Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 90 (хипотетично-еврово издание)

• 43 736
  • 758
  •   1
Отговори
# 255

Може ли данни и източник. Например с колко % са поскъпнали хранителните продукти, продуктите от първа необходимост и прочие за последните 5 години?

Защото официалната статистика показва, че ръста на имотите е много по-стръмен от ръста на всичко останало.

И ОТ ДНЕС

Последна редакция: пт, 23 май 2025, 16:00 от Seiko7075

# 256
  • Бургас
Гонете си домоуправителя и не отсъпвайте! Да не говорим, че по закон, по стълбищата/общите части, не трябва да е така затрупано с предмети/боклуци! Във вашия случай е даже много по-важно да се оправи проблема - тези боклуци са в общите части, освен нелицеприятни, крият рискове от зарази.

И не само зарази - грубо нарушение на правилата за пожарна безопасност. Ако минат от пожарната на проверка, ЕС може да получи глоба.
Законът за ЕС е променен, вече много по-лесно се свикват събрания и се вземат решения, които после всички "незаинтересовани" трябва да изпълняват.

# 257
Може ли контакти за фризьора за 35 лв в София, че другия месец се прибирам и искам да освежа. Последно платих 60лв за измиване и подстригване в Лозенец. Беше преди година, сега подозирам че ще е двойно.

И да, цените на всичко само напред и нагоре. Спад от 50% при имотите е мокър сън.

# 258
  • София
Владимир Иванов, как да гоня домоуправителя като самата тя е сътворила свинщина като показаната по-горе? Имам апарт. в Лозенец, до метрото и исках да го продам тия дни. Още първия кандидат купувач като видя гадостите до асансьора се врътна и не ми погледна имотчето.
Лъки, ще ти дам контакти за фризьор под 35 лв в Лозенец.
А ако мръднеш до друг салон от веригата ти гарантирам и идеално подстригване при дъщеря ми.

# 259
Владимир Иванов, как да гоня домоуправителя като самата тя е сътворила свинщина като показаната по-горе? Имам апарт. в Лозенец, до метрото и исках да го продам тия дни. Още първия кандидат купувач като видя гадостите до асансьора се врътна и не ми погледна имотчето.
Лъки, ще ти дам контакти за фризьор под 35 лв в Лозенец.
А ако мръднеш до друг салон от веригата ти гарантирам и идеално подстригване при дъщеря ми.
Моля. Ще се радвам.

# 260
  • София
Ееххх, едно време какъв бензин имаше... Blush

Обаче прическата е еталон...

# 261
Който иска да сравнява какви са били цените преди 5 години на фризьорки, бербери, пица на парче, обедно меню, от тук надолу - https://bg-mam.ma/p/1204451/40673280

# 262
Здравейте. Не знам дали е точната тема, но търся мнение за инвеститори Нова Билд БГ (били са Нова Билд СТ, Нова Билд, Нова Билд София) и ЕРА, както и за Stonehard, които май са посредници за ново строителство. В търсене на жилище за живеене съм, като донякъде даже предпочитам панел, но разглеждам и новото строителство в района като искам да знам колко са надеждни инвеститорите (най-вече ме притеснява дали ще се получи АКТ 16).
Мога да ти отговоря само за Нова Билд с управител Тома Минчев. Аз и много други имахме предварителен договор който смениха няколко пъти да искат повече пари. Чаках 5 години и платих над 50000 евро, нямат още акт 15 сграда в Дървеница. След последния рекет си взех парите и избягах. За сградата в Дървеница казаха че имат проблем с ЧЕЗ и загубих доверие че ще го довършат. Размотаваха ме до последно за парите защото го закъсали за пари, но офисът е пълен с мутри  и поршета.

# 263
Жилищният пазар в България чупи рекорди в навечерието на еврозоната
https://www.capital.bg/biznes/imoti/2025/05/25/4778245_jilishtni … a_chupi_rekordi_v
(показва се цялата, без абонамент)
Цитат
Ръстът на цените се откъсва от фундаментите Средният ръст на цените на жилищата за 2024 г. е 16.5% по данни на НСИ. И от началото на годината продължава

По данни на Bulgarian Properties през януари и февруари в София той е между 10 и 15% над стойностите му за същия период на 2024 г.
По наблюдения на "Имотека" - поне 15% спрямо същите месеци на миналата година.
Средната цена на апартамент в София вече надхвърли психологическата граница от 200 000 евро.
Офертните цени в статистиките на Ocenime.bg през април още скочиха. Ако в края на 2024 г. средната офертна цена в София е била над 2300 евро на кв.м, сега, четири месеца по-късно, тя вече е 2430 евро.
...

Т.е. за 4те мес на 2025 имаме 5.65% ръст.
"До кога така", не знам.
Предварително казвам. Ние не се радваме на високите цени, само коментираме тяхното съществуване.
Масово хората бъркат "признаването и приемането на една реалност", с нейното одобрение.

Статията е ужасно дълга, с вмъкнати мнения от доста специалисти.
Докъдето четох, съгласен съм, общо взето. Неща, които сме ги изписали и тук.

Писал съм и за "разминаването" между купувачи и продавачи. Купувачите търсят силно под-пазарни цени, а продавачите, "пазарни" или дори "над-пазарни". Това е особено силно напоследък. С огромно количество "обикалящи и цъкащи с език", но не смеят да купят.
Сега като го пиша, сещам се, че и нашият форум се позасили с нови кадри в тази посока Simple Smile

# 264
.

Последна редакция: нд, 25 май 2025, 21:32 от bubkab

# 265
Жилищният пазар в България чупи рекорди в навечерието на еврозоната
https://www.capital.bg/biznes/imoti/2025/05/25/4778245_jilishtni … a_chupi_rekordi_v
(показва се цялата, без абонамент)
Цитат
Ръстът на цените се откъсва от фундаментите Средният ръст на цените на жилищата за 2024 г. е 16.5% по данни на НСИ. И от началото на годината продължава

По данни на Bulgarian Properties през януари и февруари в София той е между 10 и 15% над стойностите му за същия период на 2024 г.
По наблюдения на "Имотека" - поне 15% спрямо същите месеци на миналата година.
Средната цена на апартамент в София вече надхвърли психологическата граница от 200 000 евро.
Офертните цени в статистиките на Ocenime.bg през април още скочиха. Ако в края на 2024 г. средната офертна цена в София е била над 2300 евро на кв.м, сега, четири месеца по-късно, тя вече е 2430 евро.
...

Т.е. за 4те мес на 2025 имаме 5.65% ръст.
"До кога така", не знам.
Предварително казвам. Ние не се радваме на високите цени, само коментираме тяхното съществуване.
Масово хората бъркат "признаването и приемането на една реалност", с нейното одобрение.

Статията е ужасно дълга, с вмъкнати мнения от доста специалисти.
Докъдето четох, съгласен съм, общо взето. Неща, които сме ги изписали и тук.

Писал съм и за "разминаването" между купувачи и продавачи. Купувачите търсят силно под-пазарни цени, а продавачите, "пазарни" или дори "над-пазарни". Това е особено силно напоследък. С огромно количество "обикалящи и цъкащи с език", но не смеят да купят.
Сега като го пиша, сещам се, че и нашият форум се позасили с нови кадри в тази посока Simple Smile

По принцип офертна цена нищо не означава лично за мен. Аз където живея в щатите офертните цени са едни, а тези щастливци които успеят да продадат (защото няма много купувачи) сключват сделки с няколко стотин хиляди долара под офертната цена. Аз рутинно предлагам с по няколко стотин хиляди долара под офертната цена за неща които съм склонен да купя ако продавача е на зор.

# 266
  • София
Neymar09, а какво правим  ако продавача не е на зор?
Различен е пазара при тебе и в Бг.

# 267
bubkab къде са и прозорците на тази кутийка? Аз освен един коридор и кухня с някакви лампи отгоре друго не видях.
Seiko7075  и тези черешки л иса недвижими?
И фризьори ? Леле . Какъв клуб.

# 268
Neymar09, а какво правим  ако продавача не е на зор?
Различен е пазара при тебе и в Бг.

Ами като не е на зор да си го държи. Другата година може да вземе по- малко. Щатите ги давам за пример не задруго ами защото пазарната психология на всякъде е една и съща и вече сме минавали през тези фази. Просто единствената статистика на която вярвам аз е на реални сключени сделки. Специално за Варна няколко човека са писали тука че има застой при сключените сделки, иначе си искат някакви цени ама обявите стоят. Друго нещо което ми прави впечетление е че пазара на наемите в София е охладнял доста в момента, което ми подсказва че едва ли пазара на имотите е толкова горещ.

# 269
Затишие пред буря.
Няма пряка връзка между наеми и продажби.

Април-Май е традиционно слаб за София. Масово мигрират към морето или към някое село.
Няма как януари да са вървели едностайните по 1000лв и сега да говорим за някакви мащабни спадове.

Аз също щях да пиша, че продавачите не са на зор.
Имам един 2ри номер, само за продажба. Току си звъни.
Бях спрял да продавам и си мислех, че нямам обяви, а наскоро видях, че всъщност имам пусната обява в 1 по-незначителен сайт, с цена, набримчена с 20% отгоре, ей така, защото не го продавам.
Според мен са луди хората, които продават сега, независимо от цената. Освен ако нямат вече анагажиран друг имот и само прехвърлят парите.

Общи условия

Активация на акаунт