Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 90 (хипотетично-еврово издание)

• 43 720
  • 758
  •   1
Отговори
# 480
Сриването е на база статистически заплатите спрямо цена на кв. метър.  Joy

Купуването е с друг диапазон заплати или доходи извън официалните.

# 481
Сриването е на база статистически заплатите спрямо цена на кв. метър.  Joy

Купуването е с друг диапазон заплати или доходи извън официалните.

В смисъл, пак да питам, че няколко пъти го твърдите.

Средните доходи на населението нямат връзка с цената на имотите? Така ли да го разбираме това?

# 482
Официалните доходи не се реалните.
Иначе нямаше да има купувачи на имотите с тези официални заплати.

# 483
  • Бургас
И също така - в статистиката не влизат доходите, придобити в чужбина.
Както и тези, освободени от продажба на други активи - земи, други имоти, акции... Аз например купих паркоместа с доход от дивидент. Той къде е отразен като "среден доход"?

# 484
Официалните доходи не се реалните.
Иначе нямаше да има купувачи на имотите с тези официални заплати.

Вече го анализирахме това.
И преди 4 години, официалните доходи не са били реалните. Дори бих казал, скритите са били повече, защото лека-полека те изсветляват.

И тогава и сега е имало хора със скрити доходи, но сега имотите са X% по-недостъпни. Т.е. това със скритите доходи можем да го извадим от уравнението.

Има ли нещо друго, което да води до закономерност : цените не се влияат от средните доходи на населението.

# 485
Естествено, че не се влияят.
Видно по цените на имотите.
Има голямо покачване и купуване.
Т.е. пари има. И цените на имотите не се влияят от официалните доходи.
Все повече млади хора инвестират в крипто, акции или наследяват нещо, което обръщат в имоти.
Без дори да са работили официално и 1 ден.
В коя статистика влиза това, спрямо заплатите?

# 486
Значи е възможно и да достигнем 10-15к евра на м2? При 1к евра средна заплата?

Акции, крипто, чужденци, както казвате.

А колко от хората купуват с доходи от заплата и колко с крипто, акции и нелегални пари според Вас, че пък чак съвсем да не се влияат цените от средната заплата?

# 487
Е. как ще стигнем утре 15к Е на квадрат?
От утре ще са по 2 (квм) за 1к Е. По две за лев, дето му казват.

# 488
Значи е възможно и да достигнем 10-15к евра на м2? При 1к евра средна заплата?

Акции, крипто, чужденци, както казвате.

А колко от хората купуват с доходи от заплата и колко с крипто, акции и нелегални пари според Вас, че пък чак съвсем да не се влияат цените от средната заплата?

Питайте статистиката да ви обобщи.
Покрай мен много. Но приемам, че не важи за всички.

# 489
  • Бургас
Не е задължително да стигнем 10-15 евро кв.м.
Но е факт, че доходите, с които сега се купуват имоти, са доста различни от тези да кажем преди 10, или 20 години.
Заплата и кредит ясно, но крипто, инфлуенсърство и цялата сива икономика...
Сума ти народ се осигурява на минимума, а разпределя милиони дивиденти съвсем легално.
Не ги отразява статистиката, дори не си длъжен да подаваш декларация.

# 490
Тези хора не се осигуряваха и разпределяха сиви пари и при 1000евро на м2 средна цена. Те не са се появили сега, напротив % сива пари намалява.

Та директно, да твърдите, че цената на жилищата не е свързана с размера на средните доходи е безумно просто. И Ви казвам, че се самозаблуждавате ако го мислете.

# 491
На мен ми е ясно, че повечето жилища се купуват не с доходи от официални заплати. То няма и как да ги одобрят от банката, нито как да съберат пари за 20% вноска и първоначални разходи.
Тия, дето си "затварят" парите обаче, ми е чудно на какво се надяват - че след време и средният българин ще се замогне и ще му ги препродадат още по-скъпо ли, или че ще може да плаща висок наем, та да избие високата инвестиция...
Не важи за тези, които са купили навремето си. Но при сегашните цени просто ме виждам смисъл. Тяхна си работа, разбира се. Може пък да си ги препродават едни на други и постоянно да надуват цените. Те и биткойн ентусиастите са така. Баба ми никога няма да си купи биткойни, но има достатъчно ентусиасти запалени по това вече 10 години, препродават си ги един с друг и вдигат цената им. Никой за нищо друго никога не е ползвал биткойн, освен за да го препродаде после по-скъпо, но факт - цената им се вдига. А, един си беше купил пица преди 10 години с толкова биткойни, колкото сега щяха да го направят милиардер. Ами, да си ги беше стискал 😀 При тях даже данък сгради и разходи за поддръжка няма.

# 492
Интересно ми е тъй като се говори за спад на сделките, какво е нивото на сделките на госпожа Томева и нейната агенция. Видях само някакъв теоретичен отговор от нея, а мисля че ще е по- полезно ако получим нещо по- конкретно.

# 493
  • София
Интересно ми е тъй като се говори за спад на сделките...
Уф, бях решил да не пиша вече в темата, ама ми стана интересно - къде видя спад на сделките?

# 494
Просто поредния профил от ей ся..

Общи условия

Активация на акаунт