Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 90 (хипотетично-еврово издание)

• 43 771
  • 758
  •   1
Отговори
# 225
Бумът не е заради огромно количество кеш. Вижда се и по новите ипотеки и въпреки че се твърди, че масово се изпират пари, моите наблюдения са други. Около мен масово младите са с ипотечни кредити и без кеш, но държат да имат свое жилище.

# 226
Без да коментирам цените, къде според теб отива този кеш като някой купи имот? Той не се губи, а сменя собственика си. Но над половината пари идват от ипотека, което са нови пари влизащи в системата. Дълги години ще се погасява този кеш защото всяка вноска главницата се унищожава, а лихвата се прибира от банката. Всичко опира до колко още хора ще искат да вземат ипотеки в идните години.

# 227
За ипотеките е ясно, но какъв дял имат те от общия брой сделки? Според мен цените ссе надуха доста и вече задминават тези в съседни страни, а догонват тези в Западна Европа. Все пак жизненият стандарт в България ое е около 60% от този в ЕС. Има един луфт от 20-30% неясен ръст на цените, който от специалисти се обяснява единствено с наличието на огромно количество кеш на пазара. Дали това ще остане и след 1 януари 2026 г.?

# 228
  • София
За ипотеките е ясно, но какъв дял имат те от общия брой сделки?...
За София над 60%, 25% за страната.
В тая връзка явно има спад на ипотеките, видях реклама на една банка - ей за кво се отпускат вече кредити Grinning

# 229
Без да коментирам цените, къде според теб отива този кеш като някой купи имот? Той не се губи, а сменя собственика си. Но над половината пари идват от ипотека, което са нови пари влизащи в системата. Дълги години ще се погасява този кеш защото всяка вноска главницата се унищожава, а лихвата се прибира от банката. Всичко опира до колко още хора ще искат да вземат ипотеки в идните години.

Да, предвид, че младите хора намаляват като брой, би било логично пазарът да се охлади (намаляващ брой на ипотеки), освен ако няма купувачи от чужбина - инвеститори или мигранти.

Инае за кеша и аз се чудя - наистина той сменя собственика си, но как ще се узакони? Може би плащания на суми до 10к за относително дребни разходи?

# 230
Има се предвид по-скоро готови пари в банка, а не в пари в сак. Тея със раниците и куфарчетата мисля по на едро си играят и не с панелки.

# 231
  • Бургас
Има ли някой освен баби и дядовци, който да държи кеш под дюшека?
Сериозно ли го мислите това?
Кешът в банки отдавна е узаконен. Не се тревожете.

# 232
В смисъл там нали имаше едни пари за магистрала Хемус Simple Smile))) изнесени ей така, иначе за имоти...

# 233
Бумът не е заради огромно количество кеш. Вижда се и по новите ипотеки и въпреки че се твърди, че масово се изпират пари, моите наблюдения са други. Около мен масово младите са с ипотечни кредити и без кеш, но държат да имат свое жилище.

Около мен масово са кеш.
Това не е адекватно сравнение.
50÷ бяха за София сделките с ипотека и то ръст от 30÷преди 2 години.
Но това нищо не значи.
Защото на тези проценти и аз бих използвала ипотека и да си оставя кеш.

# 234
Нямам конкретни наблюдения, но скоро говорих с една бизнес дама, която съвсем директно ми каза, че няма доверие на банките и държи всичко в кеш. Не е баба, даже е малко по-млада от мен.

Доколкото схващам, адски много народ има кеш в наличност. И то не за друго, а защото не е получен чрез банка, по банков път, затова и трудно влиза в банка. Разбира се, съгласен съм, че немалка част от този кеш със всякакви счетоводнии еквилибристика най-вероятно е добре узаконен. Но реалното обяснение за бума на цените какво е? Оттам - и какви са переспективите след 1 януари 2026?

# 235
Еврото, което прави движението на парите на черно по-трудно. И точно това "изпиране".
Влагаш 80 000 по данъчна оценка, ще продадеш на 300 000. Няма друга схема, която да осигурява това.

Имаш и страхът на хората, но не толкова от еврото, а от политическата обстановка.
Пари в банката не носят нищо. В тухли не се обезценяват, а и носят доход и по-висока стойност.

# 236
Кеша си е кеш, без значение дали е под дюшека или банката. Много хора имат законен кеш под дюшека и никой нищо не може да им каже. Не приравнявай физическия кеш с мръсни пари. Под 10к ти го обменят в евро където пожелаеш, no questions asked.
Явно Перко е още един заблуден, който търси отговори вместо да чете. След 1 януари парите нито ще станат по-малко, нито повече. Просто ще се конвертират в евро.
Бизнесдамата ако управлява кешов бизнес е нормално да има физически кеш, но на нейн риск. Ще я думнат и никога няма да ги намерят. Иначе мръсните пари отдавна са изпрани или обърнати в кешови евра. Те ако чакаха последния момент, щяха да са балъци. А ти, Петко, ако имаш някой друг сив лев, просто тръмбовай няколко пъти до различни пощи и ги обмени в евро и си готов.

# 237
По принцип после, ако се прехвърля нещо в банка в чужбина, може да има проблем. Ама ,ако се оперира пак в БГ, не мисля.

# 238
Един виденовски гардероб от китайски пдчта ви е вече 1-2к.
Един виденовски фотьойл от дунапрен и плат ви е вече 1к.

Едно подстригване е 100-200лв, смяна на гуми, масло, технически преглед.
Заплатите се убиха да се вдигат с по 20-30-50%.
Ей го и кондукторките в ГТ, са + 400лв (една ипотека пари)

Не знам на коя луна живеете, ама със сигурност не е на нашата, за да си фантазирате -50% спадове през 2026та.
Спад на кое? На труда ли, на материалите ли, на парцелите ли, на корупцията ли?
Че за 200лв вече не те пускат през вратата на сервиза (за автомобили), независимо за колко дребно нещо си.
За ресторантите?

Не знам как си представят някои хора, само тяхната заплата да се повишава, а всичко останало да се понижава.
Или пък да работят някаква, никаква работа, дето 1 пирон не се забива, а да искат заплати, колкото хора, дето градят, лепят тухли, леят бетон, плочки.

София е над 100% от средния ЕС стандарт.
А там са скъпите имоти.
А и където другаде се купува, ваканционни и тн, пак софиянци купуват.

Тия легенди за планини от кеш, дето 100 000 баби скрили милиони под дюшеците и купуват апартаменти в Ман ли и кръстова вада, не знам как изобщо нормален човек може да ги вярва.

# 239
Подстригване... 200лева.

Аз ходя в доста скъп салон и ми вземат 35лв... Наблизо има и за 15лв...

Та не пресоляваме ли малко манджата?

Общи условия

Активация на акаунт