Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 90 (хипотетично-еврово издание)

• 43 734
  • 758
  •   1
Отговори
# 495
Спад ще има догодина.
Сега всички са юруш на маслините.

# 496
Интересно ми е тъй като се говори за спад на сделките...
Уф, бях решил да не пиша вече в темата, ама ми стана интересно - къде видя спад на сделките?

Това чувам от мои познати брокери. А и гледам други участници във форума имат подобни наблюдения. Затова ми беше интересно да чуя конкретно от госпожа Томева.

Всъщност,  нагласите към имотите тук във форума са доста емоционални и не се базират на реални факти и аргументи.

Затова и явни и доказани твърдения се отричат, независимо кой им е източника и с каква статистика са подплатени. А насреща се изсипват "аргументи" като едно подстригване стана 200лв, свръхбогатите маникюристки ще изкупят имотите за милиони и прочие. Същата е и причината, поради която така яростно се нападат (и то лично ad hominem) всички писания, различни от ама имотите ще растат вечно.

Ето Ви още малко прясна информация от Варна, работя както ви казах с брокерка, която е сред най-сериозните на пазара и с доста контакти с други агенции. А и ми е личен приятел, та не ме баламосва с обичаните за бранша приказки. Жената преди малко пак ми каза - продажби не се случват, на вторичния пазар всичко е замряло. Продавачите са малко и искат много пари, купувачи има, но не и на подобни цени. Като повечето купувачи са стигнали лимита на цените. Т.е. не е въпрос на желание, а просто банката не им дава толкова, нямат достатъчно самоучастие и тн.

# 497
  • София
Двата пазара нямат нищо общо, но и там има ръст. Сравни данните, аз съм ги правил и сравнявал и двата, иска ми се да си прав/а, ама не си на тоя етап Confused

https://bg-mam.ma/p/1760023/49559248

https://bg-mam.ma/p/1762510/49554170

Ааа, и другия месец добави за второ тримесечие, че няма да съм тук Blush

# 498
  • Бургас
И догодина няма да има спад, защото ще се изповядват мастодонтите, започнати преди 2-3-4 години.
Но след 3-4 години може и да има спад.

# 499
Ами защото гледате сделки сключени преди 2-3 години на цени от преди 2-3 години. Мене тази статистика не ми е интересна. По- скоро ме интересува какви и колко сделки се сключват в момента на тези цени в момента.

# 500
2 от три са за живеене,поради пренаселеност на сегашно обитаваните жилища. Няма да продават старите. Поне още година-две ще се строят. Цените на квадрат гонят 3ка.  И въобще не говорим за ултра лукс или топ места.

# 501
Няма да свърши добре тази работа, според мен.
След като нормални хора трябва да извадят за нелукс, а за обикновено семейно жилище такива пари - за семейство с 2 деца трябва да речем 80 кв.м. светла жилищна площ, 95 със стените и балконите, става 120 с общи части. С довършването от Ш/З при цена 3к отиват на 400к евро, или 800 хил.лв. После ми разправяйте, че жилищата били достъпни за средните доходи. Те може и да са достъпни, при лихва 3%... Ама ако стане 5%, или единият член от семейството остане без работа, става финансова катастрофа.
Докарали сме го дотам само примерно 10% от най-високо платените хора да могат да си позволят жилище, което не е устойчиво развитие.
Но който желае, нека "затваря" парите в жилища. Таз година 400, догодина 500 😀

# 502
Има апартаменти без общи части и без да са на шпакловкя и замазка.
Не е нужно всички да купуват изброеното от вас.

# 503
Няма да свърши добре тази работа, според мен.
След като нормални хора трябва да извадят за нелукс, а за обикновено семейно жилище такива пари - за семейство с 2 деца трябва да речем 80 кв.м. светла жилищна площ, 95 със стените и балконите, става 120 с общи части. С довършването от Ш/З при цена 3к отиват на 400к евро, или 800 хил.лв. После ми разправяйте, че жилищата били достъпни за средните доходи. Те може и да са достъпни, при лихва 3%... Ама ако стане 5%, или единият член от семейството остане без работа, става финансова катастрофа.
Докарали сме го дотам само примерно 10% от най-високо платените хора да могат да си позволят жилище, което не е устойчиво развитие.
Но който желае, нека "затваря" парите в жилища. Таз година 400, догодина 500 😀

400000 евро главница, са си 400к главница, ако ще и лихвите да бъдат отрицателни.

Освен, че тази главница трябва да се връща, само самоучастието при подобен имот отива на 80-100 хиляди евра. А мнооого малко млади семейства (такива търсят нелукс тристайни) имат подобни средства налични.

# 504
Никой никого не кара да живее в София и да купува за 400 000 евро, ако няма тази финансова възможност. Щом се купува, значи има с какво да се купи.

# 505
Има живот под наем. А и както често се подчертава в темата - наемите в България са супер ниски спрямо цените за купуване, следователно е нелогично изобщо да се мисли в друга посока.

# 506
Никой никого не кара да живее в София и да купува за 400 000 евро, ако няма тази финансова възможност. Щом се купува, значи има с какво да се купи.

Първо не се купуват толкова много, защото вторичния пазар е супер замрял, противно на кво говорят превъзбудени брокери в тикток.

Второ, и извън София в големите градове е скъпо.

Трето, като нямат жилища тея млади семейства, демографията ни отива на кино.

Четвърто, какво се случва със стока, която не се продава на дадена цена?!

Последна редакция: вт, 17 юни 2025, 14:45 от Анонимен

# 507
@Гого - ми те си казаха хората, техни приятели купували. То и аз имам познати, които купуват сега.
Но това не променя тезата ми, че тези цени не са устойчиви. То при всеки пик има хора, които купуват, защото "виж как се качват последните години; хората пари направиха; бързайте, че не останаха" и т.н.
Дано поне купуват със спестени пари, че 400к с 60к кеш (15%) и 340к кредит става опасно при средна заплата 1500-2000 евро.

# 508
То нищо не е устойчиво на този свят. И все пак всеки може да си купи каквото си иска, в свободен свят живеем. После всеки си носи последствията (позитивни или негативни), както е било винаги.

# 509
  • в пералнята
Аз съм пред сделка. Подписали сме предварителен договор и се надявам да края на месеца да приключим.

Общи условия

Активация на акаунт