Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 90 (хипотетично-еврово издание)

• 43 722
  • 758
  •   1
Отговори
# 465
Дори пазарът у нас да е безкраен, а той не е.

Разходите за придобиване на имот са много големи за да бъдат имотите стабилен инвестиционен продукт. 7-8% разход ако ги разделим дори на 3 години са 2.6%.

Което означава, че е нужен ръст от 5+% годишно за да се догонят консервативните инвестиционни фондове. Просто за сравнение, за незнаещите, разходите при инвестиционните фондове са от порядъка на 0.1-0.2%.

Също не разбирам това твърдение, че няма къде да се инвестира. Наскоро ми се затвориха позиции на немски и румънски ДЦК на съответно 3% и 4.5%. А същото за незнаещите, ДЦК-та са с максимално нисък риск.

# 466
Абе знам, че накрая всички ще свършим в с. Ягода. Това е положението! Гледаш да дадеш на отрочетата, да не се заморят нещо, осигуриш му 2 живота напред, а то те шутира по права линия в Говедарци. Изпокара се с братя, сестри, братовчеди за безценния бетон, а ние сме на земята, щото нали те са от много столове, най-златните. Мигар тия закъсалите потребители, в "стаите по наем" в с. Ягода не са имали пари, щом плащат по 1000 лв./мес. ама са ги изритали че пречат, делейки имотите. Какво като ги кътаме имотите до откат, като накрая ще сме се оакали до ушите.

# 467
А реално света се движи и от хилядите хора, които нямат повече от едно жилище, нито повече от няколко хиляди в сметката. Те са тези дето чистят, обслужват, превозват, работят на полето и т.н. и са общо взето невидими за всички, докато не спрат да правят, каквото правят. Тогава нито апартамент, нито акции ще имат кой знае какво значение и както техниката и IA се развива в доста "грешна" посока като цяло, ще бъде забавно.

# 468
DonevM,ето ти се радваш на 4-5%. В началото на годината dany1 спрягаше тук двустайните как били по 200 к евро (на мен ми се струваше много и че преувеличава), сега виждаме по 240 к се продават (и то партер!).
Това на годишна база  е 80/200=40% доходност. Само през 2025. И паралелно носи 850 евро наем всеки месец.
На всички ни е ясно,че не е sustainable това,само че докато чакащите да купят са повече от продаващите, това е положението.
Редовно списващите тук бихме купили,ако изглежда нещо изгодно,а имам съмнение,че и вещаещите криза (която за мен също би била резонна),също чакат да купят.
И как да паднат цените,като всеки иска да купи?

# 469
Много, ама много малко двустайни в България се продават на по 240к. За партер пък съвсем да не говорим.

На пазара съм на имоти, недейте така с тея митове и легенди.

# 470
DonevM,ето ти се радваш на 4-5%. В началото на годината dany1 спрягаше тук двустайните как били по 200 к евро (на мен ми се струваше много и че преувеличава), сега виждаме по 240 к се продават (и то партер!).
Това на годишна база  е 80/200=40% доходност.
Ми то на света има трилиони, паркирани за 4-5%. Само американският държавен дълг е 35 трилиона. Европейският е 15 трилиона. Ами японския, китайския, всички други? Те даже и по-ниско плащат. 4-5% ама сигурни. А от апартамент в държава с намаляващо население, лоша инфраструктура и корумпирани политици каква сигурност да очакваш? Тия хора с трилионите будали ли са, че не изкупят нашия пазар и да печелят по 40%?
Аз, честно казано, не се оглеждам да купя. Имам си. Бих ама само ако е много изгодно, а 2025 явно няма да е с изгодни оферти. Евентуално за флипване, но за флипване се купува когато са високи лихвите (защото тогава цените са ниски) и го продаваш когато паднат лихвите (защото тогава цените се вдигат).
Разбира се, който му трябва за живеене прави другa сметка, и не му завиждам в момента. Скъпо е и не е ясно ако набиеш 200-300 бона за някакво бейсик жилище дали ще можеш да си ги върнеш ако се наложи да го продадеш. Но все някъде трябва да се живее.

# 471
Говорим за завършен и обзаведен с акт 16. Този е на акт 14. При мен от едното до другото имаше към 2 години,после няколко месеца до самостоятелни партиди и асансьор. Виж че няма парапети на терасите още. Тази снимка вътрешната е картинка,довършване и обзавеждане трябва.
Ако приемем,че строителят е надежден и не е тристранен договор със спекулант,да,може би има логика да продадеш завършен и да купиш тоя с цел да го довършиш. За който го влече и му излизат сметките.

# 472
Ако не е добро време за продажби, но не е и добро време за покупки, то стотиците новоизлюпени брокери имат ПРОБЛЕМ.

# 473
  • София, Bulgaria
Ако не е добро време за продажби, но не е и добро време за покупки, то стотиците новоизлюпени брокери имат ПРОБЛЕМ.

Новоизлюпените дето си мислят, че ей сега ще изкарат едни лесни пари, окапват без значение, какъв е пазара.
Аз съм работила 2011 г. в София, супер свит пазар, току що дошла в Столицата без да познавам никой, освен с 2-3 приятески семейства, но всеки месец имах сделка, още от първия месец. Истински се учи бизнес в трудни времена.

# 474
  • Бургас
Много актуално инфо за Бургас.
И моите наблюдения са подобни, с изключение на Мадика-та като място за инвестициЙ:)

https://money.bg/property/prodazhnite-tseni-i-naemite-na-imotite … aemi-razliki.html

# 475
Ами ти кажи дали лесния пазар ще продължава вовеки. Никога в историята не е имало такъв случай, защо си мислим, че този път е така като има и редица предпоставки да не е така. Скоро слушах един брокер, обяснява, че вече един брокер прави 3-4 сделки на година. Не ми звучи като доходен бизнес. Затова и много брокери се ориентират към допълнителни услуги като property management, renting, consulting, building, че и инфуенсъри има.
Какво правим като вторичния пазар умре?

# 476
  • София, Bulgaria
Няма вечни неща..., както и няма нищо стршано в един по-стегнат пазар.
Винаги е имало брокери с по 3-4 сделки на година, както и 30-40 сделки на година, че дори и към 100, ако работи Проекти НС.
Вторичен пазар винаги ще има, Гого, той се генерира, от естестевените процеси в живота: раждане, смърт, развод, развитие, движение на хора.
Аз винаги съм била и съм на вторичния пазар. Нови проекти не работя.
Абсолютно е реалистчно един добър брокер, ако работи много да прави 25 сделки на година без НС проекти. Всъщност това е сободна професия, колкото повече работиш, толкова повече печелиш. Спреш ли за малко, щото си уморен или намалиш темпото... скалта тръгва надолу.

# 477
@Tintina - щом казваш, че е акуратна тази статия, вероятно акуратно е и това? По средата на статията:

И аз тъй казвах, но вие викате, че не било вярно? Ако все пак е вярно, то докога ще продължи ръстът в цените - докато още наполовина спадне достъпността ли?
Знам, за някои хора с много пари е достъпно, те ще купуват и ще дават под наем на бедните. Остава само последните да изнамерят пари да плащат висок наем, а откъде - след като за ипотека нямат, за наем ще имат? Явно ще имат само за такъв наем, който не покрива ипотеката.

# 478
  • Бургас
Финалът на статията е, че въпреки ръста на цените интересът не стихва. Това се вижда и по броя на сделките.
Какво ще стане - който има пари да плаща висок наем, ще плаща. Който няма, ще търси по-нисък.
Наеми има всякакви и при теориите колко много жилища в София са купени, за да се дават под наем и колко е голям изборът на наемателите, все ще се намери "за всекиго по нещо".  Има много хора с наследствени жилища, които не желаят да влагат средства за основен ремонт, пускат ги на доста подпазарен наем.
За покупка - цените няма да растат с тези темпове вечно, в един момент ръстът ще е по-плавен, интересът покупка за инвестиция ще секне постепенно за играчи с 1-2-3 апартамента, а за собствени нужди - ще се правят компромиси с локации, квадратури и т.н.

# 479
В последните 6 години, повечето ми клиенти обзавеждат жилища с цел даване под наем. Някои купуват по 3, по 4. Имам клиенти, които купиха два, един за през деня и втори за през нощта (или поне това е официалната версия). Аз самата в последните 6 години имах възможност да си купя нещо (преди въобще не можех и да си помисля) и не съм IT или нещо особено платено. Друг е въпросът, че вече като имах възможност, нямах желание за БГ Simple Smile)), но се купува без особени колебания, което значи чак да се е сринала покупателната способност...

Общи условия

Активация на акаунт