Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 90 (хипотетично-еврово издание)

• 43 740
  • 758
  •   1
Отговори
# 300
Спокойствието, да си гледаш бизнеса в същия град/ държава, да си говориш на твоя език, да си живееш в твоята държава е незаменимо.
Аз винаги съм казвал, че се върнах, просто за да съм в България. Бизнесът е допълнителен бонус.

А и колко са данъците по другите държави. В България е най-много 9%.
Липса на лицензи за инженери, вик, ел, плочкаджии.
Липса на правила през колко време да правиш ремонти, да сменяш бойлери и тн.
Липса на правила как да си поддържаш градината, с каква фирма и тн.
Краткосрочните са голям "пейн ин дъ ас".
Кооперация и аз искам да си построя, но чак като се пенсионирам 2ри път Simple Smile (демек от Софийските имоти)

Аз ти се чудя защо не си продадеш апартаментите и да си построиш нещо даже и  в София. Даже може да не се наложи да продаваш всичко ако вземеш парцела с обезщетение и продадеш няколко апартамента на зелено.

Затишие пред буря.
Няма пряка връзка между наеми и продажби.

Април-Май е традиционно слаб за София. Масово мигрират към морето или към някое село.
Няма как януари да са вървели едностайните по 1000лв и сега да говорим за някакви мащабни спадове.

Аз също щях да пиша, че продавачите не са на зор.
Имам един 2ри номер, само за продажба. Току си звъни.
Бях спрял да продавам и си мислех, че нямам обяви, а наскоро видях, че всъщност имам пусната обява в 1 по-незначителен сайт, с цена, набримчена с 20% отгоре, ей така, защото не го продавам.
Според мен са луди хората, които продават сега, независимо от цената. Освен ако нямат вече анагажиран друг имот и само прехвърлят парите.

Аз понеже искам да купя нещо в Европа, прекарах няколко дена в проучване на няколко държави дето са ми интересни. Ето какво ми направи впечетление:
1. В държавите където цените растат има искински недостиг на жилища и даже е трудно да се намери нещо под наем.
2. В някои държави където много чужденци купиха доста и допринесоха за скока на цените, забелязвам някаква нетърпимост на местните спрямо потенциални чуждестранни купувачи.
3. Някои чужденци си тръгват а други които са мислели че ще се местят се отказват да го направят.
В момента Лондон е интересна дестинация за покупка за инвестиция!

И Дъблин също, обаче един от моите критерии е да ми се струва достатъчно привлекателно аз да живея там няколко месеца в годината или постоянно

# 301

Аз ти се чудя защо не си продадеш апартаментите и да си построиш нещо даже и  в София. Даже може да не се наложи да продаваш всичко ако вземеш парцела с обезщетение и продадеш няколко апартамента на зелено.
В момента бизнесът по принцип ми е далечен 2ри приоритет.
Заради пораженията на злополучното мигрантство си имам друг проблем на главата за решаване.
И не мога да си позволя да се хвърлям в големи проекти, независимо дали ще са "някак" изгодни.
В София едва ли някога ще строя. Труден пазар е за обикновени хора.
Мисля по морето да е. Парцели вече имам. Остава време и финанси. А и да се реша да поживявам там поне 1/3 от годината.

# 302
"Кешът в България е все още над 30 милиарда лева и Асоциацията на българските банки призовава гражданите да внесат тези пари в банките преди въвеждането на еврото. Това обясни пред  БНР главният секретар на институцията Джеймс Йоловски."

Банките откъде знаят колко е кешът, който не е при тях.

# 303
Е то всяка банкнота е със сериен номер. Знае се колко са отпечатали, знае се колко са в банките. Сега, че има някой кеш (запален, разкъсан, закопан от някой и никой друг не знае и след смъртта му къде е), дето никога няма да излезе е отделен въпрос.

# 304
Нали БНБ знае колко пари е отпечатала..

# 305
Вижте статистиката на БНБ за банкноти в обръщение.
Тотал бяха 30 млрд.
Сега само скритите са толкова.
Статистиката беше постната в тази тема.

# 306
Имаше преди години едно откраднато и скрито инкасо, мисля излезе от затвора крадецът, та и него ли броят за кеш:)

# 307
Имаше преди години едно откраднато и скрито инкасо, мисля излезе от затвора крадецът, та и него ли броят за кеш:)

Жоро Милионера.

# 308
Имаме ръст на доходи, заплати, стабилност, еврозона. Като изключим няколко путински виртуални глашатая, останалите си държим прилично масрафа и финансите.
Каква стабилност имаме, политическа ли - дето правим избори всяка година, вече 4-5 години така? Като дойде накрая Пеевски на власт, може и да настане стабилност 😀
Или ценова стабилност? При това печатане на пари и раздаване на който си поиска, инфлацията си върви и стабилност ще има само ако вземат мерки за ограничаването й, а главните мерки се знаят, тях МВФ ги предписва на всички държави ,където ги повикат - т.нар. austerity, тоест намаляване на публични заплати и пенсии и вдигане на лихвите за да се спре инфлацията и да се постигне ценова стабилност. Ако я няма, може и да се кара така години наред на автопилот, докато не се натрупа твърде много дълг и в един момент пак идва МВФ (като в Гърция).
Пък еврозоната... то ако само защото една държава е в ЕЗ това й гарантираше нонстоп ръст на цените на имоти, то например в Германия, която е не просто членка, а лидер на ЕЗ, нямаше никога да падат, пък както се вижда и там понякога падат.

# 309
Фрау, кажи сега честно. Наистина ли смяташ, че бнб не знае колко банкноти е напечатала? Как я мислиш тази работа? Пуснат си печатницата когато и колкото им е кеф и на задния вход раздават чували на наши хора? Хайде по-сериозно. Това и през 15 век не е било толкова примитивен процес, камо ли сега в бяла държава от клуба на богатите е евросъюза. Не ми го побира акъла как едновременно смятате България за държава от Европейския съюз, сравнявате и гоните Париж, Лондон и Берлин, говорите за сигурност и тн, но по отношение на статистики, практики, информация ни имате за бананова република. Е не може и двете да сме в различни естества. Или просто изобщо си нямате на идея, put blindfold on and buy buy buy. Склонен съм да вярвам в последнито.

# 310
Всъщност,  нагласите към имотите тук във форума са доста емоционални и не се базират на реални факти и аргументи.

Затова и явни и доказани твърдения се отричат, независимо кой им е източника и с каква статистика са подплатени. А насреща се изсипват "аргументи" като едно подстригване стана 200лв, свръхбогатите маникюристки ще изкупят имотите за милиони и прочие. Същата е и причината, поради която така яростно се нападат (и то лично ad hominem) всички писания, различни от ама имотите ще растат вечно.

Ето Ви още малко прясна информация от Варна, работя както ви казах с брокерка, която е сред най-сериозните на пазара и с доста контакти с други агенции. А и ми е личен приятел, та не ме баламосва с обичаните за бранша приказки. Жената преди малко пак ми каза - продажби не се случват, на вторичния пазар всичко е замряло. Продавачите са малко и искат много пари, купувачи има, но не и на подобни цени. Като повечето купувачи са стигнали лимита на цените. Т.е. не е въпрос на желание, а просто банката не им дава толкова, нямат достатъчно самоучастие и тн.

Последна редакция: вт, 27 май 2025, 11:55 от Анонимен

# 311
  • София
Вижте статистиката на БНБ за банкноти в обръщение.
Тотал бяха 30 млрд.
Сега само скритите са толкова.
Статистиката беше постната в тази тема.
Някой се е объркал, но не знам кой
"В края на март 2025 г. парите в обращение достигнаха 30 098.5 млн. лв...."

https://www.bnb.bg/bnbweb/groups/public/documents/bnb_download/n … ity_202503_bg.pdf

# 312
  • Бургас
- продажби не се случват, на вторичния пазар всичко е замряло. Продавачите са малко и искат много пари, купувачи има, но не и на подобни цени. Като повечето купувачи са стигнали лимита на цените.

И? Какво от това? Ако продавачите бяха много и на зор, тогава да чакаш цените да падат. Ама те не са на зор и ще си чакат тези пари, и ще си ги получат. А ако не ги получат, просто няма да продават.
Какво ще правят купувачите в случая? Още повече, че банките "не им дават". Щом и банките не дават, значи и на зелено не могат.
Или чакат някоя баба да умре, че да наследят, или ще живеят под наем.

# 313
Това нали знаете, че няма как да продължи вечно... Simple Smile И най-малкото няма как цени да растат, а продажбите да намаляват.

Банките дават, но парите на хората не стигат за вторичния пазар. Нужното самоучастие за един приличен тристаен е 70-80 хиляди евро. Малко хора има толкова в наличност.

Затова и все още има пазар на зелено, там достъпността е малко по-добра и все още хората успяват да си ги позволят.

Ама сме на път и от там да отрежем едно 60-70% от населението.

Последна редакция: вт, 27 май 2025, 15:52 от Анонимен

# 314
  • Бургас
Ами ето, че има как - нали точно това пишеш  - цените растат, а продажбите намаляват.
На зелено много хора се притесняват да купуват, да не говорим, че и там си трябва сериозно самоучастие, защото банката дава кредит чак след акт14.
Да, няма да продължи вечно - цените ще се застопорят в един момент, който купил - купил, който тепърва ще купува - или ще купува компромисно - на 5 ет., без асансьор, или ще живее под наем.

Общи условия

Активация на акаунт