Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 90 (хипотетично-еврово издание)

• 43 812
  • 758
  •   1
Отговори
# 435
Ами ще го съборят и ще вдигнат ново. Тук и без това всеки търси вратички да изкара че нещо НЕ Е с архитектурна стойност

# 436
Пак опираме до оптимизации.
Както съм писал много пъти, няма как да купуваш произволен имот, на произволна цена, да му направиш произволен ремонт, да го дадеш под наем на произволен наем и на произволни наематели и да чакаш да печелиш накрая.

Същото е и с имотите, дето ще си имаш и събираш.
Подбираш. Ако трябва, продаваш, купуваш друг. Може и парцел, къща, блок.
Аз гледам да си купувам на места с переспектива. Не в малко уйно. Или София (търсени квартали). Парцелите в Созопол. Може и да не ги пипна (поне повечето със сигурност). Така ще ги завещая, директно. Няма да са за извхърляне и след 100г, гарантирам.

# 437
Е,именно,Seiko7075, преди 120 години и преди 30 дори са се ценели различни имоти.
Кой е знаел,че парцел 1 декар в не особено плодородна София би ти дал 33% РЗП=5-10 апартамента,заради това,че си наследил нивата на дядо си?
Панелките в по-крайни квартали се маргинализират,това го знае всяко хлапе. Вижте къде не могат да напълнят паралелки за първи клас и трябва да се дотират.
С перспектива сега се купува парцел в чертите на София

# 438
Няма да са за извхърляне и след 100г, гарантирам.

Да сме живи и здрави, ще видим.

# 439
При мен се получи зле работата с тия наследства. Никой не знае как ще бъде живота напред 100 години. Защото моите наследства са формирани от над 120 год. Как пък едно не са нацелили сега да е ефективно. Все на загуба са ми. Или е в някаква кофти комбинация с други наследници. Толкова сложни са недвижимите имоти като наследство, че половината ей така се отказах в полза на другите, защото си развалям отношенията, с другата половина, сега се чудя, как да ги подарявам на загиващите общини, щото данъкът им е по - голям от на жилищата ми. Няма никаква гаранция след 50-60 години, когато се гласиш да даряваш., че ще си актуален. Слушах в неделя един папагал пуяк уж най - следваният брокер при Георги Любенов, как панелките отреди 10-15 години били 80% от жил. фонда, сега са 50-60% и след 10-15 години щяло да остане под 30%. Ще се маргинализират, съответно - 0ла стойност. Апропо имам и няколко наследствени панелки. Изобщо и не ги смятам за наследство. А пък Rumka ли назад написа, че младите търсят новичко, модерно, чистичко, а старите катакомби са голяма разправия. Да купиш и тепърва да се бориш да оправяш. Гледах някакъв подкаст с майстори, единият казва - ремонтът на старото излизал 2-3 пъти по - скъпо, логично де. Пък да не говорим за липсата в старото на паркинги, гаражи, другите екстри и удобства, които предлага сегашното ново. А ако му оставиш на отрочето, старо в центъра от 1940 година, през 2080 год. какво ще е?
Аз живея в такъв блок - от 1950-та година, а нашите са в блок от 1930-та ( няма покрив, в следствие на бомбандировките). Тези блокове, макар и стари, са бетон - колкото повече време минава, толкова по-здрави стават! Да, дребни проблеми като ронеща се фасада, изгнили улуци и т.н. има, но основата няма бутане. Докато новото строителство - тъща ми е в блок от 2012-та година, е тотал щета - пестят се материали, средства. Та, няма гаранция - 2080-та година, блока от 2012-та дали ще е в по-добро състояние или дали изобщо ще се държи.

# 440
То не са само сградите...
Нито техниката, нито автомобилите, нито дрехите, нито обувките, нито храната - са с качеството от преди десетилетия....

# 441
Аз живея в такъв блок - от 1950-та година, а нашите са в блок от 1930-та ( няма покрив, в следствие на бомбандировките). Тези блокове, макар и стари, са бетон - колкото повече време минава, толкова по-здрави стават! Да, дребни проблеми като ронеща се фасада, изгнили улуци и т.н. има, но основата няма бутане. Докато новото строителство - тъща ми е в блок от 2012-та година, е тотал щета - пестят се материали, средства. Та, няма гаранция - 2080-та година, блока от 2012-та дали ще е в по-добро състояние или дали изобщо ще се държи.

Страхотно, радвам се, че се чувствате добре! Изразихте ценно и меродавно мнение.

Последна редакция: вт, 10 юни 2025, 14:24 от Seiko7075

# 442
Бетона и арматурата са 20% от факторите на едно жилище. Имаш локация, разпределение, довършителни работи, изолации, фасади, дограма, общи части, гараж/паркомясто, обзавеждане. Голям праз че бетона и арматурата държат ако всичко друго е за смяна. А то неминуемо е за смяна.
Както знаем, българина НЕ поддържа имоти, само ги купува. Щом НС не държи качество, какво следва? Една жена да каже.

# 443
То не е задължително да пребъде. Аз съм взела в стара сграда, трябва ми да ми изкара моя живот.

# 444
Ти твоя, и аз така - моя. Но ето някои хора за след 100 години мислели. Какво ти 100, то след 1 не се знае какво ще стане. Стига им на Украйна или Русия да гръмнат един танкер от тия, дето носят по 100,000 тона петрол към Босфора, за да умре ходенето на море на Созопол за дъъълго време напред. Или пък след 100 години да мине модата на ходене на море. Или Илон Мъск да измисли, както е тръгнал, колите сами да се карат с разход 10 стинки на км, и лягаш вечер в колата да спиш и сутринта си на плажа в Гърция или Хърватия. Или направо те включат във виртуалната реалност и все едно си на Бали, по-реално от истинското, и за без пари. След 100 години ехееее... То след 10 не се знае какво ще стане, вие след 100 😀

# 445
Дано Мъск измисли роботи, защото не вярвам да има кой да ни обслужва на Созопол или да строй сгради.

# 446
  • София, Bulgaria
Аз да питам. кой е Тангра, явно с нов никнейм е...няколко пъти го споменавате....

# 447
Тангра е прабългарскияя бог на недвижимото имущество Grinning

# 448
И какво те бърка Крис, че някой не мисли като теб?
Изобщо какво пречи всеки да си харчи парите както желае?

Крис казва, че не е възможно всички тези купени, държани празни и заделени настрана имоти да останат вечно извън пазара.

Рано или късно голяма част от тях ще излезнат, най-вероятно изведнъж на пазара. Това е.

Има една приказка first slowly and then all at once. Като започнат да излизат новини че цените падат, доста хора ще пуснат да продават за да си предпазят инвестициите. Примерно ако продажбите в момента са замряли и на места има лек спад, предполагам че приемането на еврото и последващо вдигане на лихвите ще се окаже катализатор за по- изразен спад.

# 449
Май смесвате акции и биткойни с имоти.

Елемент на страх и паника има, но и трябва някой да го построи тоя имот.
Изобщо, тая идея да продавам имот, дето стойността му остава вечна, а като бонус получавам и наеми, за да си накупя някакви хартийки не виждам как ще ми хрумне.
Да не говорим, че като имам ипотеки, ако продам имота, ще трябва да погася ипотеката. И си оставам хванал едно друго нещо. За чий ми е тая работа. Някой от вас тЙоретиците, дето врачувате лавинообразните продажби, стъпвал ли е в банка, искал ли е кредит? Ама не за 50к, а за 500к, за 1000к!?
Как се одобрява такъв кредит. Колко обикаляне, нерви, разправии.
От дивана и клавиатурата нещата изглеждат лесни "тия продават, ония продават". Ама как се купува после.

Дайте да ви видим вие какво продавате. Ако не, защо?

Общи условия

Активация на акаунт