Бриз е била 2133 е/кв, а днес средната цена е 2128 е/кв. Явно има статистически застой в последното тримесечие на база офертни цени, а това сигурно е един от силните периоди. Като се стигне до застой първо брокерите ще изпищят, после всякакви професии свързани с продажбите на имоти, а после флипъри и професии свързани с ремонт и строителство и като цяло икономиката защото строитеството и недвижимите имоти са голям сектор.
По принцип като има застой в продажбите почти винаги следва спад в цените. В щатите я минахме тази фаза. И там хората изтъкваха същите аргументи че продавачите не били на зор, ама зора е да си предпазят каквото екуити имат. Нивата на продажбите мисля че са най- ниски от 2009. И така преминахме в следващата фаза където статистически има спад на цените, който в зависимост от щата и града достига до 25%, обаче обявите за продажба продължават да растат и се очаква спада да продължи. Хора които миналата година се опитаха да продадат и отказаха да намалят цената сега трябва да намалят още повече.

# 324
Разбрахме, че брокерите във Варна нямат работа, ама тия в Пловдив не смогват на творбите с пари
https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Brokeri-V-Plovdiv-idvat- … gi-vzemem-2570433
Кой помпа пазара - медиите ли?

Последна редакция: вт, 27 май 2025, 21:02 от mauigirl

# 325
  • София
На първо място поправи си линка, че не работи, но аз намерих сайта Blush
На второ място, имаш ли вяра на хора, които лъжат дори хората, с които смятат да работят? Визирам заплащането, не им дават обещаното от обявата Blush

То всеки взе интервюта да дава, да прави клипове, напълни се реклами, подкасти, разни сторита и какво ли още не на тема имоти.
Последната ергенка проста като галош, ама имоти продава  и книга пише  Grinning

Последна редакция: вт, 27 май 2025, 21:04 от Exter

# 326
  • Бургас
Тя може да е проста, ама тези, дето ще й купуват и четат книгата, са още по-прости Simple Smile

# 327
Тя може да е проста, ама тези, дето ще й купуват и четат книгата, са още по-прости Simple Smile
Да перефразирам реплика от един филм.
"Винаги има по-проста риба".
Скрит текст:

# 328
Neymar, защо търсиш да купиш в европа след като в сащ има 25% спад и мегдан за още? Не виждам логика. Иначе не е нужно да са на зор хората. Басирам се че в момента, в който се удари плато ще започнат да продават “защото цените не растат”. Хазартната зависимост е обзела всички и липсата на растеж или малкия растеж не влияе добре на хазартно зависимите.

# 329
Ще продават някои спекуланти. Други ще държат с надеждата за още по-големи печалби и заради липса на алтернатива за парите, но масата хора, имащи ИМОТО ще го стискат до последно. Това е психологическа особеност на българите.

Общи условия

Активация на акаунт