Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 90 (хипотетично-еврово издание)

• 43 736
  • 758
  •   1
Отговори
# 285
Плаща се данък, вече и преди акт 16. Минимална сума е, но все пак.
Такса смет, след акт 16.

# 286
  • Бургас
Черна станция, точно така беше, ама вече не е. И от този аргумент - важни за данъка печалба са датите на покупката и продажбата, а не ползването или неползването.

Ето едно извлечение от тълкуване на НАП, в което акт 16 изобщо не фигурира. Ако беше така, щеше да е изрично посочено, че срокът тече от получаване на удостоверението за експлоатация, а не от покупката.

"Доходите Ви, придобити през календарната година от продажба на един недвижим
жилищен имот, не подлежат на облагане с данък, ако той е бил Ваша собственост в
продължение на повече от 3 години, тоест, ако между датата на покупката и датата на
продажбата му са изминали повече от 3 години. Не се облагат и доходите, придобити през календарната година от продажба на не повече от два недвижими имота, ако между датата на покупката и датата на продажбата им са изминали повече от 5 години. Доходите от продажба на селскостопански и горски имоти са освободени от облагане, независимо от броя им, ако между датата на придобиването и датата на продажбата им са изминали повече от 5 години".

https://old.nra.bg/document?id=4039

# 287
https://www.marica.bg/imoti/daljim-li-danaci-pri-prodajba-na-imot

Цитат

● Освободени от данък са доходите, придобити от продажба или замяна на един недвижим жилищен имот, ако между датата на придобиването и датата на продажба/замяна са минали повече от три години.
Под “жилищен имот” съдебната практика разбира имот, който към момента на продажба може да задоволява жилищни нужди, да бъде постоянно обитаван и да служи за дом. Т.е. тук говорим за имоти, получили Акт 16.

Трябва специалист да каже. Според мен е от акт 16.
А данък сгради няма нищо общо в случая.

https://www.bulgarianproperties.bg/statii-ot-bulgaria/dylzhi-li- … rtament-9446.html

# 288
O, ако е за ДОД е така. Мислех, че става дума за данък сгради, понеже някой спомена за смет и прочее. А за ДОД А16 няма значение.

# 289
  • Бургас
Ако имаш съмнения, напиши писмо до НАП с молба за писмен отговор. Да не интерпретираме тука разни писания, защото са абсолютно противоречиви.
Много са любезни и бързо отговарят. Пазя няколко отговора по различни казуси, за всеки случай.

# 290
Аз нямам зор, мисля да се огранича до 2бр, с над 5г от което и да е, акт 16 и придобиване. Нямам за плащане такива данъци.
Иначе, питах 10ина човека поне, някъде февруари. Защото тогава ме вълнуваше този въпрос. Върти ми се в главата, че навсякъде се споменавше акт 16.
Който има зор да си пита.

# 291
  • Бургас
А тези 5 г. как се изчисляват?
От продажбата на първия, или от продажбата на втория?

# 292
Затишие пред буря.
Няма пряка връзка между наеми и продажби.

Април-Май е традиционно слаб за София. Масово мигрират към морето или към някое село.
Няма как януари да са вървели едностайните по 1000лв и сега да говорим за някакви мащабни спадове.

Аз също щях да пиша, че продавачите не са на зор.
Имам един 2ри номер, само за продажба. Току си звъни.
Бях спрял да продавам и си мислех, че нямам обяви, а наскоро видях, че всъщност имам пусната обява в 1 по-незначителен сайт, с цена, набримчена с 20% отгоре, ей така, защото не го продавам.
Според мен са луди хората, които продават сега, независимо от цената. Освен ако нямат вече анагажиран друг имот и само прехвърлят парите.

Аз понеже искам да купя нещо в Европа, прекарах няколко дена в проучване на няколко държави дето са ми интересни. Ето какво ми направи впечетление:
1. В държавите където цените растат има искински недостиг на жилища и даже е трудно да се намери нещо под наем.
2. В някои държави където много чужденци купиха доста и допринесоха за скока на цените, забелязвам някаква нетърпимост на местните спрямо потенциални чуждестранни купувачи.
3. Някои чужденци си тръгват а други които са мислели че ще се местят се отказват да го направят.

# 293

Тези 5 години са от датата на придобиване и нямат общо с продажбата. За апартамент май беше и 3 години.
А да се продават по не по-вече от два на година е за да не те хваната за ДДС.

# 294

https://www.pariteni.bg/novini/danyci/dylzhi-li-se-danyk-pri-pro … ba-na-imot-245332
Цитат
и двата са собственост на продавача повече от 5 години
Аз го тълкувам, единият е повече от 5г между покупка и продажба;
вторият също.

1. В държавите където цените растат има искински недостиг на жилища и даже е трудно да се намери нещо под наем.
2. В някои държави където много чужденци купиха доста и допринесоха за скока на цените, забелязвам някаква нетърпимост на местните спрямо потенциални чуждестранни купувачи.
3. Някои чужденци си тръгват а други които са мислели че ще се местят се отказват да го направят.
В София има огромен недостиг на жилища. От Юли до Февруари е някакъв малък кошмар/кошер.
Нямам поглед как е навсякъде в Европа. Сигурно има и по-търсени дестинации. Там, Берлин със социалните цени на наемите, сигурно чакат на опашки.
Но и при нас се чака тук там. Зависи от сезона.
Тия мантри, дето 1/2 от от жил фонда бил празен, ги приказват кибиците.

Не се знае в коя държава на какви закони и порядки ще се нашиеш.
Не беше ли Испания, дето като се само-населят цигани в имота ти, той става техен?
Е, в България няма такива неща. А това си влиза в цената на имота.
Ако някой не иска да го включва, то си е изцяло негов проблем. Имаме ръст на доходи, заплати, стабилност, еврозона. Като изключим няколко путински виртуални глашатая, останалите си държим прилично масрафа и финансите.

# 295
Нито в Испания е така, нито в България не е така. И у нас има случаи на самонастанили се и у нас има закони за самоуправство. Ако в София имаше реален недостиг на имоти, то щеше да има политики по въпроса. Както се вижда, такива няма. Недостиг на квартири може да има, но това не пречи да има и голям брой празни заключени жилища. Аз имам две такива. Както казват- хляб и вода не искат.

Неймар, сподели кои са държавите и градовете?

# 296
И мен ме интересуват държавите. Ако мислите, че не е по темата, моля за инфо на лични 😊.

# 297
Нито в Испания е така, нито в България не е така. И у нас има случаи на самонастанили се и у нас има закони за самоуправство. Ако в София имаше реален недостиг на имоти, то щеше да има политики по въпроса. Както се вижда, такива няма. Недостиг на квартири може да има, но това не пречи да има и голям брой празни заключени жилища. Аз имам две такива. Както казват- хляб и вода не искат.

Неймар, сподели кои са държавите и градовете?

Ами по принцип държавите с които започнах са Португалия, Испания, Хърватия, Холандия, Швейцария, Чехия и Унгария. Холандия ми беше топ като инвестиция обаче отпадна защото имат някакви наскоро приети закони дето фаворитизират много наемателите и ако например спрат да плащат наем може да отнеме една година да ги изгоня. Швейцария за мое съжаление също отпадна защото имат много ограничения. Чехия и Хърватия засега са ми към последните места на листата защото възвращаемостта е ниска. От Португалия съм се спрял на Порто засега защото цените са приемливи и дохода от наем е добър (обаче за Португалия беше коментара че някои експати се връщат което ме притесни малко). От Испания като градове засега гледам Мадрид и Барселона защото там ми харесва и бих живял за постоянно и доходността от наеми (особенно краткосрочни, /трябва лиценз/) е добра.
България естествено би била най- лесна за мене обаче ми е много трудно да преглътна ниската възвращаемост и факта че апартаментите се отдават обзаведени. Отделно наемодателите имат ниска договорна протекция. Единствено като вариант е аз да построя кооперация което не съм изключил ама не знам дали ми се занимава толкова.

# 298
Спокойствието, да си гледаш бизнеса в същия град/ държава, да си говориш на твоя език, да си живееш в твоята държава е незаменимо.
Аз винаги съм казвал, че се върнах, просто за да съм в България. Бизнесът е допълнителен бонус.

А и колко са данъците по другите държави. В България е най-много 9%.
Липса на лицензи за инженери, вик, ел, плочкаджии.
Липса на правила през колко време да правиш ремонти, да сменяш бойлери и тн.
Липса на правила как да си поддържаш градината, с каква фирма и тн.
Краткосрочните са голям "пейн ин дъ ас".
Кооперация и аз искам да си построя, но чак като се пенсионирам 2ри път Simple Smile (демек от Софийските имоти)

# 299
Затишие пред буря.
Няма пряка връзка между наеми и продажби.

Април-Май е традиционно слаб за София. Масово мигрират към морето или към някое село.
Няма как януари да са вървели едностайните по 1000лв и сега да говорим за някакви мащабни спадове.

Аз също щях да пиша, че продавачите не са на зор.
Имам един 2ри номер, само за продажба. Току си звъни.
Бях спрял да продавам и си мислех, че нямам обяви, а наскоро видях, че всъщност имам пусната обява в 1 по-незначителен сайт, с цена, набримчена с 20% отгоре, ей така, защото не го продавам.
Според мен са луди хората, които продават сега, независимо от цената. Освен ако нямат вече анагажиран друг имот и само прехвърлят парите.

Аз понеже искам да купя нещо в Европа, прекарах няколко дена в проучване на няколко държави дето са ми интересни. Ето какво ми направи впечетление:
В момента Лондон е интересна дестинация за покупка за инвестиция!

Общи условия

Активация на акаунт