Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 90 (хипотетично-еврово издание)

• 43 766
  • 758
  •   1
Отговори
# 195
Цена няма, но кредит има. Точно такъв начин на мислене особено за младите, които искат всичко тук и сега е много вреден.
https://www.dunavmost.com/novini/mladi-hora-s-visoki-zaplati-zatavat-v-dalgove

Минахме немците, анализ на един българин https://www.facebook.com/reel/1880923616076563

Последна редакция: ср, 21 май 2025, 12:40 от Gogo1979

# 196
За живеене ,но не ни харесва вече като е готов.

Не бих продавала на ваше място.
Чакам да минат трите години, през това време пускам под наем.
Толкова ли е спешна продажбата, че сте съгласни да преглътнете такава загуба?
Сигурно имате къде да живеете през това време, но и да нямате, можете да живеете там, защо е необходимо това бързане?
  Ще чакаме ,но под наем няма да даваме май

# 197
  • Бургас
Защо? Това е допълнителен доход. Така или иначе ще го продавате, какво значение има дали се обитава или не?

# 198
И какви разходи имате по апартамент, който няма да продавате 3 г.? Освен данък сгради и такса смет, евентуално такса поддръжка? Чак 25 000 лв.?
 По договор е купен за 40к евро. Таксите  за нас,ако се продаде за 180 000 е  ги смятайте. И затова засега загубата ще я приемем. С кредит сме, който не е никак малък,ако пък и продадем и върнем ще има и за банката 1% такса. А за даловерите на банки и строители не ми се говори. Под наем няма да се дава.Направо продажба,просто и ние не бяхме наясно с някои неща.
След първата година на кредита не дължите 1% на банската за предстрочно погасяване;

# 199
  • София, Bulgaria
Донев, каквото искам това ще коментирам.

Гого,  аз съм на нисък старт от от 2 г. и ми е ясно, че ще се гърми,  но но няма да са само имотите. Нормално или ненормално приемаме нещата няма абсолютно никакво значение. Но ако ще е за ей така да си говорим, бих казала, че много се надявах още миналата, а преди това и по миналата година цените да се спрат. Но не се случва. 
Напоследък цялата обстановка и в България и световна ми прилича на един опънат до край ластик. Мисля,  че сме много на ръба на сериозни "гърмежи", та пукане на имотен балон ще ни е като детска игра.

# 200
Моето мнение - всичко в България, Европа и света е надценено в пъти - храна,жилища,сметки,коли, дрехи,техника, услуги, развлечения, почивки....
Но, не виждам начин да се върнат нещата....

# 201
Няма и да се върнат, понеже нарочно се помпат всички цени, за да стигнем европейските равнища. Миналия месец таванът за максимално осигуряване беше 3750, сега е 4130 лв. Като само няколко месеца, преди да стане 3750 беше около 3400 ( не помня колко месеца). Тоест, на всеки няколко месеца, се вдига с 10 процента.
Е, как, приятели, ще стане така, че цените да се върнат назад, а заплатите да отиват напред?
Как ги виждате нещата? Мислите ли, че заплатите ще продължат да скачат с 10-15 процента на всяко полугодие, пък услугите, храната и стоките ще намаляват?
Само ще напомня, че производството на тези стоки и услуги се извършва помощта на същите хора, чиито заплати увеличаваме. Тоест: ще увеличаваме заплатите на персонала регулярно на всяко шестмесечие, пък крайната цена на услугата ни/продукта - ще смаляваме.

# 202
  • Бургас
"Алчността е заляла вторичния пазар на жилищата".
https://fakti.bg/imoti/972157-alchnostta-e-zalala-vtorichnia-pazar-na-jilishta

С две думи - много алчни хора изкупуват от строителите, после продават скъпо, други хора не щат да купуват скъпо, сделките са в застой. Ама не всеки може да изсипе чок парасъ да купи от строител. На вторичен пазар може, ама му е скъпо, мръщи се, не купува.
Извод между редовете - който купил - купил. Да живеят наемодателите.

# 203
Това е Пловдив, все пак...Не София...
Между Амстердам и Ротердам също има разлика...

# 204
  • София, Bulgaria
Ако се спука, значи е имало балон, ако не се спука, значи е нямало. Това е за балона. Друго всичко са теории и предположения и гадаене, ама му викат било на база факти.
Аз не се пъна да защитавам нито една от версиите.

# 205
"Алчността е заляла вторичния пазар на жилищата".
https://fakti.bg/imoti/972157-alchnostta-e-zalala-vtorichnia-pazar-na-jilishta

С две думи - много алчни хора изкупуват от строителите, после продават скъпо, други хора не щат да купуват скъпо, сделките са в застой. Ама не всеки може да изсипе чок парасъ да купи от строител. На вторичен пазар може, ама му е скъпо, мръщи се, не купува.
Извод между редовете - който купил - купил. Да живеят наемодателите.

Много интересно защо ми изтриха поста за спада на наемите. Нали инвестицията в имоти е свързана с отдаване под наем. Не е ли добре кандидат инвеститорите да знаят че наемите падат?

# 206
Няма и да се върнат, понеже нарочно се помпат всички цени, за да стигнем европейските равнища. Миналия месец таванът за максимално осигуряване беше 3750, сега е 4130 лв. Като само няколко месеца, преди да стане 3750 беше около 3400 ( не помня колко месеца). Тоест, на всеки няколко месеца, се вдига с 10 процента.
Е, как, приятели, ще стане така, че цените да се върнат назад, а заплатите да отиват напред?
Как ги виждате нещата? Мислите ли, че заплатите ще продължат да скачат с 10-15 процента на всяко полугодие, пък услугите, храната и стоките ще намаляват?
Само ще напомня, че производството на тези стоки и услуги се извършва помощта на същите хора, чиито заплати увеличаваме. Тоест: ще увеличаваме заплатите на персонала регулярно на всяко шестмесечие, пък крайната цена на услугата ни/продукта - ще смаляваме.

На запад му викат рецесия.

# 207
  • Бургас
Точно обратно ми е наблюдението за наемите.
Поне за моите. В последните две-три години се увеличиха двойно.

# 208
Спадът е последните 2 месеца.
Януари беше много силен.
Вероятно сезонно доста хора се изнесоха за морето.
Вероятно след още 1-2 мес ще приключи и ще има нов възход.
Сега, обаче имам чувството, че спада с дни. Сега е май-по-зле, отколкото 20 дена по-рано.

# 209
Копирам си мнението от друга тема:

Нямам обява, но ще е покупка директно собственик.
Дружба 2,; 3 мин от метро, 1 етаж (до асансьор), ~61км2, панел от 80те.
1 хол + кухня общо
2 спални
Баня и мокро помещение и антре.
2 балкона като единият е остъклен , но и 2та са с решетки.

Саниран с дограми освен прозореца на едната стая, където е балкона.
Състоянието е ок, последно ремонтът е правен отдавна, но не се налага нещо тежко, може би банята трябва да се оправи, но нищо не е спешно. И едно пребоядисване. Балконите са с плочки. Подът е плочки и паркет.
И там ти казаха, и тук ще повторя. Панел, първи етаж. Твърдо не.  Целия трафик на входа ще минава пред вас, ще чуваш кой кога се прибира. Първите етажи са тъмни и студени, а решетките само добавят "романтика".
Аз не бих се набила на такава сделка, и то при сегашните цени в България.

Последна редакция: чт, 22 май 2025, 20:35 от Не се сърди, човече

Общи условия

Активация на акаунт