Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 90 (хипотетично-еврово издание)

• 43 813
  • 758
  •   1
Отговори
# 60
Не става така с плащане на НОИ, живееш в имагинерен свят. Дори тук в Испания, където здравеопазването и лекарствата са все още безплатни, има хора, които предпочитат да имат и страничен доход, дори да го продадат на загуба в края на живота си, пак е нещо. Какво остава в БГ, където за много здравни услуги си плащаш, все тая, че от НОИ ще ти платят малко повече, като една смяна на става ти е 7-10 000 лв.

# 61
Няма нужда този метод да работи за всички. Най-малкото никога в човешката история не било и няма да бъде това, всички да разчитат на едно и също за влагане на парите си. И в бъдеще ще има хора, които ще се съсредоточат в акции или в злато, или в крипто, или в нещо ново, което предстои. Едни ще губят инвестициите си, други ще печелят. Както винаги.

# 62
Прави ми впечатление, че за кризите сме песимисти, но за пенсионната възраст - оптимисти. Simple Smile Чувам, че отново се заговори за повишаване.

# 63
  • София
...Чувам, че отново се заговори за повишаване.
На цените или на пенсионната възраст? И аз съм оптимист, че ще се покачат и двете Blush

# 64
Много хора мислят така и дано за вас проработи - за съжаление, няма как да работи за всички, заради демографията.
Ако на всеки пенсионер има по трима работещи, които да живеят под наем в негови инвестиционни имоти, че да му плащат пенсията - то може просто да си плащат осигуровките и НОИ ще има достатъчно за пенсии. Ситуацията обаче е 1.5 работещи към 1 пенсионер, с тенденция да стане 1:1. Освен да дойдат пакистанци да живеят тук, и да има по 2-3 от тях да плащат наем на всеки пенсионер.
В град като София малките жилища винаги ще са пълни. Студенти, млади двойки, за семейства, които искат да настанят възрастните си родители в близост и т.н.
Не е масово, повечето купуват или за децата си и техните семейства, или за собствено ползване, затова и вярвам, че ще работи за тези, които го планират.
Ние си плащаме осигуровките, но искаме да понамалим натоварването още преди да стигнем пенсионна възраст. Сега изкарваме повече пари, отколкото ни трябват, затова сме преценили, че най-разумното е да отидат в нещо материално, което да помага по-късно, когато няма да сме млади.

Мисля добре илюстрираш това, което казах - който е инвестирал и след това е минал през спад, му е отнело след това доста време (във вашия случай 17 години) преди да се реши да го направи пак.
Не ни е уплашил спадът, купихме веднага, щом изплатихме предишния кредит. Той определи годините да са толкова, защото както казах, искаме да живеем спокойно, без да се натоварваме (в случая с повече от един апартамент на изплащане).

А който е купил 2015, 2018, 2020, или 2022 - сега 2025 мислиш ли, че разсъждава като разумно като вас? Той/тя не знае друго освен постоянен ръст.
Когато купихме 2004 и 2008 и ние не знаехме друго, освен постоянен ръст. Като цяло хората в България имат доста разумна представа за възможностите си и това се доказа през предишната криза. Делът на лошите кредити беше съвсем приличен.

# 65
днес имам оглед с потенциален наемател, на онова малкото студио, което се освободи 30,04. В съседното ателие в момента е чужденец/младо бяло момче/-според мен студент. При нас беше чужденка/млада бяла италианка/ - работеща. Сега новата звезда е от Камерун/не много млад и не много бял/-работещ. Така че, ако искате дайте да намалим черногледите прогнози - явно по един, по един - се намират хора, които да наемат. И, да, чужденци са. но те тук или работят, или учат.  Тази, която се изнесе от моето ателие, се премести с приятеля си в по-голямо жилище - и той чужденец.
Този тип наематели наемат без да се пазарят, защото според мен са им по-ограничени възможностите за наемане. Плащат си редовно о сметки, и наеми. И търсят място с добър градски транспорт, без претенции за паркомясто.
Така че, споко -  влакът на демографията си върви напред.

# 66
Няма чак такава драма с демографията. Някакви българи взели, че почнали да се връщат.

Мигранти, работници от чужбина, също се увеличават. Скоро го имаше в новините.
Няма да остане празно.

# 67
И както стана ясно отпреди няколко поста, доходността от наем в Берлин е на опашката в сравнение с други европейски столици.
Даже София е по-напред.
Т.е. за инвестиране не става.
За живеене - да, но ако ти се налага. И ако намериш.

Разликата между София и Берлин що се отнася до ниските наеми е че в Берлин има рент контрол и затова  не скачат много наемите. В Бг няма рент контрол но наемите в големите градове са ниски спрямо цените защото няма реален недостиг на жилища и цените са изкуствено завишени заради спекула.
Румка дано да ти провърви с този африканец. Явно доста на зле вървят нещата щом се надяваме на африканци да наемат празните апартаменти. Поне може да оправят положението с бездомните кучета ама си пазете домашните любимци защото наскоро гледах едно клипче как един африканец пече котка на улицата в Италия.

# 68
Благодаря ти. И да не е той, в събота имам оглед с българин, който е шофьор на тирове и му трябва да преспива някъде като е в София. НЕ Е КАТО ДА СЪМ СЕ ОТЧАЯЛА и да се надявам на африканците. Не го изкарвай в тази светлина, моля Simple Smile
И както стана ясно отпреди няколко поста, доходността от наем в Берлин е на опашката в сравнение с други европейски столици.
Даже София е по-напред.
Т.е. за инвестиране не става.
За живеене - да, но ако ти се налага. И ако намериш.

Разликата между София и Берлин що се отнася до ниските наеми е че в Берлин има рент контрол и затова  не скачат много наемите. В Бг няма рент контрол но наемите в големите градове са ниски спрямо цените защото няма реален недостиг на жилища и цените са изкуствено завишени заради спекула.
Румка дано да ти провърви с този африканец. Явно доста на зле вървят нещата щом се надяваме на африканци да наемат празните апартаменти. Поне може да оправят положението с бездомните кучета ама си пазете домашните любимци защото наскоро гледах едно клипче как един африканец пече котка на улицата в Италия.

# 69
  • Бургас
Еми ето, или африканци или тираджии, няма нормални наематели вече, IT-ата вече не наемат, а отдават Simple Smile

# 70
Мисля, че много хора искат да видят една устойчива формула за успех, а такава няма. Това, че един е спечелил, не е гаранция че повтаряйки неговия модел, ще е печеливша стратегия. Много динамични фактори има, които потребителите тук подценяват и не ги взимат предвид. На мен ми доставя удоволствие да водя дискусия при разумно предоставени доводи, дори и да не съм съгласна. Многократно в темата е подчертавано, че тук не се дават съвети за покупко-продажби, но някои ожесточено твърдят, че се прокламира закупуването на имоти. Всеки има глава на раменете и е редно да вземе самостоятелно решение, как да управлява финансите. Инвестирайки в имот, дали за собствено жилище или за отдаване под наем, дали решението е било взето правилно, може да се направи извод само и единствено с отстояние на времето. Същественото е решението да бъде взето при осъзнатост на финансовата ситуация и последиците от риска, ако начинанието се провали по една или друга причина.
И малко личен опит: постоянните потребители ще се сетят какви прогнози се изказваха при настъпването на Ковид пандемията, а именно: очакваше се драстичен спад на цените. Няма да забравя края на март 2020, светът затворен, всички по къщите, получаваме известие за искане на вноска по апартамента, който бяха взели на зелено. Ще се мре ли, пари ли ще превеждаме или ще се отказваме  Simple Smile Simple Smile Simple Smile ... Решението беше сравнително бързо: спазваме си клаузите по договора и продължаваме напред. Е, оказа се към настоящия момент, че е било правилното.
Животът е низ от такива решения...Едни ще са правилни, други ще бъдат обеци на ухото и трупане на житейски опит....
А това е форум и тема за споделяне на опит... Simple Smile

# 71
Simple Smile Исках да кажа, че тези групи /категории наематели не се спрягат тук изобщо. А пък те са си истински хора, с истински нужди от покрив над главата. Възможно е някоя група наематели да изчезне (не знам коя, но не е невъзможно), обаче нейното място се заема от нови хора. Особено в София - градът е шарен, и става все по-шарен.

# 72
  • Бургас
Скоро си говорихме за Созопол и други имоти по морето:
"...В района на Южното Черноморие интересът към покупка на жилище е най-засилен в Созопол и Черноморец... Противно на всеобщото мнение ваканционните имоти, като изключим тези във Варна и Бургас, не са инвестиционни и сметките, че те може да бъдат отдавани под наем, излизат криви..."

Освен ако самият ти не ползваш имота цяло лято.
https://www.varna24.bg/novini/varna/Broker-otgovori-Investicionn … vuv-Varna-2544131

# 73
# 74
Еми ето, или африканци или тираджии, няма нормални наематели вече, IT-ата вече не наемат, а отдават Simple Smile
Ще лобирате пред депутатите да отпуснат помощи за наем - както американските едри собственици на жилища са си прокарали през Конгреса закон за Секшън 8 - ужким за доброто на електората, а то за да има кой да им плаща по-висок наем.
И също ще го направите пак като там, стандартът да е една спалня за родителите и по една отделна спалня за всяко дете (кухньохола отделно). Така например семейство социални слаби с 3 деца в Ню Йорк има право на ваучер за $4,070 за 4-спално жилище и с този ваучер може да плаща на частен наемодател:

Ако го пробутате пилотно за София, ще привлечете многодетните роми от цяла България, пък данъкоплатецът ще плаща - той е като брашнян чувал, колкото и да го тупаш, още пуща Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт